Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Kinuski

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Kinuski

14.10.2008

Kinuskin valmistamisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan omat pikku niksinsä. Sen verran on tullut itse möhlittyä kinuskin kanssa, että on mielestäni paikallaan laatia siitä blogiin oma ohjeensa. Toivottavasti tästä on apua kinuskin valmistamisessa ja sudenkuoppien välttelyssä.

Omat kokemukseni voisi tiivistää siten, että kinuskin tekemisessä onnistuu varmasti, jos 1) ottaa kinuskin oikeaan aikaan pois liedeltä 2) käyttää oikeaa kermaa 3) ei aikaile liikaa kinuskin kaatamisessa kakun päälle.

Varmin lopputulos syntyy aitoa kuohukermaa käyttämällä (myös vähälaktoosinen kuohukerma käy) – en lupaa, että ohje on suoraan sovellettavissa muihin kermoihin. Toiset ovat onnistuneet myös vispikerman (jopa laktoosittoman sellaisen!) kanssa. Omat mokani olen tehnyt Flora Vispiä käyttämällä. Kannattaa lukea kommenteista muiden kokemuksia.

Jälkiviisastelua: jos kinuski on kakkua leikatessa kovaa, keitit sitä liian kauan.

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun. Esimerkiksi 28 cm kakkuun voi kinuskin tehdä 3 dl:n mukaan.

Laita ainekset kattilaan. Varmista, että kattila on täysin puhdas – kattilan rasvaisuus tarttuu helposti kinuskiin ja näkyy valmiin kinuskin pinnalla epätasaisuutena.

Kuumenna, kunnes seos kiehuu.

Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1-12 kohtaan 6-7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 15-20 minuutin ajan. Kinuskin tulee kiehua koko ajan – mutta maltillisesti.

Huomioitavaa, jos teet kinuskia tällä ohjeella ensimmäistä kertaa: 15-20 minuuttia on vain ohjeellinen aika, toisilla kinuski on valmistunut jo 10 minuutissa: aikaan vaikuttaa kiehumiskuumuus, käytettävä kattila ja kinuskin määrä. Kannattaa aina suorittaa vesilasitesti tarvittaessa useampaankin kertaan keittämisen edistyessä. Ota käyttämäsi aika ylös seuraavia kertoja varten.

Tässä kinuski aivan keittämisen alussa:

Tässä loppupuolella, jo selvästi paksumman oloisena:

Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.

Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? Tässä kinuski ei ole vielä valmista:

Tässä on!

Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Varoitus voin lisäämisestä valmiin kinuskin joukkoon: pintaan voi jäädä ikäviä laikkuja. Jos lisäät voinokareen, sekoita se erittäin huolellisesti ennen kakun kuorruttamista.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - - 270

Ainesosat

Toffee/kinuski

Kategoriat

Kakunkuorrutteet

Erityisruokavaliot

GluteenitonLiivatteetonMunatonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(71)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (270)

Kinuskikissa15.10.2020 15:35

Serppana71: tosi kiva kuulla, että onnistuit noin hienosti! Tekemällä sitä oppii ja tosiaan sopivan lämpötilan löytäminen on tässä se olennainen juttu.

Serppana7110.10.2020 12:40

Tein juuri kinuskin tällä ohjeella karpalo-toffeekakkuun. Käytin ”Kotimaista” laktoositonta kuohukermaa. Ensin keitin sitä liian pienellä teholla, mutta kun lisäsin tehoja niin onnistui nopeasti ja hyvin kinuski… Kiitos Kinuskikissa ihanista ohjeista

Kinuskikissa12.6.2020 17:14

MinttuMescal: toivotaan, että onnistuisi. Tulethan sitten kertomaan, miten kävi!

MinttuMescal9.6.2020 15:44

Pirkan laktoositon kuohukerma ollut käytössä. Kattila litranen (tai 1,5) teräskattila ei niin kauhean paksulla pohjalla. Ja tosiaan kokeilen aina välillä kun alkaa hiukankaan paksuuntumaan että onko liian lirua (vesilasi tai ihan kylmän kakkukreemin päälle). Täytyy vaihtaa isompaan kattilaan seuraavaksi jos vaikka olen ylikuohunnan pelon takia liian pienellä lämmöllä keittänyt (ystävän kanssa mietittiin sitä syyksi). Ehkäpä ensi kerralla onnistuu nopeammin 😃

Kinuskikissa8.6.2020 13:38

MinttuMescal: minkä merkkinen kerma sinulla on käytössä? Jäin myös miettimään, voiko kyseessä olla käsitysero siinä, miltä valmiin kinuskin tulisi näyttää. Oletko siis kokeillut käyttää kinuskia ja jääkö se kakunkin päällä löysäksi? Keittoaikaan vaikuttaa kattilan paksuus sekä kiehutuskuumuus. Saa antaa kuplia reippaasti!

mari-johanna7.6.2020 07:41

MinttuMescal: No voi harmistuksen harmistus!!
Minä kyllä olen tehnyt kinuskia myös laktoosittomista tuotteista onnistuen siinä mainiosti eli mahtaako ongelman ydin olla nyt kuitenkaan siellä.

Kinuskikissalla toki on laajempi kokemus kinuskin keitosta kuin itselläni, joten odotellaan josko hänellä olisi viisaita sanoja sinulle antaa.

MinttuMescal6.6.2020 11:26

En ymmärrä mikä minulla menee joka kerta mönkään kinuskia keittäessä, nyt olen tunnin jo keittänyt ja ei vaan meinaa saostua. Onkohan laktoositon kuohukerma syypää tähän, mene ja tiedä. Tämän vuoksi en juuri kinuskikakkuja tee kenellekään 🥴

Kinuskikissa10.3.2020 23:16

ipsu: harmillista tuo epäonnistuminen. Ymmärrän, ettei varmasti nyt lohduta, mutta noista samoista kovista kinuskeista lähti minunkin leipurinurani. Oppia on tullut matkan varrella ja kokemus on paras opettaja. On vaikeaa laatia sellaista ohjetta, jolla onnistuminen olisi 100-prosenttista. Yksi hyvä apuväline on digitaalinen paistomittari, jolla kinuskin keittymistä voi seurata. Kokeilepa seuraavalla kerralla tavoitella 110 astetta.

Daniel: hienoa! 😀

mari-johanna9.3.2020 07:27

ipsu: Ymmärrän harmituksesi! Ikävää että kinuskisi meni liian kovaksi!
Kinuskin keitto on taito laji, joillakin se onnistuu heti ja toisilla se vaatii muutaman kerran että löytää sen oikean yhteisen sävelen kinuskin kanssa.
Muistan itsekin harjoitelleeni muutaman kerran aikanaan, tässä puuhassa kun minuteilla on väliä.
Nyt kuitenkin haluaisin sen verran Kinuskikissan hyväksi sanoa, että tämä ohje on tarkka ja kuvat hyvät, joten älä siis lannistu, toisinaan leipominen on laji joka koettelee hermoja.
Rohkeasti vaan uusi kinuski keiton alle kun sen aika tulee,Tsemppiä!!

ipsu8.3.2020 21:41

Ohjeessa voisi lukea hieman tarkemmin, kuinka paljon kinuski saa liueta vesilasitestissä. Odotin kuvien perusteella, että se ei saa liueta laisinkaan ja keitin liian kauan, joten kovaksihan se sitten kakun päällä meni ja kakkua leikatessa kippasi sitten koko kakku syliin ja lattialle. 🙁

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Kinuski

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Kinuski

14.10.2008

Kinuskin valmistamisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan omat pikku niksinsä. Sen verran on tullut itse möhlittyä kinuskin kanssa, että on mielestäni paikallaan laatia siitä blogiin oma ohjeensa. Toivottavasti tästä on apua kinuskin valmistamisessa ja sudenkuoppien välttelyssä.

Omat kokemukseni voisi tiivistää siten, että kinuskin tekemisessä onnistuu varmasti, jos 1) ottaa kinuskin oikeaan aikaan pois liedeltä 2) käyttää oikeaa kermaa 3) ei aikaile liikaa kinuskin kaatamisessa kakun päälle.

Varmin lopputulos syntyy aitoa kuohukermaa käyttämällä (myös vähälaktoosinen kuohukerma käy) – en lupaa, että ohje on suoraan sovellettavissa muihin kermoihin. Toiset ovat onnistuneet myös vispikerman (jopa laktoosittoman sellaisen!) kanssa. Omat mokani olen tehnyt Flora Vispiä käyttämällä. Kannattaa lukea kommenteista muiden kokemuksia.

Jälkiviisastelua: jos kinuski on kakkua leikatessa kovaa, keitit sitä liian kauan.

Ainekset:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun. Esimerkiksi 28 cm kakkuun voi kinuskin tehdä 3 dl:n mukaan.

Laita ainekset kattilaan. Varmista, että kattila on täysin puhdas – kattilan rasvaisuus tarttuu helposti kinuskiin ja näkyy valmiin kinuskin pinnalla epätasaisuutena.

Kuumenna, kunnes seos kiehuu.

Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1-12 kohtaan 6-7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 15-20 minuutin ajan. Kinuskin tulee kiehua koko ajan – mutta maltillisesti.

Huomioitavaa, jos teet kinuskia tällä ohjeella ensimmäistä kertaa: 15-20 minuuttia on vain ohjeellinen aika, toisilla kinuski on valmistunut jo 10 minuutissa: aikaan vaikuttaa kiehumiskuumuus, käytettävä kattila ja kinuskin määrä. Kannattaa aina suorittaa vesilasitesti tarvittaessa useampaankin kertaan keittämisen edistyessä. Ota käyttämäsi aika ylös seuraavia kertoja varten.

Tässä kinuski aivan keittämisen alussa:

Tässä loppupuolella, jo selvästi paksumman oloisena:

Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.

Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? Tässä kinuski ei ole vielä valmista:

Tässä on!

Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Varoitus voin lisäämisestä valmiin kinuskin joukkoon: pintaan voi jäädä ikäviä laikkuja. Jos lisäät voinokareen, sekoita se erittäin huolellisesti ennen kakun kuorruttamista.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - - 270

Ainesosat

Toffee/kinuski

Kategoriat

Kakunkuorrutteet

Erityisruokavaliot

GluteenitonLiivatteetonMunatonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(71)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (270)

Kinuskikissa15.10.2020 15:35

Serppana71: tosi kiva kuulla, että onnistuit noin hienosti! Tekemällä sitä oppii ja tosiaan sopivan lämpötilan löytäminen on tässä se olennainen juttu.

Serppana7110.10.2020 12:40

Tein juuri kinuskin tällä ohjeella karpalo-toffeekakkuun. Käytin ”Kotimaista” laktoositonta kuohukermaa. Ensin keitin sitä liian pienellä teholla, mutta kun lisäsin tehoja niin onnistui nopeasti ja hyvin kinuski… Kiitos Kinuskikissa ihanista ohjeista

Kinuskikissa12.6.2020 17:14

MinttuMescal: toivotaan, että onnistuisi. Tulethan sitten kertomaan, miten kävi!

MinttuMescal9.6.2020 15:44

Pirkan laktoositon kuohukerma ollut käytössä. Kattila litranen (tai 1,5) teräskattila ei niin kauhean paksulla pohjalla. Ja tosiaan kokeilen aina välillä kun alkaa hiukankaan paksuuntumaan että onko liian lirua (vesilasi tai ihan kylmän kakkukreemin päälle). Täytyy vaihtaa isompaan kattilaan seuraavaksi jos vaikka olen ylikuohunnan pelon takia liian pienellä lämmöllä keittänyt (ystävän kanssa mietittiin sitä syyksi). Ehkäpä ensi kerralla onnistuu nopeammin 😃

Kinuskikissa8.6.2020 13:38

MinttuMescal: minkä merkkinen kerma sinulla on käytössä? Jäin myös miettimään, voiko kyseessä olla käsitysero siinä, miltä valmiin kinuskin tulisi näyttää. Oletko siis kokeillut käyttää kinuskia ja jääkö se kakunkin päällä löysäksi? Keittoaikaan vaikuttaa kattilan paksuus sekä kiehutuskuumuus. Saa antaa kuplia reippaasti!

mari-johanna7.6.2020 07:41

MinttuMescal: No voi harmistuksen harmistus!!
Minä kyllä olen tehnyt kinuskia myös laktoosittomista tuotteista onnistuen siinä mainiosti eli mahtaako ongelman ydin olla nyt kuitenkaan siellä.

Kinuskikissalla toki on laajempi kokemus kinuskin keitosta kuin itselläni, joten odotellaan josko hänellä olisi viisaita sanoja sinulle antaa.

MinttuMescal6.6.2020 11:26

En ymmärrä mikä minulla menee joka kerta mönkään kinuskia keittäessä, nyt olen tunnin jo keittänyt ja ei vaan meinaa saostua. Onkohan laktoositon kuohukerma syypää tähän, mene ja tiedä. Tämän vuoksi en juuri kinuskikakkuja tee kenellekään 🥴

Kinuskikissa10.3.2020 23:16

ipsu: harmillista tuo epäonnistuminen. Ymmärrän, ettei varmasti nyt lohduta, mutta noista samoista kovista kinuskeista lähti minunkin leipurinurani. Oppia on tullut matkan varrella ja kokemus on paras opettaja. On vaikeaa laatia sellaista ohjetta, jolla onnistuminen olisi 100-prosenttista. Yksi hyvä apuväline on digitaalinen paistomittari, jolla kinuskin keittymistä voi seurata. Kokeilepa seuraavalla kerralla tavoitella 110 astetta.

Daniel: hienoa! 😀

mari-johanna9.3.2020 07:27

ipsu: Ymmärrän harmituksesi! Ikävää että kinuskisi meni liian kovaksi!
Kinuskin keitto on taito laji, joillakin se onnistuu heti ja toisilla se vaatii muutaman kerran että löytää sen oikean yhteisen sävelen kinuskin kanssa.
Muistan itsekin harjoitelleeni muutaman kerran aikanaan, tässä puuhassa kun minuteilla on väliä.
Nyt kuitenkin haluaisin sen verran Kinuskikissan hyväksi sanoa, että tämä ohje on tarkka ja kuvat hyvät, joten älä siis lannistu, toisinaan leipominen on laji joka koettelee hermoja.
Rohkeasti vaan uusi kinuski keiton alle kun sen aika tulee,Tsemppiä!!

ipsu8.3.2020 21:41

Ohjeessa voisi lukea hieman tarkemmin, kuinka paljon kinuski saa liueta vesilasitestissä. Odotin kuvien perusteella, että se ei saa liueta laisinkaan ja keitin liian kauan, joten kovaksihan se sitten kakun päällä meni ja kakkua leikatessa kippasi sitten koko kakku syliin ja lattialle. 🙁

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa