Välillä on kiva herkutella vähän kevyemmin – sekin on mahdollista! Omistan tämän osion keventäjille ja muuten vaan vaihteeksi hieman vähäkalorisempia leivonnaisia halajaville. Täältä tulee löytymään ohjeita myös niitä ajatellen, jotka joutuvat välttämään ruokavaliossaan sokereita ja kolesterolia. Reseptien kehittely on vasta aluillaan ja koska minulla on täällä blogissa useita projekteja meneillään, niin täydennystä on luvassa maltillisella aikataululla.
Vähäkaloriset makunautinnot vaativat mielestäni myös ripauksen oikeaa asennetta. Kevytkakkua ei voi verrata täyteläiseen suklaaunelmaan. Mutta kun lähtökohta on se, että nyt saa herkutella hyvällä omallatunnolla vähän terveellisemmin, niin kyllä se pistää leipomuksenkin maistumaan piirun verran paremmalta. Kokeilkaahan reseptejä siis tällä mielellä!
Käytän itse kevyissä herkuissa aina makeutusainetta. Tiedän, että kaikki eivät makeutusaineen mausta välitä – itse en eroa maista. Suosin itsekin tavallisessa leipomisessa aina aitoja raaka-aineita keinotekoisten sijaan. Kevyet leivonnaiset ovat kuitenkin meillä niin yksittäisiä poikkeuksia ;), että katson voivani silloin käyttää lähes kalorivapaata keinomakeutta. Sokeria ja jauhemaista makeutusainetta käytetään samassa suhteessa, joten jokainen voi helposti tehdä makeutuksen osalta oman valinnan.
Pyrin laskemaan kaikista leivonnaisista kokonaiskalorimäärät ja kalorit yhtä palaa kohden. Kalorimäärien avulla voi sitten myös vertailla eri leivonnaisten keveyttä.
Mikäli sinulla on keveitä ja hyviä reseptivinkkejä takataskussasi, otan niitä mielellään vastaan!
Maistuvia hetkiä kevyiden leivonnaisten parissa!
Kinuskikissa
tässä ois kevytpizzan ohje, mikä on kylläkin netistä bongattu:
1 pellillinen
1 prk maitorahkaa
150 g juustoraastetta
2 munaa
4 rkl venhäleseitä
3 rkl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita ainekset sekaisin ja kaada pellille, tasoita. Paista 200 asteessa ensin 10min ja ota täytettäväksi, paista lisää n. 10-15min
Itse en laihduta tai mitään sellaista, mutta onhan se ihan kiva syödä sellaisiakin herkkuja, joissa ei ole esim. puoli kiloa rasvaa. 😉
Ei kakuilla kannata laihduttaa… jos on pakko keventää ja silti syödä kakkua, voi ottaa sitä ”oikeaa” kakkua vaikka vaan suupalan verran, tai katsoa vain kun muut herkuttelevat 😉
Kaikenlaiset terveys- ja laihdutusjutut kannattaa mielestäni jättää sinne arkiruoan ja ylipäänsä arkielämän puolelle. Ne arkipäivän elämäntavat ja valinnat kuitenkin ovat painonhallinnan/laihdutuksen tärkein asia. Täytekakkuja kuitenkin varmaan nautitaan yleensä niin harvoin, että turha niissä on ruveta kaloreita laskemaan…
Makoisia herkutteluhetkiä kaikille ja suurkiitos Kinuskikissalle mahtavasta blogista ja maistuvista kakkuohjeista! 🙂
SatuA: kiitos hyvistä kevennysvinkeistä! 🙂
Itse olen keventänyt esim. täytekakkuja niin että laitan kermavaahdon tilalle sekoitusta jossa on Flora vispiä (rasvaa 20%) ja maitorahkaa, mausteena vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan. Aluksi laitoin sitä vain kakun väliin ja vispiä päälle, mutta pian huomasin että kyllä sitä voi laittaa hyvin päällekin. Yleensä laitan sekoituksen jossa on pääosin rahkaa väliin, (mausteeksi sekaan haarukalla muusatut mansikat, vadelmat tms.) ja päälle sekoituksen jossa on vähän enemmän vispiä ja vähemmän rahkaa. Parhaiten nämä rahkasekoitukset sopivat raikkaisiin marja- ja hedelmäkakkuihin. Suklaakakkuihin en ole edes kokeillut, jotenkin tuntuu että se ei olisi niin onnistunut yhdistelmä.. mutta tiedä siitä sitten. Ja näihinkin kun tottuu tuntuu varsinkin se vispikermavaahto ihan kauhean rasvaiselta ja tunkkaiselta.
Tervemenoa: en osaa äkkiseltään sanoa, pitäisi varmaan laskea mitä aineksiin menee ja miten työläs resepti on kyseessä.
No vähä osaat hyvi tehä!…jos ny myisit huom JOS nii paljoko ottasit tommosesta vaik jääätelökaukust..
KIITOS Vispilä! Tällä ohjeella on varmasti minulle käyttöä, kiitos!
Kiitos Kinuskikissa kaikista ihanista ohjeista!
Tässä yksi suolaisen piirakan kevyempi pohja. Olen itse pitänyt tästä juuri sen takia, että se on kevyt eikä minusta makukaan ole hassumpi. Toivottavasti tällä on sinulle käyttöä!
2,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
yrttejä (esim. ruohosipulia, basilikaa, oreganoa)
30 g rasvaa
1 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi rasva jauhojen sekaan. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin.
Voitele piirakkavuoka ja ”taputtele” taikina vuokaan. Pistele haarukalla.
Paista pohjaa n. 10 – 15 minuuttia 175 C:ssa.
Lisää täyte. Paista 175 C:ssa n. 45 minuuttia.
kakutus: kiva että löytyy asiasta innostuneita! 🙂 Ottaisin mielelläni vastaan suosikkiohjeitasi! Itseltäni kumpuaa suht kivuttomasti kevyitä juustokakkuja ja kakun täytteitäkin aika kivasti, mutta muihin kevytleivonnaisiin (leivokset/piiraat/pikkuleivät) ei oikein tällä hetkellä ole inspiraatiota. Esimerkiksi kevyitä piiraspohjaohjeita (makea & suolainen) olisi kiva saada, täytteet voi sitten aina soveltaa rasvattomaan vaihtoehtoon vaihtaen.
PALLE ja Tittuli: oikeassa olette, kaikkeen tottuu! Onneksi nykyään on lähes kaikista perusraaka-aineista kevytversiot tarjolla, joten raskaampiakin juttuja voi helposti keventää vain valitsemalla pienempiä prosentteja.
Tosi hyvä osio tämä kevennetyt herkut. Itse kun teen pullaa, laitan puolen litran taikinaan nesteeksi vettä ja osan jauhoista korvaan kaurahiutaleilla. Makuun tai koostumukseen ei nämä mielestäni vaikuta yhtään, varmaan kun olemme näihin tottuneet. 😉
Jes! Näitä ohjeita minä kaipailen lisää!! Komppaan Kakutuksen kirjoitusta! Minä olen paljon myös leiponut kevyemmin, mutta myös näitä tuhteja leipomuksia harrastan. Raskauksien aikainen diabetes on pakottanut minut tekemään kevyempiä herkkuja, ja uskokaa tai älkää, kun niitä kevyempiä hetken syö, ne maistuu myös taivaallisen hyvälle! Nykyään aina, kun leipomuksiin tarvitsee kermavaahtoa, käytän vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Paitsi pursotuksiin Flora Vispiä. Ja tuorejuustona juustokakkuihin 13% Hovi-tuorejuustoa. Muutama kk sitten tein suklaajuustokakun Flora vispistä ja normaalista Hovista, niin se ei maistunut läheskään yhtä hyvältä, varmaan siksi, että olin tottunut sen tekemään vähän eri tuotteista.
Hurraa!
Nyt päästiin mieliaiheeseeni. Olen noin parin vuoden ajan keventänyt leipomuksiani, erinäisin keinoin. Minulla on omia sääntöjä, kuten ohjeessa ei saa olla rasvaa yli 150g jne. Kun olemme tottuneet näihin makuihin, perusleivonnaiset maistuvat tukahduttavan raskaille. Mikäli haluat vinkkejä, niitä riittää! Ja vielä vinkkaan, kevennykseenhän kuuluu aina oleellisesti myös terveellisyys, eikä pelkästään kaloreiden tiputtaminen.
Mimosa: totta viserrät! Kevytreseptejä ei todellakaan synny tuosta vain.
Piikku: yksi suklainen juustokakku on odottamassa päivitystä, sen verran voin tulevasta luvata.
Hienoa, odotan myös innolla näitä kevennettyjä herkkuja.
Tässä lajissa ne todelliset haasteet kohdataan 😀 Kuka tahansa saa kermaunelmat maistumaan hyvältä, mutta kun leipomuksen tulisi olla yhtä aikaa terveellinen ja herkullinen, niin kaikki niksit ja neuvot ovat tarpeen. Odotan innolla 🙂