Pääsiäistä vietetään tänä vuonna vasta myöhään huhtikuussa, mutta sen odottamisen voi aloittaa jo nyt. Tämä taikina on nähnyt monet muodot muffinsseista kakkupohjaan ja nyt siitä tuli myös kuivakakku. Aina yhtä ihanaa!
11.3.2014
Kaupallinen yhteistyö Iloleipurin kanssa
pieni pakastuspussi
pussinsulkija
alumiinifolio
pieni siivilä
pieni pakastuspussi
pussinsulkija
alumiinifolio
pieni siivilä
POHJA. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Leikkaa Pätkikset rouheeksi ja lisää rouhe taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tässä 2,4 litraa).
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä.
KORISTELU. Poista suklaamunien ympäriltä foliokääre.
Laita meltsit pieneen pakastuspussiin ja sulje huolellisesti. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Upota pussi veteen, kunnes napit ovat sulaneet. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota karkkisulaa suklaamunien pinnalle.
Ripottele suklaasulan päälle nonparelleja.
Laita suklaamunat koristelun jälkeen pystyyn munakuppeihin tai foliosta muotoiltuihin alustoihin.
Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi jähmettymään.
Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria ja laita suklaamunia renkaan sisään ja kakun ympärille.
pellavapaita: olipa kiva, että viimein oli Pätkis-kakun aika! Näyttää oikein onnistuneelta ja suklaamunien koristelu hurmaavan runsaalta! 😄 Nykyään ohjeistankin lisäämään munia/nesteitä ja jauhoseosta vuorotellen. Vanhemmissa ohjeissa ei tätä käytäntöä ole, joten anopin neuvo on paikallaan! 👍
Kauan mielessä pyörinyt halu tehdä Pätkis-kahvikakku, joten nyt sen aika tuli. Laitoin vain 1 pussin (140 g) Pätkis-paloja ja 70 g Pandan maitosuklaata. Mukavan minttuinen maku on noinkin. Seuraavalla kerralla ohjeen mukaisesti 1,5 pussillista Pätkistä 🙂
Koristelin pieniä suklaamunia ”rennolla kädellä” ja laitoin muutamia kakun päällekin. Hyvin maistuvat koristellut suklaamunat yhdelle ja toiselle, joten muutama on lautasella enää. Eivätkä juuri siinä erotu kuvassa.
8 v. sitten viesteissä alla on puhuttu rasvaseoksen juoksettumisesta munien lisäämisen yhteydessä. Kahvikakkuja leipomalla nuorena aloitin leipomis-hurmaa, ja silloin anoppini neuvoi, että aina on hyvä lisätä hiukan jauhoja ensin / yhtä aikaa ensimmäisen munan kanssa. Häneltä sain sitruunakakun reseptin, johon tuo ohje liittyi.
Olen usein extempore-leipoja, joten kananmunat ovat usein jääkaapista suoraan. Niinpä lisään rutiinisti jauhoja, sitten munat. Riippuen munien määrästä toistankin tuon jauhoripauksen lisäämisen vatkaamisen välillä. Aika hyviä kakkuja olen näin tehnyt vuosikymmenet 🙂
Kinuskikissa neuvoo tämän jauhokikan myös uuden Leivontakoulun videolla 🙂
josi: minulla tapahtuu myös tuo sama ilmiö lähes aina. Olen tavannut tehdä niin, että jos juoksettumista meinaa lähteä tapahtumaan niin ripsautan valmiiksi sekoittamaani jauhoseosta hieman taikinan joukkoon. Eli tässä tapauksessa vehnäjauho-kaakaojauhe-leivonjauheseosta. Se estää taikinan juoksettumisen. En muista mistä tämän neuvon opin, mutta muistelisin huomanneeni, että saman kikan neuvoo myös Kinuskikissa Tervetuloa juhliin -kirjassaan. Jos en nyt ihan väärin muista. 🙂
Suunnittelin tekeväni tämän kakun seuraaville synttäreille. Minulla vaan on aina ongelmana se, että voi-sokerivaahto juoksettuu kun lisään sinne kananmunat. Olen viimeaikoina yrittänyt ottaa voin ja kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön mutta siltikin vaahto on juoksettunut. Olisko kellään vinkkiä, millä juoksettumisen vois estää. Ainakin oman kokemuksen mukaan kakku ei nouse tällöin yhtä hyvin, makuun juoksettuminen ei varmaan vaikuta…?
TeBaZu: Olipa sinulla ihana jouluaattotervehdys työkavereille. 🙂 Näin voi virittää joulumielen ja jokainen jaksaa jatkaa vähän kevyemmin askelin ja iloisella mielellä.
Tämä on kyllä yksi parhaimpia ohjeita. Meillä tätä tehty jo pariin otteeseen ja aina yhtä hyvää , minä ja 7vee tyttäreni olemme kunnok minttusuklaa faneja.
Viime kerralla tein tätä jouluaattona töihin aamuvuoron kahvitauolle , hyvin teki kauppansa silloinkin. Koristeena oli pikeeristä tehdyt lumihiutaleet .
Mimi18: Voit hyvin pakastaa tämän kakun.Minulla on leipomossani melko samanlainen kakkuohje,tosi tumma suklaakakku,siinä pätkis on korvattu talous suklaa rouheella,ja se suorastaan paranee pakastimen kautta käytyään.Joten uskon että tämäkin kakku tykkää pakastimesta! Kuten Suvikettu tuossa sinua ennen kommentoi,niin leivontapäivänä kakku ehkä jopa liian pehmeää. 🙂
Ajattelin tehdä muutaman tämmöisen veljeni lakkiaisiin. Osaisiko kukaan sanoa meneekö kakku pilalle, jos teen sen ajoissa ja pistän pakkaseen kunnes juhlien aika koittaa?:)
Todella hyvää. Luin huonosti ohjeen enkä ostanut kaupasta kuin yhden pussin pätkiksiä. Kuitenkin minusta siitäkin tuli riittävä minttusuklaan maku.
Samaa mieltä Eerika.T:n kanssa, maku paranee päivä päivältä. Leivontapäivänä ehkä liian pehmeää. Ongelmana vaan kun ei tahdo säilyä… Häviää perheenjäsenten suihin ennätysvauhtia 😉
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5656 tähteä
Maailman paras mutakakku
2826 tähteä
Mokkapalat
2566 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Kinuskikissa: Kiitos 🤩