29.09.2020   4 kommenttia Kategoria: Leivokset,  Pääsiäinen,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Kettukarkki-leivos


Legendaariset Pihlaja-makeiset tunnetaan paremmin kettukarkkeina. Tämä klassikkomakeinen herättää varmasti teissä lukijoissakin paljon muistoja ja tarinoita. Minä sain ensimmäisen kettukarkkini päiväkodissa joulukalenterista. Muistan elävästi, miten hartaasti odotin omaa vuoroani, joka venyi ja venyi lähelle joulua. Lopulta kalenterissa roikkui enää muutama pussukka ja sitten oli minun päiväni. Kuinka onnelliseksi yksi karkki minut tekikään!

Kettukarkkien marmeladimainen koostumus sopii myös leivontaan. Voit keittää niistä herkullisen omenamarmeladin, joka sopii myös pikkuleipien täytteeksi. Tässä ohjeessa marmeladi kruunaa toisen klassikon, aina yhtä herkullisen aleksanterinleivoksen. Tämä juhlava leivos muuntuu kuorrutteen väriä vaihtamalla eri sesonkeihin. Nyt valitsin kuorrutteeseen keltaisen – tietenkin kettukarkkien kääreen mukaan.

Ainesosat

Kettukarkki-omenamarmeladi (n. 450 g)
  • 1 ps Pihlaja-karkkeja
  • 4 keskikokoista (à 100 g) omenaa
  • 1.5 dl vettä
  • punaista elintarvikeväriä
Taikina
  • 200 g voita
  • 1.25 dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 5 dl vehnäjauhoja
Täyte
  • 250 g kettukarkki-omenamarmeladia
Kuorrute
  • 2.5 rkl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 300 g tomusokeria
  • keltaista elintarvikeväriä
Koristelu
  • 5 Pihlaja-karkkia

Valmistusohjeet

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Erota 5 karkkia koristeluun.

Laita loput karkit omenakuutioiden kanssa kattilaan. Lisää vesi. Kiehuta 15-20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet.

Soseuta sauvasekoittimella ja sävytä halutessasi punaisella elintarvikevärillä. Anna jäähtyä jääkaapissa kylmäksi.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja leivinjauhe. Lisää jauhot desilitra kerrallaan.

Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Laita taikinapuolikas leivinpaperille ja päälle toinen leivinpaperi. Kauli papereiden välissä 20 x 25 cm:n kokoiseksi levyksi. Irrota leivinpaperi päältä. Tee jäljellä olevalle taikinapalalle samoin.

Levitä toisen taikinalevyn päälle marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy leivinpaperin avulla päälle. Irrota paperi.

Pistele pintaan reikiä haarukalla. Paista pellin päällä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan tummuminen. Jäähdytä ennen kuorruttamista.

Yhdistä kuorruteainekset keskenään. Värjää keltaiseksi.

Levitä kuorrute levyn päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia.

Leikkaa levy paloiksi. Koristele pieniksi kuutioiksi leikatuilla Pihlaja-karkeilla.

Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 9/2020 Kinuskikissan leivontapalstalla.

Valmistusaika: 4 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Aleksanterinleivos

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
10 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat