Keksikäs kakku on uusi kakkutulokas: erikoiskorkea hyydykekakku, jonka kokoa on kasvatettu useilla keksikerroksilla. Keksikkäiden kerrosten välissä on tietenkin runsaasti ihanaa täytettä. Joulun kunniaksi tässä kakussa ei ole tyydytty vain yhteen täytteeseen, vaan siinä vuorottelevat kinuskin maku kastikkeena ja vaahtona sekä raikas puolukka. Raitamaiset kerrokset tekevät reunasta niin näyttävän, että koristelu voi olla yksinkertaisempikin.
Keksikäs kinuskikakku
Ainekset
Perusohjeen kakun halkaisija on 16 cm ja korkeus noin 12 cm. Voit tehdä kakun myös matalampana versiona 20-senttiseen vuokaan, jolloin täytekerrosten määrä kannattaa puolittaa.
Pohja
130 g digestivekeksejä *)
50 g Valio voita
Keksikerrokset
220 g digestivekeksejä *)
Hyydytetty kinuskikastike
4 dl Valio kinuskikermaa
2 liivatelehteä
Kinuskivaahtokerros
3 liivatelehteä
2 1/2 dl Valio kinuskikermaa
400 g Valio Viola kinuskituorejuustoa
2 rkl vettä
Puolukkavaahtokerros
3 liivatelehteä
3 dl Valio vispikermaa
3/4 dl sokeria
300 g Valio maustettua rahkaa, vanilja
150 g puolukoita
3/4 dl (vaniljakreemijauhetta)
Koristelu
1 1/2 dl Valio vispikermaa
1 1/2 tl sokeria
100 g Valio maustettua rahkaa, vanilja
*) Voit käyttää keksikerroksissa myös tummia täytekeksejä tai piparkakkuja. Tarvittaessa korvaa gluteenittomalla vaihtoehdolla. Huomioithan gluteenittomassa kakussa myös nonparellien soveltuvuuden.
Kumppanit
Ohje
Vuoraa irtopohjavuoan (sisähalkaisija 16 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna korkealla reunakalvolla. Sipaise reunakalvon pintaan hieman öljyä (täyte irtoaa vielä siistimmin). Vuoan ei tarvitse olla erikoiskorkea, sillä tukeva reunakalvo toimii vuoan jatkeena.
Murskaa pohjan digestivet tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Murskaa täytteen väliin tulevat digestivet karkeaksi rouheeksi painelemalla niitä käsillä tai kaulimella muovipussin sisällä. Isommatkin palat pehmenevät täytteen joukossa.
Laita kaikkien täytteiden liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa hyydytettyyn kinuskikastikkeeseen tarvittava kinuskikerma laakeaan kattilaan. Mitä isompi kattila sitä nopeammin kinuski valmistuu. Keitä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia, kunnes kerma on muuttunut kinuskiksi. Ota kattila liedeltä ja lisää liotetut liivatteet. Sekoita huolellisesti. Anna kinuskin jäähtyä välillä sekoitellen sillä aikaa, kun valmistat muut täytteet.
Vatkaa kinuskivaahtokerroksen kinuskikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kinuskituorejuusto. Nosta kulho välissä jääkaappiin ja valmista puolukkavaahto.
Vatkaa puolukkavaahdon vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljarahka. Soseuta puolukat. Erota puolukkasoseesta puoli desilitraa ja kuumenna se kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita puolukka-liivateseos ja loput puolukkasoseesta vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi joukkoon vaniljakreemijauhe, joka tekee rakenteesta jämäkämpää ja helpottaa kokoamista.
Kuumenna kinuskivaahtoon tuleva vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita kinuskivaahdon joukkoon.
Levitä pohjan päälle kolmasosa puolukkavaahdosta. Levitä reunojen myötäisesti kinuskikastiketta muutaman sentin levyiselle alueelle ja laita keskelle digestivemurskaa ”piilokerrokseksi”. Levitä päälle puolet kinuskivaahdosta. Laita seuraavaksi yhtenäinen keksikerros aivan reunoja myöten. Aloita sitten alusta: puolukkavaahto, kinuski + digestivet, kinuskivaahto, digestivet. Laita päällimmäiseksi loput puolukkavaahdosta ja tasoita pinta.
Anna kakun jähmettyä jääkaapissa noin 4 tuntia.
Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Poista reunakalvo ympäriltä.
Mittaa kerma ja sokeri kulhoon. Värjää kerma vaaleanvihreäksi ennen vaahdotusta sekoittamalla joukkoon pastaväriä vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Vatkaa sitten vaahdoksi. Lisää lopuksi vaniljarahka.
Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota korkeita kekoja ”kuusiksi” kakun päälle.
Koristele suklaatähdillä ja nonparelleilla.
Kokeile myös näitä
Kommentit (6)
Ei kommentteja.
Kinuskigalleria (0)
Ei galleriakuvia.
Tärppilista
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Suosituimmat reseptit
Chocolate Chip Cookies
5352 tassutusta
Maailman paras mutakakku
2611 tassutusta
Mokkapalat
2340 tassutusta
Brookies
1555 tassutusta
Britakakku
1368 tassutusta