”Äiti, millon me taas leivontaan?”
”No mitäs te haluaisitte leipoa?”
”Porkkanasämpylöitä!”
Jipii, ehkäpä 6-vuotiaiden pikkukinuskieni kriittisyys kaikkea vähänkin epäilyttävän erilaista (kuten porkkanaa sämpylässä) kohtaan alkaa hiljalleen hellittää ja voimme alkaa nautiskella yhä useammin uusista makuelämyksistä. Vielä puoli vuotta sitten ehdotus porkkanasämpylöistä sai hylkäystuomion. Uusiin makuihin totuttaminen vaatii toki yhä hienoista psykologista pelisilmää, mutta onneksi joskus ennakkoluulot karisevat kuin vahingossa. Tässä tapauksessa kiitos menee päiväkodille, jossa tarjotut porkkanasämpylät olivat vieneet lapsilta kielen mennessään. Näitä siis tehtiin lauantai-illan herkuksi. Uunituoreina, oikean voin kanssa syötyinä… voiko mitään ihanampaa olla olemassa? No ei varmasti voi! 🙂
Pelkkiä vehnäsämpylöitä en halunnut tehdä, minusta sämpylöissä pitää olla mukana ainakin jonkin verran kokojyvää, rouheisuutta tai lesettä. Nyt käytin valmista rouheista jauhoseosta ja lisänä kaurahiutaleita. Rakenne ei ollut täyttä höttöä, mutta silti hyvin pehmoinen. Kun porkkanan raastaa hienoksi, se näkyy valmiissa lämpimäisessä lähinnä värinä ja makuna – tästä voi olla apua, jos maistattaa porkkanasämpylöitä ”pikkukriitikoille” ensimmäistä kertaa. 😉
3 pellillistä
Taikina:
3 dl porkkanaraastetta (noin 2 isoa porkkanaa)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl tummaa siirappia
2 tl merisuolaa
½ dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
noin 11 dl rouheisia sämpyläjauhoja
Voiteluun:
1 muna
Pinnalle:
kaurahiutaleita
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, merisuola, öljy, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet.
Sekoita joukkoon sämpyläjauhoja desilitra kerrallaan aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten.
Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin vuorollaan pitkä tanko. Jaa tanko samankokoisiin paloihin ja pyörittele paloista sämpylöitä.
Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
mari-johanna
Tiina Kurtelius: Googletin hieman kuivahiiva tietoutta ja löysin seuraavaa. Hiivapaketti on 50 g.
Kuivahiivapussi on 11 g.
Yksi pussi (11g) vastaa 30 g tavallista
hiivaa.
Puoleen litraan ( 5 dl) nestettä sanottiin, että yksi pussi ( 11 g) kuivahiivaa riittää sämpylöiden teossa.
Näinpä uskallan sinuakin siis neuvoa, että pärjäät varmasti sillä pussillisella.
Paljonko laitan kuivahiivaa?
Lissu: kyllä voi! Tunnustele taikinan rakennetta ja säädä jauhojen määrää tarvittaessa.
Hei. Voisiko noi sämpyläjauhot korvata gluteenittomilla?
jenniemilie: Sokeri sopii korvaamaan. Nam, tulee herkullisia! 🙂
Jenni-Emilia
Hei, pystyykö siirapin korvata jollakin? 🙂
mari-johanna: sämpyläohjeita on helppo versioida ja niihin saa tosiaan uppoamaan jauhojen jämät. Kaappeihin kun kertyy kaikenlaisia pusseja, joita on hyvä välillä tyhjennellä. Uunituore sämpylä on lähes pullan veroista!
mari-johanna
Voi miten taivaallisia, sika hyviä ihanan pehmeitä. 🙂
Käytin pohjana tätä ohjetta, kun lähdin jauhopussin pohjia kaapista siivoamaan. Kaurahiutaleet vaihtuivat kolmen viljan leseeseen, porkkanaraastetta enemmän, öljynä käytin oliiviöljyä ja jauhot sekoitin hiivaleipäjauhoista ja vehnäjauhoista… Aivan kerrassaan verraton ohje! Nyt on jauho pussin jämät tuhottu, heti huomenna kauppaan että saadaan uusi taikina kohoamaan! 🙂
SaSa: Jos nämä nyt onnistuvat, niin eikös lasketa sämpylöiden ansioksi myös tuon kätköpaikan löytyminen? 😉
Peukkuja annospuurosämpylöille!
Taikina parhaillaan nousemassa, innolla odotan mitä näistä tulee.
Kävi sellainen uskomaton juttu, että on pitkään kärsitty lentelevistä jauhoperhosista, joita pariin kertaan myrkytettykin, mutta niistä ei kokonaan päästy eroon. Nyt kun taikinaan tarvittiin KAURAHIUTALEITA, vihdoin paljastui TUPPERIkiposta niiden pesä. Joskohan niistä nyt päästään eroon lopullisesti? Korvasin kaurahiutaleet annospuuropussein, jännä katsoa vaikuttaako mustikka-omena makuun..
soja: juu, sama ohje löytyy kirjastakin, vain eri muotoon leivottuna. Kiva, että tykkäsitte ja lapsetkin sai olla mukana. Yhdessä leipominen on parhautta!
sojan kotikeittiö
taikina oli muuten mukava rakenteeltaan, lastenkin oli helppo leipoa. Jauhoja laitoin hieman vähemmän kuin ohjeessa, ja hyvin onnistui kuin luotin omaan näppituntumaan!
sojan kotikeittiö
tänään tehtiin näitä nappuloiden kanssa iltapalaksi, tuli tosi hyviä! Tosin ohjeen luin kirjasta =)
Oi nam miten hyvänmakuisia ja pehmeitä sämpylöitä tuli!! Olen kadottanut suosikki porkkanasämpyläreseptini (johon tuli piimää), tällä ohjeella tuli lähes saman makuisia.
Yleensä teen sämpylätaikinan niin, että heittelen sinne vähän mitä sattuu, mutta nyt ajattelin noudattaa ihan reseptiä ja kokeilla tätä (tosin osan kaurahiutaleista korvasin vehnäleseillä). Tuli kyllä todella maukkaita ja ihanan pehmeitä! Kiitos tästä!
Ensimmäiset sämpylät, jotka onnistuivat, kiitos siis ohjeesta! Täytyy täälläkin taloudessa ”kaupata” pikkupennulle näitä jollain verukkeella. Ajattelin ”Vaahteramäen Eemelin metkusämpylät”-tyyppistä lähestymistapaa. 😀
Namskis! Oli kyllä todella hyviä sämpylöitä! Minun isokinuski vähän aluksi nurisi porkkanasämpylästä mutta kyllä ääni kellossa muuttu kun sai tuoreen sämpylän suuhunsa >^-^<
Nyt tuli testattua tämäkin ohje. Nammmm! Osa meni suoraan parempiin suihin ja osa pakkaseen odottamaan herkuttelupäiviä 🙂
Menni
Leivoin tällä reseptillä kaksi leipää, ja niistä tuli todella pehmeitä ja maukkaita! Porkkana tuo mukavaa lisämakua, ja on tosiaan viisasta olla laittamatta liikaa jauhoja, jottei taikinasta tule liian kovaa. Tästä lähin käytän leivän leipomiseen ainoastaan tätä ohjetta. 😀 Kiitos!
..niin piti vielä laittaa tuohon kommenttiini… En voidellut sämpylöitä munalla vaan pelkällä vedellä, joka sihisi ihanasti sämpylöiden päällä… Sämpylät pysyivät pehmeinä leivinliinan alla, lurps <3
Aivan ihana ohje <3 . Laitoin sämpyläjauhoja n.10 dl ja ne pystyi silti leipomaan… Sämpylät hupenivat kahdessa päivässä. Laitoin joukkoon myös ½ dl kauraleseitä. Kiitos ihanasta kauan etsitystä hyvästä reseptistä!!!
Pystyisikö tämän sämpylätaikinan tekemään jo illalla ja laittamaan jääkaappiin yöksi ja sitten aamulla leipoisi tuoreet sämpylät? Joskus tälläiseen reseptiin olen törmännyt, mutta toimisiko tämä samalla lailla?
Marikki: itse leivoin taikinan tuolla 11 desillä ja se oli aika löysää. Leipominen onnnistui kuitenkin, kun käytti riittävästi jauhoja, myös pikkukinuskeiltani. En siis laittanut ohjeeseen lisädesiä, vaikka se oli harkinnassa. Löysemmästä taikinasta tulee kuitenkin aina pehmeämpi lopputulos. 🙂 Kiva, että sämppärit maistui teillekin!
Olipas maukkaita 🙂 En ole vuosiin leiponut sämpylöitä maitoon, saati voidellut kananmunalla (esikoinen oli pienenä ruoka-aineallergikko….) Ihanan makuisia ja kelpasivat iltapalalla jokaiselle. Taikina jäi sormiin ja pöytään jonkun verran, mutta se ei varmasti ole reseptin vika, en vain ole oppinut vaivaamaan näitä sämpylätaikinoita ja teenkin yleensä rukiisia sämpylöitä, koska ruisjauho tekee taikinasta helpomman käsitellä 😀 Tosi kiva resepti ja näitä sämpylöitä tehdään varmasti uudestaan.
Taikina on kohoamassa 🙂 muutama päivä sitten tuli tehtyä tavan sämpylöitä siis ilman porkkanaa.. muistutuksen ansiosta nyt tein näitä (pitkään pitäny jo kokeilla porkkanasämpylöitä tehdä mut en oo muistanu/porkkanat aina jääny kauppaan) 😀 Kiitän varmasti tulee hyviä!
Katriina83: täydensin tuon puuttuvan tiedon ohjeeseen, kiitos huomiosta. 🙂
Mirksu: seoksen voit toki tehdä itsekin lisäämällä jauhoihin vehnälesettä. Sanoisin, että leseen osuus voi olla muutamia desilitroja. Voithan kokeilla tehdä sekoituksen ensin eri astiassa ja arvioida jauhojen ulkonäön perusteella, miltä sekoitussuhde vaikuttaa. Jauhojen joukossa saa olla siellä täällä rouhehippuja. 🙂
Missä vaiheessa olet lisännyt porkkanaraasteen?
Näitä pitää ehdottomasti kokeilla! Asun Ruotsissa ja täältä ei noita rouheisia sämpyläjauhoja saa. Googlettamalla löysin että niissä on vehnäjauhoja ja -lesettä, mutta ei ole mittasuhteita. Eli kysymys kuuluu: miten paljon lesettä pistän esim litraan jauhoja? Olisin kiitollinen jos ehtisit vastata tuohon 🙂