”Äiti, millon me taas leivontaan?”
”No mitäs te haluaisitte leipoa?”
”Porkkanasämpylöitä!”

Jipii, ehkäpä 6-vuotiaiden pikkukinuskieni kriittisyys kaikkea vähänkin epäilyttävän erilaista (kuten porkkanaa sämpylässä) kohtaan alkaa hiljalleen hellittää ja voimme alkaa nautiskella yhä useammin uusista makuelämyksistä. Vielä puoli vuotta sitten ehdotus porkkanasämpylöistä sai hylkäystuomion. Uusiin makuihin totuttaminen vaatii toki yhä hienoista psykologista pelisilmää, mutta onneksi joskus ennakkoluulot karisevat kuin vahingossa. Tässä tapauksessa kiitos menee päiväkodille, jossa tarjotut porkkanasämpylät olivat vieneet lapsilta kielen mennessään. Näitä siis tehtiin lauantai-illan herkuksi. Uunituoreina, oikean voin kanssa syötyinä… voiko mitään ihanampaa olla olemassa? No ei varmasti voi! 🙂

Pelkkiä vehnäsämpylöitä en halunnut tehdä, minusta sämpylöissä pitää olla mukana ainakin jonkin verran kokojyvää, rouheisuutta tai lesettä. Nyt käytin valmista rouheista jauhoseosta ja lisänä kaurahiutaleita. Rakenne ei ollut täyttä höttöä, mutta silti hyvin pehmoinen. Kun porkkanan raastaa hienoksi, se näkyy valmiissa lämpimäisessä lähinnä värinä ja makuna – tästä voi olla apua, jos maistattaa porkkanasämpylöitä ”pikkukriitikoille” ensimmäistä kertaa. 😉


Taikina:

3 dl porkkanaraastetta (noin 2 isoa porkkanaa)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl tummaa siirappia
2 tl merisuolaa
½ dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
noin 11 dl rouheisia sämpyläjauhoja

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:

kaurahiutaleita


Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, merisuola, öljy, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet.

Sekoita joukkoon sämpyläjauhoja desilitra kerrallaan aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten.

Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin vuorollaan pitkä tanko. Jaa tanko samankokoisiin paloihin ja pyörittele paloista sämpylöitä.

Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.