Minua pyydettiin aiemmin syksyllä tekemään jotain kondensoidusta maidosta ja pirteää karpaloherkkuakin on toivottu. Päätin yhdistää nämä toiveet jouluiseen kahvipöytään sopivaksi makeapalaksi. Nam – tämä kakku oli Kinuskikissan makuun! Kiva kuulla, mitä te tykkäätte! Kakku maistuu muuten myös kylmänä, joten halutessaan koko makeuden voi tehdä jääkaappiin jo edeltävänä päivänä. 😋

Kondensoitu maito on nestemäistä maitotiivistettä, joka keitettäessä muuttuu paksuksi vaaleanruskeaksi ”toffeeksi”. Se ei ehkä yllä aidon toffeen tai kinuskin tasolle ja esimerkiksi kakun kuorruttamisessa suosin ehdottomasti kermasta ja fariinisokerista tehtyä kinuskia. Mutta tällaisena kakun täytteenä se on mainiota herkkua ja rakennekin valmiiksi sopivan jämäkkä. Kondensoitua maitoa saa esimerkiksi Citymarketista, Prismasta ja Stockmannilta (muita ostopaikkavinkkejä ja hintoja lukijoiden kommenteissa).

Kunhan kondensoidusta maidosta keitetty toffee on tehty, valmistuu kakku nopeasti ja helposti. Toffeen keittäminen sen sijaan ei ole nopeaa – kiehuttamiseen täytyy varata kokonaista kolme tuntia (vähempikin voi riittää, ovat lukijat kommentoineet ja mikrossa valmistuskin onnistuu). Toffeen voi kuitenkin valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, sillä keitetty toffee säilyy jääkaapissa avaamattomassa purkissa yhtä kauan kuin purkin sisältö ilman keittämistäkin (kiitos tästä vinkistä nimimerkille ”jack bauer”). Näin ollen voi keittää kerralla monta purkkia tuleviin tarpeisiin.

Huom: purkkien etiketit kannattaa poistaa kiehuvasta vedestä heti, kun ovat irronneet. Tämä estää liiman tarttumista kiehumisen aikana kattilan reunoihin. Parasta teräskattilaa ei kannata hommaan muutenkaan ottaa. Lisävinkkejä kattilan puhdistukseen kommenteista.