30.12.2013   54 kommenttia Kategoria: Muut suolapalat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Karjalanpiirakat


karjalanpiirakat

On iso kynnys – varsinkin paljasjalkaisena helsinkiläisenä – alkaa neuvoa teitä karjalanpiirakoiden valmistamisessa. Tarkoitukseni on kuitenkin vilpittömän hyväntahtoinen: tehdä kunniaa näille suomalaisille perinneleivonnaisille. Minun ja karjalanpiirakoiden taival ei ole ollut… no, rypytön. 🙂 Suurin yllätys on ollut, miten yksinkertaisessa ohjeessa voi olla niin monta sudenkuoppaa ja minä olen astunut niistä jokaiseen.

Asia kerrallaan olen kuitenkin ottanut opikseni: puuron paksuus, sen määrä ja suolaisuus, ruis- ja vehnäjauhojen suhde, kaulitun levyn paksuus… niin ja palohälytin! Se kannattaa eliminoida ennen paistamista, sillä käryttävä uuni saa sen melko varmasti laulamaan.

Suolan määrä on makukysymys. Karjalassa suolaa käytetään reilummin kuin mihin ehkä muualla Suomessa on totuttu. Tämä ohje ei ole vähäsuolaisimmasta päästä.

Kaikki oppini olen pyrkinyt ilmaisemaan ohjeessani. Piirakoiden muoto ja rypytys jääköön kuitenkin tekijälle, sillä ei ole oikeaa tai väärää tapaa, vaan jokaisen leipurin oma kädenjälki on yhtä oikea.

Riisipiirakat

16 kappaletta

Riisipuuro:

7 ½ dl täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa

Taikina:
2 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ dl vettä
1 rkl öljyä

Voiteluun:
voisulaa


Mittaa maito kattilaan ja kuumenna keihuvaksi. Huuhtele puuroriisi ja lisää kattilaan. Keitä välillä sekoitellen, kunnes puuro on paksuhkoa ja riisi puolikypsää (haudekattilassa kannen alla 20–30 minuuttia). Huomaa, että puuro paksuuntuu vielä jäähtyessään. Lisää loppuvaiheessa suola. Jäähdytä.

karjalanpiirakat-vaihe

Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi.

Kauli taikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta 7 cm:n kokoisia ympyröitä muotilla tai nurinpäin käännetyllä juomalasilla.

karjalanpiirakat-vaihe-2

Ohenna kukin ympyrä pulikan tai kaulimen avulla läpikuultavaksi soikioksi (14 x 17 cm). Suojaa kelmulla kuivumisen estämiseksi. Jos asettelet taikinalevyjä päällekkäin, ripottele väliin jauhoja.

karjalanpiirakat-vaihe-4 karjalanpiirakat-vaihe-3

Levitä täytettä taikinalevyn keskelle soikion muotoiselle alueelle. Jätä reunoille 3 cm kääntövaraa.

karjalanpiirakat-vaihe-5

Nosta taikinareunat täytteen päälle piirakan keskiosasta. Rypytä reuna etusormilla kevyesti painaen edeten keskeltä päihin. Korkeimmat taikinahuiput voi painaa hieman matalammiksi, jotta ne eivät pala uunissa.

karjalanpiirakat-vaihe-6 karjalanpiirakat-vaihe-7
karjalanpiirakat-vaihe-8 karjalanpiirakat-vaihe-9

Ripottele pellille hieman ruisjauhoja estääksesi piirakoiden tarttuminen. Älä käytä leivinpaperia, se voi syttyä palamaan.

karjalanpiirakat-vaihe-10 karjalanpiirakat-vaihe-11

Paista piirakoita 300 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Pelti on hyvin kuuma, joten käytä patakintaiden lisäksi patalappuja.

Nosta kuumalta pelliltä liinan suojaan jäähtymään. Sivele päälle samantien voisulaa. On makuasia, syökö piirakat heti tuoreeltaan rapeina vai antaako niiden pehmentyä jonkin aikaa.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
110 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit