27.08.2017   Ei kommentteja Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Kanelinen vehnäleipä


50-luku oli pullan eli ”vehnäsen” tai ”vehnäleivän” kultakautta. Sota-aika oli jäänyt taakse, joten viljaa, maitotuotteita ja sokeria oli jälleen vapaasti saatavilla. Vehnän kulutus kasvoi ja makea vehnäleipä edusti kaikkea sitä, mistä viime vuosikymmenellä oli jouduttu tinkimään. Kahvi vapautui säännöstelystä viimeisenä vuonna 1954. Pullaa leivottiin moneen muotoon: pitkoksi, kranssiksi, bostonkakuksi, korvapuusteiksi… Varsinkin maalla oli tavallista, että lauantai pyhitettiin leivontapäiväksi ja pullaa paistettiin sunnuntaiksi ja koko seuraavan viikon varalle.

Kanelipitko

Olen tätä ohjetta varten käynyt läpi vanhoja keittokirjoja ja yhdistellyt niistä reseptin vanhanaikaisia sananmuotoja mukaillen. Hakasulkeisiin merkityt kohdat ovat omia lisäyksiäni/tarkennuksiani.

3 kappaletta

Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 ½ dl sokuria
2 rkl hienonnettua kardemummaa
2 tl suolaa
1 kananmuna
n. 16 dl vehnäjauhoja
200 g sulatettua voita

Täyte:
150 g sulatettua voita
1 ½ dl fariinisokuria
4 rkl hienonnettua kanelia
(hienonnettua mantelia)

Voitelemiseen:
1 kananmuna
rouhesokuria


Maito lämmitetään, kunnes sormella koettaen tuntuu lämpimältä (ei kuumalta), siihen sotketaan hiiva, sokurit, kardemumma, suola ynnä kananmuna. Lisätään puolet jauhoista vähissä erin ja vatkataan rivakasti puukauhalla. Sen perästä lisätään voi ja loput jauhoista. Taikinaa alustetaan, kunnes se hyvästi irtautuu kädestä. Taikinan annetaan nousta kaksinkertaiseksi.

kookospullat-vaihe-2 kookospullat-vaihe-3

Sulatettu voi, fariinisokuri ynnä kaneli sekoitetaan. Taikina jaetaan kolmeen osaan. Leivinpöydälle kylvetään jauhoja ja kaaviloidaan taikinapala ohuenlaiseksi nelikulmioksi [leveys pellin koon mukaan]. Voidellaan kanelitäytteellä, päälle voidaan mielen mukaan riputella hienonnettua mantelia. Muodostetaan kääröksi [rullaus lyhyemmästä sivusta alkaen] ja nostetaan pellille [leivinpaperin päälle saumakohta alaspäin].

Leikataan saksilla kielekkeitä miltei käärön pohjaan saakka. Kielekkeet käännellään vuoronperään kummallekin puolelle. Käärö voidellaan kananmunalla tahi sen puutteessa sokurivedellä, korvikkeella tahi kahvilla.

Pinnalle riputellaan rouhesokuria. Paistetaan kauniiksi hyvässä uuninlämmössä [200 asteessa 15-20 minuuttia]. Leivotaan muut kääröt samaan tapaan.



Ohje on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 7/2017, osana Kinuskikissan leivontakoulua.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
37 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit