01.02.2018   7 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Muuta makeaa,  Pikku-Kinuskit,  Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton

Kaksoskeksit


2.2. vietetään kaksostenpäivää. Tämä innoitti minut laatimaan reseptin kaikille leipoville sisaruksille. Eritoten kaksosten kanssa lasten tasavertainen kohtelu korostuu – välillä jopa huvittaviin mittasuhteisiin saakka. Kun aloitin yhteiset leivontatuokiot kaksosteni kanssa, tulin pian huomaamaan, että työvaiheiden ja mitattavien ainesten tasainen jakautuminen säästää turhalta dramatiikalta. Harva reseptin laatija tulee ajatelleeksi, että yksi – ja vain yksi – kananmuna reseptissä on kaksosten kanssa huono homma. Ratkaisuna oli lappu jääkaapin ovessa, joka kertoi, kenen vuoro on seuraavalla kerralla rikkoa kananmuna. Onneksi kekseliäisyys ja leipureiden iloinen innokkuus pelasti pienet draaman hetket.

No, tällä alustuksella ymmärrätte, miksi tästä reseptistä puuttuu kananmuna. 😉 Tosin sen rikkominen voisikin olla ihan pienille leipureille haasteellista. Taikinan valmistus on yksinkertaista lusikalla sekoittelua. Banaanin soseutuksessa tarvitaan vanhemman apua. Reseptissä on huomioitu, että lapset voivat tehdä kumpikin oman taikinansa tai yhden yhteisen taikinan, jolloin reseptin ainekset on valmiiksi ilmoitettu ”per nenä” (eli lopputuloksena 16 kappaletta joko vaaleita tai tummia keksejä).

Näitä ”terveyskeksejä” voi huolettomasti antaa pikkuväellekin naposteltavaksi ja välipalaksi. Sokerisiin herkkuihin tottumattomalle taaperolle tarjoaisin näitä kahvipöydän herkkuna. Isompien lasten tai aikuisten kohdalla luokittelisin keksit välipalaksi. Perinteisinä pikkuleipinä näitä ei kannata nuorisolle markkinoida. Toki olisi mielenkiintoista kuulla, miten keksit otetaan teillä vastaan. Vastaavia reseptejä löytyy myös apinaevään nimellä, esimerkiksi mariksen leipomosta.

Vinkit:

  • Vaaleisiin kekseihin on käytetty mantelijauhetta, jolloin lopputulos on pehmeä. Tummissa kekseissä sen tilalla on mantelirouhe, jolloin kekseihin tulee enemmän pureskeltavaa.
  • Vaihtelua reseptiin saat lisäämällä esimerkiksi kanelia, lakritsijuurijauhetta tai sitruunan kuoriraastetta. Kaakaojauheen maku on dominoiva, joten maustaminen kannattaa tehdä vaaleaan taikinaan.
  • Käytä tarvittaessa gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita saadaksesi reseptistä gluteenittoman.

Terveyskeksit

Vaalea taikina (8 kpl):
1 kypsä banaani
1 rkl rypsiöljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
2 tl chia-siemeniä
1 tl kardemummaa
2 rkl maitoa (tai muuta nestettä)
Koristeeksi: kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)

Tumma taikina (8 kpl):
1 kypsä banaani
1 rkl rypsiöljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelirouhetta
2 tl chia-siemeniä
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl maitoa (tai muuta nestettä)
Pinnalle: mantelirouhetta


Laita kuorittu banaani ja öljy kapeaan astiaan. Soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä lusikalla sekoittaen banaanisose muiden ainesten kanssa. Annostele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille taikinanokareita. Laita koristeeksi kuivattuja karpaloita tai painele pintaan mantelirouhetta.

Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia.

Valmistusaika: 20 min

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat