Kostuttaminen on tärkeä vaihe täytekakun valmistuksessa. Parhainkaan täyte ei pelasta kakkua, jos pohja on jäänyt kuivakkaaksi tai lipsahtanut liian kosteaksi.

5 munan sokerikakkupohjaan sopiva kostutusmäärä on 2 – 2 ½ dl (peukalosääntönä siis max ½ dl yhtä munaa kohden). Suunnilleen samassa suhteessa voi laittaa levykakkupohjaankin. Yhteen 4 munan levykakkupohjaan kuluu kostuketta n. 2 dl.

Kostukkeen määrä on suuresti sidonnainen siihen, minkälainen pohjaresepti on käytössä. Mehevä, itsessään kostea pohja tarvitsee vain puolet sokerikakkupohjan kostukemäärästä. Kakkupohjat -kategoriasta löytyy näitä erilaisia vaihtoehtoja. Tarkoitukseni on saada jokaisen pohjan yhteyteen mukaan juuri sille sopivan kostukemäärä.

Täytteen rakenteellakin on merkitystä. Löysästä täytteestä imeytyy enemmän kosteutta pohjaan kuin jämäkästä täytteestä.

Huomaathan, että mehukkaan hillon tai marja/hedelmäsurvoksen kanssa kostuketta tarvitaan vähemmän. Huomioi myös aika, jonka kakku seisoo jääkaapissa ennen tarjoilua. Hetki ennen tarjoilua täytetty kakku vaatii enemmän kostuketta kuin edellisenä päivänä tehty, koska mehustumisaikaa on vähemmän.

Kaikki pohjalevyt voi kostuttaa samassa suhteessa. Myös kakun päällimmäiseksi tuleva levy kostutetaan!

Kostuttamisvälineenä käytän pullasutia. Teelusikkaakin voi käyttää, mutta sudilla on mielestäni helpompi kostuttaa tasaisesti, koska kostuke valuu sudista lusikkaa hitaammin.

kostutus


Ideoita kostukkeiksi:

  1. Vaniljamaito on oma suosikkini. Vaniljamaito on maultaan riittävän neutraali sopiakseen erilaisiin kakkuihin, mutta kostukkeessa on silti makua. Vaniljasokerin määrää voi säädellä täytteen makeuden mukaan. Nyrkkisääntöni on 1 tl lasilliseen maitoa. Pelkkä maitokin käy, jos kakku on itsessään kovin makea. Maidoton vaihtohto on vaniljalla mausettu soijajuoma.
  2. Sokeroitu, vedellä laimennettu sitruunamehu. Sopii yhdistettynä hedelmäisiin tai marjatäytteisiin. Sitruunasta kakkuun tulee kivasti raikkautta.
  3. Maitokahvi, kaakao, suklaakahvi, tai maidolla laimennettu kermalikööri. Sopii hyvin esimerkiksi suklaalla, vaniljalalla tai liköörillä maustettujen täytteiden kanssa.
  4. Appelsiinimehu tai säilykehedelmien liemi. Toimii niin ikään hedelmätäytteiden sekä suklaatäytteiden kanssa. Sokerinen säilöntäliemi on usein rakenteeltaan paksua ja imeytyy pohjaan hitaammin. Kannattaa siis olla tarkkana, että lientä tulee laitettua riittävästi!
  5. Virvoitusjuomat. Sprite, jaffa tai coca cola sopivat myös kostutukseen. Huomioi kuitenkin täytteen makeus, jotta kokonaisuudesta ei tule liian makea.