Näyttävät tavallisilta korvapuusteilta, mutta resepti on hyvin kaiken kattavasti ”ton”. Missioni on ollut jo pidemmän aikaa kehitellä pullaresepti, joka sopisi kaikille – lukuisista päällekkäisistä ruoka-allergioista huolimatta. Tämä korvapuusti on munaton, maidoton, gluteeniton, sokeriton, pähkinätön, hiivaton, soijaton ja vegaaninen. Klassikon muokkaaminen ei ollut helppo haaste, sillä hiivataikina on hankala tapaus jo pelkästään gluteenittomana.

Maistatin korvapuusteja isommalla köörillä. Useilla ensireaktio oli ”onpa tosi hyvää”. Hämmästys oli suuri, kun kerroin, miten paljon olin reseptin raaka-aineita joutunut karsimaan ja korvaamaan. Osa maistajista sanoi, että puustissa on jotain epätavallista. Kukaan ei kuitenkaan moittinut makua. Uskon, että sellaiselle, joka joutuu ruokavaliossaan noudattamaan kaikkia tai suurinta osaa edellä mainituista ruokarajoitteista, tämä pulla on pelastus. Jos ruokarajoitteita on vähemmän, voi reseptiä ”vapauttaa” soveltuvin osin. Keskustellaan kommenteissa, miten tämän käytännössä voisi huomioida.

Koska resepti on munaton ja gluteeniton, taikina jää paistettaessa hyvin vaaleaksi: puustit näyttävät raa’oilta, eikä se ole kovin houkuttelevaa. Siksi kostutus vahvalla kahvilla on aivan välttämätöntä (tavallinen kahvi ei ole kyllin tummaa). Kahvi ei maistu lopputuloksessa. Taikinan pinta kuivahtaa kostutuksesta huolimatta, joten sulalla rasvalla voitelu on mielestäni toinen must-vaihe. Kun sen tekee juuri ennen tarjoilua, korvapuusteista tulee mehevämmän näköisiä. Ennen uuniin laittoa voitelua ei kannata tehdä, sillä rasva ehtii imeytyä paiston aikana.

Vinkit:

  • Valitsin maidoksi kookosmaidon, joka antaa taikinalle makeutta ja täyteläisyyttä. Se sopii myös niille, joille muut kasvimaidot eivät käy. Valitse kooskosmaidoksi tuotemerkki, joka on rakenteeltaan tasaista.
  • Kahvin tulee olla normaalia vahvempaa, jotta se värjää taikinan pinnan. Voit tehdä kostukkeen myös pikakahvijauheesta.

17 kappaletta

Taikina:
8 dl gluteenitonta jauhoseosta *
2 dl erytritolia (esim. Karppisokeri) *
1 rkl kardemummaa *
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa *
125 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon)
2 ½ dl juoksevaa kookosmaitoa (esim. Kara)
125 g päärynäsosetta (esim. Piltti)

Täyte:
50 g maidotonta margariinia
¾ dl erytritolia *
2 rkl kanelia *

Voiteluun ennen paistoa:
vahvaa kahvia

Voiteluun paiston jälkeen:
maidotonta margariinia

* löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin


Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja yhdistä kookosmaidon kanssa. Lisää joukkoon jauhoseosta vähän kerrallaan. Sekoita taikinaa kädellä vaivaamalla, kun se muuttuu paksummaksi. Lisää loppuvaiheessa päärynäsose. Suojaa taikina kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti.

Sulata täytteen margariini. Sekoita joukkoon erytritol ja kaneli.

Ripottele pöydälle (gluteenitonta) jauhoseosta ja kauli taikina levyksi (noin 30 x 65 cm). Ripottele myös taikinan pinnalle jauhoja estääkseni tarttuminen kaulimeen. Vältä kuitenkin liikaa jauhojen käyttöä, sille se tekee pinnasta kuivakan.

Levitä levyn pinnalle kanelitäyte. Kääri rullalle ja leikkaa noin 4 cm:n pätkiksi. Paina palojen keskeltä kahdella sormella pohjaan saakka, jotta leikkuupinta pullistuu ulospäin.

Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Voitele kahvilla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Pullat eivät ehdi tässä ajassa saada juurikaan paistoväriä, sillä gluteeniton taikina jää vaaleaksi. Voitele pullat juuri ennen tarjoilua sulatetulla margariinilla.

Yhteistyössä Punnitse & Säästä

punnitse-logo