Näyttävät tavallisilta korvapuusteilta, mutta resepti on hyvin kaiken kattavasti ”ton”. Missioni on ollut jo pidemmän aikaa kehitellä pullaresepti, joka sopisi kaikille – lukuisista päällekkäisistä ruoka-allergioista huolimatta. Tämä korvapuusti on munaton, maidoton, gluteeniton, sokeriton, pähkinätön, hiivaton, soijaton ja vegaaninen. Klassikon muokkaaminen ei ollut helppo haaste, sillä hiivataikina on hankala tapaus jo pelkästään gluteenittomana.
Maistatin korvapuusteja isommalla köörillä. Useilla ensireaktio oli ”onpa tosi hyvää”. Hämmästys oli suuri, kun kerroin, miten paljon olin reseptin raaka-aineita joutunut karsimaan ja korvaamaan. Osa maistajista sanoi, että puustissa on jotain epätavallista. Kukaan ei kuitenkaan moittinut makua. Uskon, että sellaiselle, joka joutuu ruokavaliossaan noudattamaan kaikkia tai suurinta osaa edellä mainituista ruokarajoitteista, tämä pulla on pelastus. Jos ruokarajoitteita on vähemmän, voi reseptiä ”vapauttaa” soveltuvin osin. Keskustellaan kommenteissa, miten tämän käytännössä voisi huomioida.
Koska resepti on munaton ja gluteeniton, taikina jää paistettaessa hyvin vaaleaksi: puustit näyttävät raa’oilta, eikä se ole kovin houkuttelevaa. Siksi kostutus vahvalla kahvilla on aivan välttämätöntä (tavallinen kahvi ei ole kyllin tummaa). Kahvi ei maistu lopputuloksessa. Taikinan pinta kuivahtaa kostutuksesta huolimatta, joten sulalla rasvalla voitelu on mielestäni toinen must-vaihe. Kun sen tekee juuri ennen tarjoilua, korvapuusteista tulee mehevämmän näköisiä. Ennen uuniin laittoa voitelua ei kannata tehdä, sillä rasva ehtii imeytyä paiston aikana.
Vinkit:
- Valitsin maidoksi kookosmaidon, joka antaa taikinalle makeutta ja täyteläisyyttä. Se sopii myös niille, joille muut kasvimaidot eivät käy. Valitse kooskosmaidoksi tuotemerkki, joka on rakenteeltaan tasaista.
- Kahvin tulee olla normaalia vahvempaa, jotta se värjää taikinan pinnan. Voit tehdä kostukkeen myös pikakahvijauheesta.
17 kappaletta
Taikina:
8 dl gluteenitonta jauhoseosta *
2 dl erytritolia (esim. Karppisokeri) *
1 rkl kardemummaa *
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa *
125 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon)
2 ½ dl juoksevaa kookosmaitoa (esim. Kara)
125 g päärynäsosetta (esim. Piltti)
Täyte:
50 g maidotonta margariinia
¾ dl erytritolia *
2 rkl kanelia *
Voiteluun ennen paistoa:
vahvaa kahvia
Voiteluun paiston jälkeen:
maidotonta margariinia
* löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja yhdistä kookosmaidon kanssa. Lisää joukkoon jauhoseosta vähän kerrallaan. Sekoita taikinaa kädellä vaivaamalla, kun se muuttuu paksummaksi. Lisää loppuvaiheessa päärynäsose. Suojaa taikina kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti.
Sulata täytteen margariini. Sekoita joukkoon erytritol ja kaneli.
Ripottele pöydälle (gluteenitonta) jauhoseosta ja kauli taikina levyksi (noin 30 x 65 cm). Ripottele myös taikinan pinnalle jauhoja estääkseni tarttuminen kaulimeen. Vältä kuitenkin liikaa jauhojen käyttöä, sille se tekee pinnasta kuivakan.
Levitä levyn pinnalle kanelitäyte. Kääri rullalle ja leikkaa noin 4 cm:n pätkiksi. Paina palojen keskeltä kahdella sormella pohjaan saakka, jotta leikkuupinta pullistuu ulospäin.
Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Voitele kahvilla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Pullat eivät ehdi tässä ajassa saada juurikaan paistoväriä, sillä gluteeniton taikina jää vaaleaksi. Voitele pullat juuri ennen tarjoilua sulatetulla margariinilla.
mari-johanna
Esko Saikkonen: Päärynäsose korvaa kananmunan taikinassa, kun tämä pullahan on tehty munattomaksi.
Mikä tuon päärynäsoseen tarkoitus reseptissä on, kun kuitenkin karppisokerilla hoituu makeuttaminen ?
Äitini on gluteeniton, maidoton ja hiivaton. Tätä täytyisi varmaan koittaa, että miltä maistuisi. Olisi mukavaa saada myös pullan ohje mikä ei olisi näin paljon ”ton”. 😊
Pakko heittää tähän väliin, että Virtasalmen Viljatuotteella on myös Gluteeniton Pullajauhoseos, joka säilöntäaineeTON ja lisäaineeTON 😉
Kiitos kommenteista! Jauhokeskustelua on ollut kiinnostavaa seurata ja ottaa opiksi.
Daniella: olisipa mainiota saada tuo ihan reseptin muodossa leipomoosi. Moni pikkutaaperon äiti tarttuisi siihen varmasti! Ja minustakin sitä olisi kiinnostavaa testata!
Taina: en ainakaan minä ole kääntänyt. Vain yksi resepti täältä löytyy englanniksi – se on seeprakakku, josta sateli käännöspyyntöjä ympäri maailmaa. 😀
Suklaati laulaa
Okei kiitos kaikille, täytyy varmaan sitten testata spelttijauhoja 🙂 Ja banaanikin voisi olla kiva, luonnollisempi makeuttaja.
Onko joku sattumalta kääntänyt tän ohjeen englanniksi… Kysyn, ennen kuin alan itse kääntämään…
DBakery
Tuon makeutuksen voi korvata banaanilla. Tein ihan vasta sormiruokailevalle vauvalle oman pullan, jolloin vältettävä ”vain” maito, suola ja sokeri. Kookosmaitoa+vettä, banaania, hiivaa, jauhoja (ohra+vehnä). Ihan älyttömän hyviä tuli.
Kaurajauhot on meillä pääosassa lettutaikinassa ja melkein aina osana makeaakin leivontaa, mutta pelkästään kaurajauhoilla en ole saanut toimimaan oikeastaan mitään. Gluteenittoman pullan teen nykyään Provenan baking flour oats -jauhoseoksella ja Valion gluteenittoman pullan ohjeella (on myös munaton).
Kakkukuppi: Kokeilin tehdä laskiaispullat ohjeella, jossa vehnäjauhot korvataan perunajauhoilla ja gluteenittomilla kaurajauhoilla (puolet ja puolet). Tulos oli kuivakka ja ”liian” terveellinen. En tiedä mihin sokerin maku hukkui, mutta nämä maistuivat lähinnä sämpylöiltä. Onneksi oli hilloa ja kermavaahtoa kostukkeena ja makeutuksena! 🙂
mari-johanna
Kakkukuppi: En ole pelkkää kaurajauhoa koskaan vielä kokeillut mutta leipomostani löytyy pulla ohje missä olen käyttänyt VILJATUOTTEEN vaaleaa jauhoseosta ja muistaakseni lisänä psylliumia. Ovat ihan pullan makuisia. 🙂
Jos maha kestää spelttiä, ettei siis ole keliaakikko, niin myös speltistä saa ihanat pullat. 🙂
Siispä kaikki kokeneemmat gluteenittomat leipojat, tulkaa kertomaan kokemuksia kaurajauho pullista! 🙂
Kinuskikissa: Wau mikä pulla! Itse ajattelisin äkkiseltään niin, että tuolla määrällä ton-lisäyksiä, ei pullaa edes pysty leipomaan mutta sinä teit senkin! Moni kotileipuri kiittää ja kumartaa! 🙂
Suklaati laulaa
Oi näitä on kyllä pakko testata! Olinkin jo pitkään miettinyt, että olisiko mahdollista tehdä sokeritonta ja ”terveellistä” pullaa 🙂 Minkähän makuisia tulisi, jos gluteenittoman jauhon korvaisi kaurajauholla? Kun eihän tietääkseni glut.jauhosta tule samanlaista taikinan rakenteen kannalta merkittävää sitkoa kuin vehnäjauhoista(?).