Tämä resepti on vanha tuttu, sillä se on julkaistu sekä ensimmäisessä kirjassani että tomaattiversiona blogissa. Tuttuakin tutumpi tämä myös perheelleni, jolle tätä tällä kertaa tarjoilin, sillä raejuustopiirakkaa tapasi äitini leipoa lapsuudessani. Hyväntuulisen koristelun tein paprikoista ja oliiveista.
Juustopiirakka
Pohja:
250 g voita tai margariinia
6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
200 g raejuustoa
3 munaa
3 dl emmentaljuustoraastetta
3 dl kevytkermaa
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
3 suippopaprikaa
20 vihreää oliivia
kuminaa
Yhdistä nyppimällä voi ja jauhot. Vuoraa reunallinen uunivuoka (n. 25 x 36 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina vuoan pohjalle.
Sekoita täyteainekset keskenään paprikoita, oliiveja ja kuminaa lukuun ottamatta. Kaada täyte pohjan päälle.
Leikkaa paprikat renkaiksi ja renkaat puolikkaiksi. Halkaise oliivit. Asettele täytteen päälle paprikoita ja oliiveja hymynaamoiksi. Ripottele pinnalle kuminaa.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Nosta piirakka leivinpaperin avulla vuoasta. Leikkaa annospaloiksi.
Kanki82: nämähän ovat pitkälti makukysymyksiä: toinen tykkää syödä suolaiset piirakat kylminä, toinen läpiminä. Itse kuulun jälkimmäisiin. Minä tekisin pohjan ja täytteen valmiiksi jääkaappiin ja kokoaisin ja paistaisin piirakan tuoreeltaan. Tai paistaisin ja pakastaisin ennakkoon ja lämmittäisin uunissa ennen tarjoilua.
Voiko tämän piirakan tehdä edellisenä päivänä valmiiksi vai onko maku/rakenne parempi sinä päivänä kun on tehty? Onko hyvää kylmänä vai pitääkö lämmittää jotenkin ennen tarjoilua, jos teen edellisenä päivänä valmiiksi? Kiitos jo etukäteen! 🙂
JoVe: minä ottaisin pohjaohjeen jostain gluteenittomasta piirakasta ja soveltaisin tähän. Oman kokemukseni perusteella pelkkä jauhoseos + voi ei tuota parasta mahdollista lopputulosta. Kaura- tai perunahiutaleita ainakin kannattaa laittaa mukaan. Voit varmistaa tuon määrien skaalamisen vertaamalla pellin kokoa tämän vuoan kokoon.
Jos haluaa tehdä pellillisen (tai tässä tapauksessa kaksi) piirakkaa, riittäkö ohje 1,5-kertaisena vai pitäisikö olla tuplana?
Entä pohjan teko gluteenittomana: toimiiko pelkkä voi+gluteeniton jauhoseos, vai pitäisikö käyttää jotain muuta ohjetta koossapysymisen varmistamiseksi? 🙂
mamasella: se on pääasia, että syöjät hymyili. Ja minutkin sait hymyilemään kommentillasi eli piirakka teki tehtävänsä! 🙂
Kiitos Satsi ja Vellu! 🙂
Tein tänään pyöreän ison piirakan tätä, ilman hymyjä ja maistu hyvin syöjät hymyili ainakin 🙂
Toooosi mainio koristelu!! Kiva ottaa katsekontaktia piirakkapalan kanssa. 😉
Vellu
Kiitos jälleenkerran reseptistä. Nyt on maha täynnä
Kiitos kommenteista rikkipippurille ja herkkusuulle! Ilman muuta muitakin ilmeitä kehiin! Jokainen valitkoon puhuttelevimman. 🙂
Tällä koristelulla teenkin seuraavan kerran. Mietin että laittaisko vitsin vuoksi joihin paloihin paprikasuikaleen toisin päin, kupera ylös ja päät alaspäin. Jännä nähdä, kuka valitsisi itselleen hapannaaman. Vois syntyä hauskaa keskustelua. 😉
Olen tehnyt tätä monet kerrat kirjasi reseptillä. Ihan kestosuosikki meillä. Mutta hauska idea tuo naamakoristelu. Pienellä vaivalla saa paloihin ilmeet. Ei vain ole tullut hoksattua. Kiitos. 🙂
Njamskis, alko heti tekemään mieli kylmän talvipäivän iloksi! ♥ täytyy kokeilla joku päivä 🙂