22.04.2016   11 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Muut suolapalat,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Juustomunkit


juustomunkit

Uppopaistamisesta tulee ensimmäisenä mieleen sokeriset vappumunkit. Suolaista vappuevästä voi valmistaa samaan tapaan. Tässä taikinana on juustoinen sämpylätaikina, joka on leivottu rinkilöiksi ja pyöreiksi pikkumunkeiksi. Oma suosikkini oli rakenteen puolesta pikkumunkit, vaikka rinkilät olivatkin söpöjä. Juustopalloissa oli kuitenkin enemmän pehmeää sisusosaa, josta tykkäsin. Itse käytin näissä tavallista emmentaljuustoa valmiina raasteena. Juustoa vaihtamalla saa monenlaisia versioita. Minua kutkuttaisi kokeilla myös chilin makuista goudajuustoa, parmesaania tai cheddaria. No, vappuun on vielä aikaa, joten on aikaa makustella asiaa. 🙂

10 rinkilää ja 10 pikkumunkkia

Taikina:
2 ½ dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 ½ rkl öljyä
½ dl seesaminsiemeniä
5 ½ dl vehnäjauhoja
130 g emmentaljuustoraastetta

Paistaminen:
rypsiöljyä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, öljy ja seesaminsiemenet. Sekoita joukkoon vehnäjauhoja noin desilitra kerrallaan. Jatka sekoittamista kädellä vaivaamalla, kun taikina muuttuu paksummaksi. Lisää lopuksi juustoraaste.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 45 minuuttia.

Jos haluat tehdä pyöreitä pikkumunkkeja, leivo taikina tangoksi, leikkaa yhtä suuriin osiin ja pyörittele palloiksi. Jos teet rinkilöitä, kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi. Ota ympyrämuotilla (halkaisija 7 cm) kuvioita. Tee keskelle aukot pienemmällä muotilla (halkaisija 4 cm). Pikkuympyrät voi paistaa sellaisinaan tai yhdistää ja kaulia uudelleen.

juustomunkit-vaihe juustomunkit-vaihe-2
juustomunkit-vaihe-3 juustomunkit-vaihe-4

Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla talouspaperin päälle. Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin. Lue vappumunkkien ohjeesta tarkempia vinkkejä öljyssä paistamisesta.

juustomunkit-vaihe-5 juustomunkit-vaihe-6

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvonta



Nordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat