
Suklainen brownie ja appelsiinin makuinen juustokakku yhdistyvät värikkäiksi syysleivoksiksi. Juustokakkutäytteestä saat helposti muokattua eri makuversioita. Appelsiinin sijaan voit käyttää sitruunan kuoriraastetta ja sitruunatuorejuustoa. Pehmeämpi vaniljatäyte syntyy vaniljatuorejuustosta ja vaniljan siemenistä.
Appelsiini-suklaaleivokset – cheese cake brownies
24 kappaletta
Brownie-taikina:
175 g voita tai margariinia
120 g tummaa suklaata
2 ¾ dl sokeria
2 tl Meira vaniljasokeria
¼ tl suolaa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
50 g Meira hasselpähkinöitä
50 g Meira pekaanipähkinöitä
Juustokakkutäyte:
1 appelsiinin kuoriraaste
200 g appelsiinituorejuustoa
1 keltuainen
2 tl Meira vaniljasokeria
(oranssia elintarvikeväriä)
Pinnalle:
muutama pala tummaa suklaata
Meira sirkusrakeita
Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää suklaapalat. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää yksitellen sokerit, suola, munat ja jauhot. Leikkaa pähkinät rouheeksi ja lisää taikinaan.
Vuoraa reunallinen uunivuoka (n. 17 x 30 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuoan pohjalle.
Pese appelsiini ja raasta kuori. Yhdistä täytteen ainekset keskenään. Värjää halutessasi oranssiksi sekoittamalla joukkoon elintarvikeväriä.
Lusikoi täyte nokareiksi brownie-pohjan päälle. Vedä veitsellä taikinan poikki pohjaa myöten, jotta kerrokset sekoittuvat osittain toisiinsa.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jotta saat leikattua siistit palat.
Nosta leivonnainen leivinperin avulla vuoasta. Leikkaa neliöiksi.
Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Sulje huolellisesti pussinsulkijalla. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Upota pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko. Pursota kiehkuroita leivosten päälle. Ripottele pinnalle sirkusrakeita.
Maihtaisikohan sitruuna korvata hyvin appelsiinin? Tulisi vähän keväisemmän näköisiä jos lisäisi keltaista väriä 🙂 (edit: se lukikin heti alussa tuolla, että voi korvata sillä, ei vaan tällaisella putkikatseella nähnyt 😀 )
soja 😊👍
sojan kotikeittiö
oi oi, miten hyvää olikaan! LÄhtee makean himo vähän pienemmälläkin palalla =D
En usko, että lasisen vuoan käyttö sinänsä on ongelma, koska tämä on ”helppo” leivonnainen toisin kuin kakkupohjat, jotka ovat herkempiä materiaaleille. Ainoa kysymys liittyy paistoaikaan.
Linda: Tämän leivonnaisen kanssa ei ole minullakaan kokemusta noista kummastakaan materiaalista. Lasisen vuoan suhteen on itselläni sen sijaan ennakkoluuloja. Lasisessa vuoassa en ole kai koskaan saanut kakkupohjaa tai kuivakakkua onnistumaan hyvin. Silikonisia suorakaidevuokia taas olen kuullut moitittavan huonosta ja epätasaisesta paistotuloksesta. Tulethan kertomaan, jos päädyt kokeilemaan. 🙂
Linda: minäkään en valitettavasti osaa tuohon vastata.
Hei, mitenhän paistoaikaan vaikuttaa, jos taikinan kaataa lasiseen tai siliokniseen vuokaan? Olen miettinyt asiaa, mutta maalaisjärkeni ja kemiantaitoni eivät riitä tähän kysymykseen. 😀
Kiitos kommentistasi, Ainariel! 🙂
Tein isänpäiväksi isälle lahjaksi näitä, ja oli kyllä tosi hyviä! Tosi ”mehukkaita” ja vaikka oli kovasti suklainen niin tuo appelsiini tasotti makua tosi hyvin.
mari-johanna: kiva että maistuivat! Itse tein näistä vaniljaversion toissaviikolla. Paistoin vieraassa uunissa ja huomasin, että pinta paloi herkemmin. Eli folio kannattaa heittää suojaksi ajoissa.
mari-johanna
Nyt viikonloppuna olivat kokeilussa myös nämä leivokset. Pähkinää en tällä kertaa korvannut millään, hyviä olivat. Todella suklaisia ja tuorejuusto antoi kivan lisämaun muuten niin suklaiseen makuun. Itse en kyllä vaan saanut niistä näin valokuvauksellisia mutta maku korvaa ulkonäön! 🙂
Verasan: Tietysti uunit ovat usein paistoteholtaan erilaisia, jonka vuoksi ohjeiden paistoajat ovat viitteellisiä, mutta mari-johannan tavoin epäilen enemmän tuota keraamista vuokaa. Oma keraaminen vuokani ei osaa paistaa kakkuja eikä piirakoita, makaronilaatikko ym. ”ruoka” onnistuu kyllä. Uskoisin, että pitkä paistoaikakin selittyy vuoalla.
mari-johanna
Verasan: Voi olla että syy löytyy juuri keraamisesta vuoasta. Eikös se keraaminen vuoka aina ole vähän tavis uunipeltiä paksumpi,jolloin myös kypsyminen tapahtuu hitaammin.
Myös uunit ovat erilaisia.Toki sinun uunista en tiedä,mutta täällä vain huomaa ihmisten kommentteja lukiessa, että se kakku mikä Kinuskikissalla paistuu puolessa tunnissa jollakin menee kolme varttia kun taas kolmannella 40 minuttia. Paistoajat ovat useimmiten juuri tämän takia viitteellisiä, mutta nyt epäilen kyllä vuokaasi! 🙂
Hyvä,että maltoit kuitenkin odottaa herkkua! 🙂
Jouduin tuplaamaan ohjeessa ilmoitetun paistoajan ja pohja jäi silti hieman raa’aksi, voiko syynä olla käyttämäni keraaminen vuoka? Ei haitannut kyllä, oli ihanan pehmeää, mutta juustokakkupäällinen hieman ruskistui.
TeBaZu: ok, selvä! 🙂
TeBaZu
Riisimuroja käytin, ei sulanut ainakaan minulla taikinaan vaan jäivät mukaviksi sattumiksi 🙂 Lapsia koostumus ei miellyttänyt mutta meidän lapsilla ei saa jogurtissakaan olla paloja 😀
TeBaZu: kiva kuulla, että siellä kerittiin jo testailemaan reseptiä! Jäin miettimään tuota muroasiaa, että käytitkö tosiaan riisimuroja vai maissihiutaleita? Itse olisin kuvitellut, että riisimurot jopa sulavat taikinaan, mutta ilmeisesti niille kävi päinvastoin?
TeBaZu
Tätä tehty tänään tyttärille ja yökyläkavereille. Pähkinöiden korvaajaksi valitsin tuosta kinuskiemon listalta riisimurot 🙂 hyvää oli mutta lasten mielestä riisimurot tuntui hieman ärsyttävältä suussa 😀 eli kokeillaan ensi kerrallauuta vaihtoehtoa
maris: vastaavanlaisia ohjeita olen minäkin nähnyt, mutta nyt päätin sitten itsekin sellaisen tekaista. Appelsiini tuli mieleen, kun halusin täytteestä oranssin (halloween, syksy…). Voisin kuitenkin kuvitella, että vaniljatuorejuustostakin tulisi ihana. Aion seuraavaksi testata sitä. Siemenistä ainakin osa taitaa sopia pähkinäallergisille, mutta muistaakseni esimerkiksi pinjansiemenet eivät sovi kaikille. Koska pähkinäallergia voi olla jopa hengenvaarallinen, kannattaa aina varmistua asiasta. Auringonkukansiementen pitäisi käsittääkseni olla vaarattomia. Yksinkertaisinta on jättää ne tästä pohjasta kokonaan pois. Silloin ohje on vastaava kuin näissä:
http://www.kinuskikissa.fi/kaura-brownies
maris
Tämän täytyy olla tosi herkullista! Itse olen tehnyt joskus muinoin tämäntapaisen, jossa oli brownies pohja ja päälle tuli maustamattomasta tuorejuustosta valmistettu kerros. Se oli tosi hyvää ja parani vanhetessaan. Ohje oli jostain kirjastosta lainassa olleesta kirjasta eikä enää edes tallessa. Mutta tässä tuo suklaa-appelsiini yhdistelmä houkuttelee kyllä joskus kokeilemaan.
Tässä kun on edellisissä viesteissä puhuttu pähkinäallergiasta, niin minua on aina vähän askarruttanut asia, että voiko pähkinöille allerginen käyttää siemeniä (auringonkukka, kurpitsa, pinja jne.)? Niillä kun olisi ainakin mukava korvata pähkinöitä.
Eri resepteissä pähkinöiden korvikkeeksi on saatettu laittaa esim. pilkottuja kuivahedelmiä (taateli, aprikoosi ym.), sukaatteja, riisimuroja, popcorneja, pilkottuja Mariekeksejä tai vastaavia. Myös suklaarouhetta, mutta tässä reseptissä suklaata on jo muutenkin. (Vai onko suklaata koskaan liikaa? 😉 )
Ehkä tuosta luettelosta jokin korvike löytyy. Kinuskeilta saattaa tulla lisää vinkkejä. Itse en mielellään jättäisi pähkinöitä korvaamatta, sattumat ovat aina kivoja taikinassa.
Pumppernikkeli
Ihanalta vaikuttava resepti! Täytyy koittaa, nyt kun on syysloman puolesta hyvin aikaakin. 🙂
pinnukitta: Tosiaan ne pähkinät voi varmastikin jättää pois ja korvata vaikka (näitä olen itse käyttänyt) sellaisilla pienillä fudgekuutioilla tai jos tykkää niin esim. rusinoilla (en kyllä oikein tiedä sopivatko ne tähän reseptiin..) tai sitten ihan vaan suklaarouheella. 🙂
mari-johanna
Pinnukitta: minä usein vain poistan sen pähkinän tämäntapaisista leivoksista ja hyvin olen onnistunut. Joskus korvaan pähkinän myös suklaa rouheella, mutta tämä tuntuu olevan jo niin suklainen unelma muutenkin,että ehkä tässä tapauksessa suklaa rouhe onjo vähän liikaa. Mutta katsotaan vielä mitä muut ovat asiasta mieltä!
Kinuskikissa: onpas taas kutkuttavan värikäs leivos! Onneksi on vieraita tulossa myös lähiviikkoina joten tämän voi laittaa todo-listalle! 🙂
Miten korvata pähkinät pähkinäallergiselle ? 🙂