Kääretortulla on pitkät perinteet ja siksi valitsin sen mukaan Suomi 100 -leivontasarjaani. En kuitenkaan tavoitellut tällä kertaa nostalgista makumaailmaa, vaan halusin nostaa esiin suomalaisten mustan suosikkimaun: salmiakin. Koska itse olen ennen kaikkea lakritsin ystävä, säädin maun lakritsaiseksi.
Tavoitteeni oli aikaansaada musta kääretorttupohja. Väriaineita en halunnut käyttää. Lopulta onnistuinkin! Täytteessä maistuu lakritsin klassinen makupari, sitruuna.
Kuorrutus on olennainen osa leivonnaista sekä ulkonäön että maun puolesta, joten älä missaa sitä! Koivun pintaa muistuttava kuvio syntyy, kun kermavaahdon päälle pursottaa viivoja lakritsivaahdolla. Lakritsivaahto on tehty uudesta löydöksestäni, Sokea Susi -lakritsijauheesta. Tuote on aitoa lakritsijuurta pölymäisen hienoksi jauhettuna. Säädin lakritsikermaan maun tarkoituksella vahvaksi, koska sitä on kuorrutteen pinnalla vain pieninä makuraitoina. Lakritsijauheesta voisi tehdä myös muffinssien tai kakun päälle pursotettavan vaahdon, johon riittäisi pienempi määrä jauhetta. Sokeria kannattaa laittaa sitä enemmän mitä runsaammin lakrisijauhetta käyttää, jotta maku on riittävän vahva, mutta ei väkevä.
Vinkkinä vielä, että olen käyttänyt lakritsijauhetta myös arkipäiväisemmin smoothiessa, jossa on ollut marjoja, rahkaa, omenaa ja banaania. Maku on uskomattoman ihana. Tuntuu kuin söisi lusikoitavaa lakritsikarkkia! Jauheella voisi maustaa myös aamupuuron. 🙂
Pohja:
1 ½ dl salmiakkimixeriä
1 rkl perunajauhoja
50 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
5 munaa
2 ¼ dl sokeria
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljarahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 sitruunan kuoriraaste
½ dl vaniljakreemijauhetta
Kermapursotus:
3 ½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Lakritsipursotus:
½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
¾ rkl Sokea Susi -lakritsijauhetta
Sekoita salmiakkimixeri ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Sekoittele, kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon puolet jauhoseoksesta ja lisää tämän jälkeen puolet salmiakkikiisselistä vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Lisää tämän jälkeen loput jauhoseoksesta ja kiisselistä.
Kaada taikina pellille (30 x 38 cm) leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Kumoa samantien toisen pellin avulla leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi salmiakkipohjasta. (Levyn voi kipata tämän jälkeen vielä kertaalleen toisinpäin, sillä peltiä vasten paistunut pinta on kauniimpi ja tarttuu vähemmän kiinni.)
Täytä kääretorttu heti, kun pohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Vatkaa täytteen kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä pohjan päälle ja kääri lyhyemmästä sivusta alkaen rullaksi. Vedä leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi.
Nosta kääretorttu tarjoilulautaselle. Mittaa kulhoon valkoisen pursotuksen kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kääretortun päälle pinnan peittävät ”kaaret”. Pursotus kannattaa tehdä takaviistosta, jolloin pursotus on helpompi hallita.
Mittaa kulhoon lakritsipursotuksen kerma, sokeri ja lakritsijauhe (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä). Vatkaa vaahdoksi ja laita pursotuspussiin, jossa on pienempi tähtitylla (itse käytän pienten tyllojen kanssa myös liitintä). Pursota viivoja sinne tänne edellisten pursotusten suuntaisesti.
Seija: en osaa sanoa tuosta sekoitusvälineestä. Ainakin kannattaa sekoittaa salmiakkikiisseli pienissä erissä ja tosiaan vasta, kun puolet jauhoista on mukana, jotta vaahto on saanut jauhoseoksesta vähän lisää tukea.
Muna-sokerivaahto oli ok ja aineksetkin ohjeen mukaan. Mietin sitä pitäiskö lisätä jauhot & salmiakkikiisseli varovasti nostellen munavaahtoon. Pitää varmaan vaan kokeilla uudellen.
Seija: vaahtoutuiko muna-sokerivaahto kunnolla? Lisäsitkö salmiakkikiisselin rauhallisesti sekoittaen pienissä erissä? Vaahdon rakenne muuttui minullakin juoksevammaksi, mutta kohosi kuitenkin uunissa hyvin käsiteltäväksi. Laitoitko aineksia varmasti samat määrät kuin ohjeessa?
mikä voisi aiheuttaa pohjataikinan rakenteen hajoamisen? Kun kaikki ainekset oli lisätty, taikina oli lirua ja pohjasta ei tullut kääretorttumainen.
Kirsi: täyden kympin suoritus! Turkinpippuri-rouheella sait todella aidon näköisen koivuntuohipinnan. Loistoratkaisu! 🙂
Olipa ihana resepti! Minä kokeilin koristeisiin myös tuota Urtekramin lakritsijauhetta, mutta en tykännyt mausta, lisäksi väri ei ollut oikea. Sen sijaan tein koristeet Turkinpippuri-rouheella. Täydestä meni kuin väärä raha 😉 ja makukin sopii reseptiin hyvin. Kuva löytyy galleriasta!
maris
Double: minusta voisit jättää tuon sitruunatahnan vaan pois, eikä välttämättä tarvitse korvata mitenkään. Ehkä voisi lisätä vaniljajauhetta tai vaniljasokeria maun mukaan, niin vaniljaisuus korostuu.
Tai sitten lakritsin kanssa sopisi hyvin myös jokin vadelmainen täyte tai vaikkapa jokin muu hedelmätäyte kuin sitruuna. Esim. mango-appelsiini. Jos haluat vilkaista, niin näitä erilaisia täytevaihtoehtoja löytyy Kinuskikissan laatimana täältä: http://www.kinuskikissa.fi/reseptihaku/?cat=/reseptit/kakun-osat/taytteet&v=1497709866900
Houkuttelevan näköinen, tätä tekee mieli testata! Mutta olisiko vaihtoehtoista täytettä vinkata? Tai millä korvaisin tahnan vaniljaisessa versiossa?
En nimittäin pidä sitruunasta.😁
Purkissa lukee luomu raakalakritsijauhe. Hyvä, pääsen heti viikonloppuna siis kokeilemaan reseptiä!
minnam: onko kyseessä raakalakritsijauhe? Siinä tapauksessa voit käyttää sitä. (Toki muitakin voi käyttää, mutta rakenteesta ja maun vahvuudesta minulla ei ole varmuutta.)
Voiko sokea susi-lakritsijauheen tilalla käyttää esim. Urtekramin lakritsijauhetta?
mari-johanna 😊🌸
mari-johanna
Aivan ihana rulla ja aivan ihana kuva! 🙂
Piti jo eilen tätä kommentoida, että kyllä tuli juhannusfiilis! 🙂 Ja aivan kuten Maris niin kyllä minä luulin myös, että tuo musta osuus on täytettä eikä suinkaan pohjaa! 🙂 Niin voi kuva joskus johtaa harhaan…. 🙂
maris: hih, aika hauska ilmiö! Sain kyllä kiinni tuosta mielikuvasta, sen voi tosiaan nähdä noin. 🙂 Ehkä olisi loogisempikin niinpäin, kun harvemmin pohja on musta.
maris
Voi hitsi, onpa hieno ja näyttävä kääris! On varmaan ihanaa. 😋
Ensivilkaisulla minulle tuli mielikuva, että täyte on mustaa ja pohja vaalea. Ja nyt ei sitten meinaa pää ja silmät vieläkään tajuta, että tuo upea musta ”raita” onkin pohja. 😄