Kääretortulla on pitkät perinteet ja siksi valitsin sen mukaan Suomi 100 -leivontasarjaani. En kuitenkaan tavoitellut tällä kertaa nostalgista makumaailmaa, vaan halusin nostaa esiin suomalaisten mustan suosikkimaun: salmiakin. Koska itse olen ennen kaikkea lakritsin ystävä, säädin maun lakritsaiseksi.

Tavoitteeni oli aikaansaada musta kääretorttupohja. Väriaineita en halunnut käyttää. Lopulta onnistuinkin! Täytteessä maistuu lakritsin klassinen makupari, sitruuna.

Kuorrutus on olennainen osa leivonnaista sekä ulkonäön että maun puolesta, joten älä missaa sitä! Koivun pintaa muistuttava kuvio syntyy, kun kermavaahdon päälle pursottaa viivoja lakritsivaahdolla. Lakritsivaahto on tehty uudesta löydöksestäni, Sokea Susi -lakritsijauheesta. Tuote on aitoa lakritsijuurta pölymäisen hienoksi jauhettuna. Säädin lakritsikermaan maun tarkoituksella vahvaksi, koska sitä on kuorrutteen pinnalla vain pieninä makuraitoina. Lakritsijauheesta voisi tehdä myös muffinssien tai kakun päälle pursotettavan vaahdon, johon riittäisi pienempi määrä jauhetta. Sokeria kannattaa laittaa sitä enemmän mitä runsaammin lakrisijauhetta käyttää, jotta maku on riittävän vahva, mutta ei väkevä.

Vinkkinä vielä, että olen käyttänyt lakritsijauhetta myös arkipäiväisemmin smoothiessa, jossa on ollut marjoja, rahkaa, omenaa ja banaania. Maku on uskomattoman ihana. Tuntuu kuin söisi lusikoitavaa lakritsikarkkia! Jauheella voisi maustaa myös aamupuuron. 🙂