28.11.2010
vispilä
kaulin
reunamuotti
silkkinauha
vispilä
kaulin
reunamuotti
silkkinauha
Valmista POHJA ja TÄYTTEET erillisten ohjeiden mukaan.
KOKOA kakku. Leikkaa pohja kolmeen osaan.
Laita ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle ja kostuta maidolla. Levitä päälle luumutäyte. Säästä hieman täytettä, jotta saat tasoitettua sillä lopuksi kakun reunat.
Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja levitä puolukkatäyte.
Nosta päälle viimeinen pohja ja kostuta. Levitä täyttämisestä yli jäänyttä täytettä reunoille tasaiseksi tarttumapinnaksi reunan kuorrutteelle.
KUORRUTUS. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
Lämmitä kerma kattilassa, mutta älä anna kuumentua kiehuvaksi.
Sekoita valkosuklaa ohuena nauhana vispilällä sekoittaen kerman joukkoon. Jos seos tuntuu paksulta, laita se hetkeksi takaisin liedelle ”jälkilämpöön”.
Kaada kuorrute kakun päälle ja levitä tasaiseksi leveällä lastalla tai palettiveitsellä. Ole ripeä, sillä kuorrute jähmettyy nopeasti.
Anna kakun seistä hetken aikaa jääkaapissa, jotta kuorrute kovettuu.
REUNAT. Kauli marsipaani n. 75 cm pitkäksi, 2-3 mm paksuksi levyksi.
Kuvioi toinen reuna pitkällä reunamuotilla tai leikkaa sahalaitakuvio veitsellä.
Nosta reunus paikoilleen niin, että asetat ensin kuviolaidan parin sentin matkalta kuorrutteen päälle ja painat sitten sivureunan tiiviisti kakkua vasten. Kierrä näin kakun ympäri ja leikkaa lopuksi ylimääräinen häntä pois. Myös kakun alareunaan jäävän kaistaleen voi leikata pois (marsipaani)veitsellä.
KORISTEET kakun päälle. Kirjoita joulutervehdys kakun päälle koristelugeelillä.
Viimeistele koristelu kuivatuilla puolukoilla ja joulutähdillä.
Jos kakku on lahja ystävälle, kiedo silkkinauha somisteeksi kakun ympärille. 🎄 🎁
Vielä tuli mieleen, että tarvitseeko sokerimassa alleen sokerikreemin tms. vai riittääkö ainoastaan tuo ylijäävä täyte?
KATJAP.:
Voit käyttää sokerimassaa ja laittaa reunan paikalleen jo edellisenä päivänä. Halutessasi voit tehdä koko kakun valmiiksi edellispäivänä. Säilyy hyvänä. 🙂
Voiko marsipaanin sijasta käyttää kakun reunaan sokerimassaa? -Jos, niin voiko reunan laittas jo edellispäivänä, vai meneekö jääkaapissa huonoksi?
Herkullisen näköistä (-:
Kiitos taas nopeaakin nopeammasta vastauksesta! Näin mietinkin, ettei varmaankaan löydy erikseen elintarvikekäyttöön nauhaa. Tuntuu vain, että nauhasta irtoaisi kakkuun jotain kangaspölyä tms. mutta tuskin näin on. Eli rohkeasti vaan nauhakaupalle! 🙂
VEIKKOLI:
Minulla ei kyllä ole tietoa, että koristenauhoja olisi olemassa elintarvikekäyttöön. Luullakseni Kinuskikissa on ihan jonkin lahjanauhan tuohon kietaissut. Mutta en usko, että löysästi kakun ympärille sidotusta nauhasta mitään isompaa haittaa koituu. Ainakaan tuollaisesta jäykkäpintaisesta, joka ei helposti takerru, ainakaan marsipaanipintaan. Eikä nauha kauaa ehdi kakun ympärillä ollakaan; se laitetaan juuri ennen kakun pöytään tuomista ja irrotetaan heti, kun ensimmäinen lähestyy kakkua kakkulapion kanssa. Jos nauha jota kuta syöjää epäilyttää, niin sen kohdan marsipaanista, jota nauha on koskettanut, voi toki jättää lautasen reunalle syömättä. (Marsipaania tuossa riittää!)
Nyt saattaa olla tyhmä kysymys, mutta jos haluaa laittaa kakkuun tuollaisen nauhan koristeeksi, voiko se olla ihan kaupasta ostettua vai onko tällaista nauhaa olemassa elintaravikekäyttöön erikseen? Jotenkin tuntuu oudolta laittaa esim. kangaskaupasta ostettua nauhaa kakkuun..
SUKLAAPISARA:
Kinuskikissa taisi käyttää Pandan valkoista, mutta valkosuklaan merkillä tuskin on tässä suurta väliä. Hyvä valinta joulukakuksi. 🙂
Ihanuus, löysimpä tämän kakun! Jospa tänä jouluna pääsis kokeilemaan! Minkä merkkistä valkosuklaata tässä on käytetty ? Mikä on siis todettu hyväksi? 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
KATJAP.:
Ylijäävä täyte riittää.