Juhlava joulupulla saa nyt joulukuusen muodon. Tämä pullaprojektini lähti liikkeelle Kinuskileipomo Sadun leipomasta joulukuusileivästä. Siitä muistin, että netissä olin nähnyt vastaavan mallisen leivonnaisen pullana. Googlailun tuloksena löytyi vaikka mitä, mutta yksi selkeä ohje oli tämä nutella christmas tree. Oma joulupullani on maultaan perinteinen kanelitäytteineen. Hedelmäsekoitusta lisäsin päälle kuusta koristamaan. Pulla on helppo syödä taivuttamalla oksia yksi kerrallaan. Annokset ovat sopivan pieniä, jotta tilaa jää muillekin jouluherkuille.

2 kappaletta


Taikina:

100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
½ munaa
8-9 dl vehnäjauhoja

Täyte:
75 g pehmeää voita
¾ dl fariini- tai muscovadosokeria
2 rkl kanelia
2 rkl vaniljasokeria
4 rkl mantelijauhetta

Pinnalle:
½ munaa
50 g hedelmäsekoitusta


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. (Vinkki! Munan saa puolitettua, kun rikot sen desilitramittaan ja sekoitat rakenteen rikki. Säästä toinen puolikas voiteluun.) Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

Sekoita pehmeän voin joukkoon fariinisokeri, kaneli ja vaniljasokeri.

Jaa taikina neljään osaan. Yksi kuusi tehdään kahdesta neljännespalasta. Kauli kaksi palaa jauhoja apuna käyttäen kahden eri leivinpaperin päälle kolmion muotoisiksi, ohuiksi levyiksi.

pullakuusi-vaihe

Levitä toisen kolmion päälle puolet kaneliseoksesta ja mantelijauheesta.

pullakuusi-vaihe-2 pullakuusi-vaihe-3

Kumoa toinen kolmio leivinpaperin avulla kaneli-mantelitäytteen päälle. Poista leivinpaperi. Tasaa sivut taikinapyörällä. Leikkaa kuuselle jalka alareunaan poistamalla siitä taikinapalat. Leikkaa sivureunoista suikaleita kuusen vartta kohti.

pullakuusi-vaihe-4 pullakuusi-vaihe-5

Siirrä pulla tässä vaiheessa pellin päälle. Kieritä suikaleet rullalle.

pullakuusi-vaihe-6

Anna kohota liinalla peitettynä 20-30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle hedelmäsekoitusta. Leivo toinen kuusi samaan tapaan.

pullakuusi-vaihe-7

Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia.