Japanilainen superpehmeä ”pumpulileipä” kannattaa testata, jos haluat todella ainutlaatuisen leipäkokemuksen, joka vetää vertoja tuoreelle pullalle. Se onnistuu hyvin myös kotoisista raaka-aineista. Nimi selittyy leivän alkuperällä, maitoleipä tulee Hokkaidon saarelta Japanista. Leivän uniikki rakenne perustuu esitaikinaan, jossa vehnäjauhot keitetään nesteen kanssa kiisseliksi. Tärkkelyksen liisteröityminen johtaa siihen, että leipä kohoaa paistuessa komean ilmavaksi ja siihen muodostuu kimmoisa, rihmamainen rakenne. Leipä säilyy kostean pehmeänä useita päiviä.

Maitoleipä on makeahkoa ja sitä voisi verrata vaaleaan limppuun. Sokerin määrää ja kardemummaa lisäämällä resepti muuntuu pullataikinaksi. Tangzhong-esitaikinaa voi hyödyntää muissakin taikinoissa pehmentämään rakennetta.

Reseptissä on tyypillisesti tietty suhde ainesten välillä, joita olen tässä ohjeessa parhaani mukaan soveltanut suomalaisiin mittayksiköihin ja raaka-aineisiin sopivaksi. En yleensä käytä kuivissa aineissa grammamittoja, mutta vehnäjauhojen osalta niitä nyt suosittelen oikean koostumuksen varmistamiseksi.

Nauti leipä voin kanssa (tai sellaisenaan). Lisää herkkukerrointa Nutellalla tai marmeladilla.