Juureni äidin puolelta ovat Härmässä ja mummoni, Pohjanmaan murteella ”isu”, oli innokas käsityöihminen. Meille jälkipolville on jäänyt isun perintönä niin villasukkia, vaatteita, mattoja kuin pitsejäkin, joita arvostamme suuresti. Ehkä kauneinta käsityötaidetta ovat pitsit. Niiden tekeminen ohuesta langasta täydellisellä symmetrisyydellä ja varmalla ”käsialalla” on vaatinut päivien, viikkojenkin työn. Olen ammentanut kakkujen koristeluun isun pitseistä aiemminkin, mutta en koskaan näin konkreettisesti.
Tekniikka onnistuu, koska Kinuskikissan vaniljamassa on kehitetty pinnaltaan lähes tarttumattomaksi. Pitsin voi siis huoletta upottaa massaan – ja se lähtee myös nätisti irti. Kun värjää massan tummaksi, kontrasti valkoisen tomusokerin kanssa korostuu ja efekti on hätkähdyttävä. Tekniikka sopisi täydellisesti myös punaiseen joulukakkuun. Te keksitte varmasti upeita omia versioitanne. Kuten aina – näkisin niitä mieluusti Kinuskigalleriassa! 🙂
Kakun maut valitsin lukijaäänestyksen pohjalta, jossa saitte toivoa itsenäisyyspäiväkakkuun täytteitä. Valkosuklaan ja mustikan yhdistelmä voitti selkeästi. Kardemummaa ja ruista toivottiin myös. Ruisjauhoilla korvasin puolet sokerikakkupohjan jauhoista. Pohjasta tuli hieman höttöisempi, joten minusta tämä osuus oli maksimi. Kardemumman lisäsin valkosuklaatäytteen mausteeksi. Täyttämistapa (kaksi eri täytettä per väli) oli Facebook-kyselyssä ehdotettu idea. Näin yksinkertaisella tavalla kakkupalaan sai lisäkerroksia ja näyttävyyttä. Kokoa täytteet nimenomaan näinpäin: paksumpi mustikkatäyte ensin ja juoksevampi valkosuklaatäyte sitten.
Lissy: laitoinkin sinulle kommmenttia kuvan yhteyteen. 🙂
Tuude: en ole kokeillut, enkä voi tietenkään varmasti luvata, koska en harrasta täytekakkujen pakastusta. Mutta jos jokin massa sen kestää, niin uskallan väittää, että vaniljamassa.
Senni: ehkei suoraan tässä täytteessä, mutta Täytteet-osiosta löydät varmasti tälle vaihtoehdon.