Tomaattipiiraset on maustettu itse tehdyllä pestolla, jota löytyy sekä piirakan sisältä että pinnalta. Lisämakua antavat parmesaani ja pinjansiemenet. Piiraset voi valmistaa myös tavallisena piirakkana yhteen isoon vuokaan.
18.9.2015
Vaihtoehtoisesti 1 iso piirakka (24 - 26 cm)
Vaihtoehtoisesti 1 iso piirakka (24 - 26 cm)
POHJA. Yhdistä vehnäjauhot ja -leseet kulhossa. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Levitä taikina piirakkavuoan/tartelettivuokien pohjalle ja reunoille.
PESTO. Valmista pesto hienontamalla ainekset sauva- tai tehosekoittimella tahnamaiseksi seokseksi.
Levitä tahnaa pohjan päälle. Säästä pieni määrä piirakoiden pinnalle.
Muut TÄYTEAINEKSET. Yhdistä munat, kerma, parmesaaniraaste ja mustapippuri keskenään. Annostele vuokiin.
Leikkaa pihvitomaatit siivuiksi ja laita täytteen pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Iso piirakka vaatii 5-10 minuuttia pidemmän kypsennysajan.
PINNALLE. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kevyesti väriä.
Sekoita täytteestä ylijääneen pestotahnan joukkoon oliiviöljyä, jotta se muuttuu juoksevammaksi. Valuta pestoa piirasten päälle.
Viimeistele pinjansiemenillä.
Onnistuisikohan valmiin (ison) piirakan pakastaminen?
Tepsku: en tekisi piirakkaa jääkaappiin, jotta ei vetisty. Mutta kaikki valmistelut voit tehdä ja sitten vaan nopea kasaus ja uuniin.
Ajattelin leipoa näitä tytön synttäreille. Isona piirakkaa tosin. Töistä johtuen on aikataulu ongelmaa. Onko haitaksi jos peston tekee jääkaappiin edellisenä päivänä valmiiksi? Koko piirakkaa täytettynä tuskin voi tehdä jääkaappiin paistoa vaille valmiiksi. Mietin mitä kaikkea valmisteluja voisin tehdä edellisenä päivänä jotta synttäripäivänä voisi vain kasata ja työntää uuniin. Synttäripäivän aamuna on kuitenkin kakun koristelua ja muffinssien koristelua ja varmaan muutakin paistettavaa.
maris: eikös muuten ole ihme juttu, miten monia asioita pitää hirveän työläinä, mutta usein työläin juttu on se, että saa tartutuksi härkää sarvista. Loppujen lopuksi itse tekeminen ei olekaan niin vaikeaa tai aikaa vievää. Itselleni kävi tällä viikolla näin eräiden leivosten kohdalla, joiden ohjeen julkaisen loppuvuodesta (välillä reseptejä tehdään kuukausia etukäteen, hurjaa!). Mutta itse asiaan, huomasinkin piiraasi galleriassa ja ihanasti toimi siinä vuoassa. Pesto on kyllä niin hyvää, nimenomaan itse tehtynä.. pitäisikin tehdä useammin ihan vaan leivän päällä.
Kun etusivun inspiraatio-palkissa vilahti tämä ohje, niin samantien muistin, että näitä piiraitahan minun onkin pitänyt kokeilla ties kuinka monesti. Heti viime viikonloppuna sitten teinkin, ettei vaan taas pääse unohtumaan. 😄
Minulla kun ei pieniä piirasvuokia ole, niin tein tämän ohjeen kolmasosan pienempänä pitkulaiseen irtopohjavuokaan (n. 35 cm x11 cm). Ja tuli kyllä oikein maistuvaa! Ja kaikista parasta oli se, että tämän myötä innostuin peston valmistuksesta. En ole ikinä tehnyt pestoa itse, eikä pesto ole ollut minulle muutenkaan kovin tuttu juttu. Mutta nyt on, kun minulle selvisi kuinka helppoa sen valmistaminen on! Ja miten monenlaisista raaka-aineista sitä voikaan valmistaa. Itse korvasinkin tässä ohjeessa pinjansiemenet auringonkukan siemenillä, jotka paahdoin kevyesti ensin. Oli herkullista!
Nam, ohje koostuu niin mun herkuista! Pitääpä testata ja samalla kaivaa nuo pikkuvuuat kaapin perältä käyttöön 😀 Omat metalliset pikkuvuokani löysin Class Ohlsonilta.
Kiitos kommenteista! 🙂
kaaakku: alumiiniset kertakäyttövuoat ovat yksi vaihtoehto. Samoin silikoninen muffinssipelti.
Pohjaa ei taida pystyä painelemaan paperisiin vuokiin? Jos en ihan heti saa hankituksi tuollaisia pikkusia vuokia niin onnistuisko muffinsipellillä? Mietin irrotusta että onnistuuko ehjänä? Näitä pitäisi päästä tekemään. Näyttävät kauniilta ja varmasti maukkaita. Houkutteleva ohje. 🙂
Vautsi sentään, tässä on piirasten kaunotar. 🙂
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Johanna_H: kyllä varmasti!