Toukokuu on voileipäkakkujen kulta-aikaa, kun juhlitaan äitejä, valmistuneita ja tuoreita ylioppilaita. Juhlien emäntä tekee mielellään niin paljon etukäteisvalmisteluita kuin mahdollista. Silloin pakastettaviksi hyvin sopivat juustokakut – niin suolaiset kuin makeat – kannattaa pitää mielessä. Tee koristelu kuitenkin vasta sulaneeseen kakkuun.

Voit valita täytteessä mainitun mädin mieltymyksesi mukaan: niin lohen-, siian- kuin muikunmäti käy. Itse syön mieluiten kahta viimeksi mainittua, mutta lohenmätikin on tämän tyyppisissä resepteissä yleisesti käytetty ja isommat, oranssit ”pallukat” tekevät täytteestä hauskemman näköisen. Jos et halua käyttää mätiä lainkaan, korvaa se vastaavalla määrällä kylmäsavulohta.

15 hengelle

Pohja:
185 g hapankorppuja
100 g voita tai margariinia

Kostutus:
4 rkl maitoa

Täyte:
4 liivatelehteä
250 g kylmäsavulohta
1 ½ ruukkua tilliä
1 punasipuli
4 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g mätiä
valkopippuria
2 limen mehu (n. ½ dl, myös sitruunamehu käy)

Koristelu:
kurkkua
100 – 150 g kylmäsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 lime
persiljaa


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 – 26 cm) pohja levinpaperilla ja sivele reunoille öljyä. Hienonna hapankorput monitoimikoneessa. Sulata voi/margariini kattilassa ja lisää hapankorppumurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle. Kostuta maidolla.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi tai hienonna monitoimikoneella (älä kuitenkaan tee lohesta mössöä vaan jätä sattumia joukkoon).

Hienonna tilli ja punasipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon kaikki ainekset limemehua  ja liivatteita lukuun ottamatta.

Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle tai pakkaseen.

Leikkaa kurkusta vinoja siivuja.

Halkaise kurkut kuvan osoittamalla tavalla. Yhdistä kahden siivun isommat puolikkaat siten, että saat sydämen muotoisen kuvion.

Peitä kakun pinta kylmäsavulohisiivuilla. Asettele päälle kurkkusydämet.

Notkista tuorejuustoa vatkaimella ja laita pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota ”suoraa ketjua” (kts. pursotusmallisto) kakun päällisosan reunoille ja säteittäin sen poikki.

Asettele keskelle limenlohkoja ja viimeistele koristelu persiljaruusukkeilla.