Hunaja tarjoaa leivonnassa monenlaisia mahdollisuuksia, joita ehkä liiankin vähän tiedostetaan. Kaikille sokeri ei sovi esimerkiksi terveydellisistä syistä tai muutoin halutaan makeutuksessa suosia muita vaihtoehtoja. Raakaleivonnaisten trendi on nostanut hunajan kotileipureiden huulille, mutta uunissa kypsennettävät perinteisetkin kakkutaikinat onnistuvat hunajasta.

Leopardikakkutekniikka syntyi oikeastaan sattumalta testatessani ensimmäistä kertaa hunajan käyttäytymistä kakkutaikinassa. Mielessäni oli ollut kokeilla kaksiväristä taikinaa vaihekuvissa näkyvällä pursotustyylillä ja päätin yhdistää kokeiluni tähän hunajataikinaan. Kun leikkasin kakusta ensimmäisen palan, totesin tummien laikkujen säilyttäneen täydellisesti hahmonsa. Samalla havahduin, että leikkauspinta muistutti elävästi leopardikuviota. Toisessa kokeilussa pursotin tummaa taikinaa hieman vähemmän ja epäsymmetrisemmin, jolloin kuviosta tuli vielä selkeämpi leopardi. Vertailun vuoksi kokeilin tekniikkaa käyttämällä hunajan sijaan sokeria, mutta kuviot levisivät pahasti. Tämä on siis selkeä ”hunajatekniikka”.

Vielä sananen mausta. Hunaja antaa kakulle makeuden lisäksi oman arominsa. Se ei mielestäni kuitenkaan dominoi liikaa. Maistatin kakkua tytöilläni. Molemmat söivät tyytyväisenä ensimmäiset palat. Tämän jälkeen kerroin kakun sisältävän hunajaa. Toinen, uusille mauille herkempi tyttö kiukustui, miksi en heti sanonut eikä huolinut lisää. Toinen hyväksyi tiedon ja otti toisenkin palan. Hänestä tuli hunajan ystävä.