01.11.2018   4 kommenttia Kategoria: Joulu,  Pikkuleivät,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton

Hollantilaiset speculaas-maustekeksit


Hollantilaisissa speculaas-kekseissä on paljon samaa kuin meidän piparkakuissamme. Mausteiden kirjo on laaja ja kahta samanlaista reseptiä onkin niiden osalta vaikeaa löytää. Tähän reseptiin olen koonnut tyypillisimpiä speculaas-mausteita.

Taikinasta puuttuu kananmuna, joten keksit on helppo leipoa vegaanisina, kun vaihtaa voin ja kerman maidottomiin vaihtoehtoihin. Kananmunan puuttuminen tekee taikinasta hieman hankalamman käsitellä, mutta kun kaulii taikinan suoraan leivinpaperin päälle, välttyy siirtelyltä. Syynä munattomuuteen on luultavasti se, että taikinaan on haluttu ”muotonsa säilyttävä” ominaisuus. Speculaas-keksit koristellaan nimittäin perinteisesti siten, pintaan painetaan kuvio puisella muotilla. Silloin on tärkeää, että kuvio säilyy paiston aikana.

Meillä näitä muotteja on hankalasti saatavilla. Pienen kokeilun perusteella ei painotekniikka vastannut odotuksia, joten hylkäsin suosiolla tämän vaihtoehdon. Valitsinkin keksien koristeluun mantelilastut. Ne täplittivät hauskasti pinnan ja paahtuvat juuri sopivasti taikinan kypsyessä.

Reseptin lopusta löydät Speculaas-keksien leipomisesta kuvatun videon.

n. 25 kappaletta

Taikina:
150 g voita
2 dl fariinisokeria
3 ¾ dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl Meira mantelijauhetta
2 tl Meira kanelia
2 tl Meira vaniljasokeria
1 tl Meira kardemummaa
1 tl Meira muskottipähkinää
½ tl Meira maustepippuria
½ tl Meira neilikkaa
¼ tl Meira inkivääriä
½ dl kermaa

Pinnalle:
1 valkuainen
Meira mantelilastuja


Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan jauhoseos ja kerma. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Ota reilun kokoinen pala taikinaa ja kauli se leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Käytä kauliessa jauhoja estääksesi taikinan tarttuminen. Ota levystä muotilla kuvioita ja jätä ne leivinpaperin päälle. Poista ylimääräinen taikina kuvioiden ympäriltä ja tee siitä lisää pikkuleipiä.

Siirrä leivinpaperi pellin päälle. Sivele keksien pintaan valkuaista. Asettele päälle mantelilastuja.

Paista 175 asteessa 10-12 minuuttia.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
5 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat