Hollantilaisissa speculaas-kekseissä on paljon samaa kuin meidän piparkakuissamme. Mausteiden kirjo on laaja ja kahta samanlaista reseptiä onkin niiden osalta vaikeaa löytää. Tähän reseptiin olen koonnut tyypillisimpiä speculaas-mausteita.

Taikinasta puuttuu kananmuna, joten keksit on helppo leipoa vegaanisina, kun vaihtaa voin ja kerman maidottomiin vaihtoehtoihin. Kananmunan puuttuminen tekee taikinasta hieman hankalamman käsitellä, mutta kun kaulii taikinan suoraan leivinpaperin päälle, välttyy siirtelyltä. Syynä munattomuuteen on luultavasti se, että taikinaan on haluttu ”muotonsa säilyttävä” ominaisuus. Speculaas-keksit koristellaan nimittäin perinteisesti siten, pintaan painetaan kuvio puisella muotilla. Silloin on tärkeää, että kuvio säilyy paiston aikana.

Meillä näitä muotteja on hankalasti saatavilla. Pienen kokeilun perusteella ei painotekniikka vastannut odotuksia, joten hylkäsin suosiolla tämän vaihtoehdon. Valitsinkin keksien koristeluun mantelilastut. Ne täplittivät hauskasti pinnan ja paahtuvat juuri sopivasti taikinan kypsyessä.