hedelmavaahtokarkit

Itse tehdyt vaahtokarkit ovat makeita ja kuohkeita ihanuuksia. Juhlavia pehmotikkareita saat, kun keihästät vaahtokarkit tikkuun ja dippaat suklaaseen.

Vinkit:

  • Vaahtokarkit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa pari viikkoa.
  • Teräskattilan pohjaan voi keittämisen aikana tarttua sokeriseosta. Se irtoaa helposti, kun annat kattilan liota vedellä täytettynä ennen puhdistusta.

 

Ainekset:
10 liivatelehteä
2 prk (à 125 g) vauvojen hedelmäsosetta (esim. mango)
3 ½ dl tomusokeria
1 ¾ dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
2 tl luontaista sitruuna-aromia

Vuokaan ja pinnalle:
tomusokeria

Tikkareihin (30 kpl):
100 g maitosuklaata
nonparelleja
puisia grillitikkuja


Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (18 x 30 cm) leivinpaperilla.

Ripottele leivinpaperin päälle runsaasti tomusokeria. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa teräskattilaan hedelmäsose, tomusokeri, sokeri ja siirappi. Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon.

hedelmavaahtokarkit-vaihe hedelmavaahtokarkit-vaihe-2

Kuumenna lastalla sekoitellen sose-sokeriseos kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja jatka keittämistä ilman sekoittelua. Laita digitaalinen paistomittari kattilaan. Seos on valmista, kun se saavuttaa 127 asteen lämpötilan. Aloita valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi kymmenen astetta aikaisemmin. Näin sokeriseos ja vaahto valmistuvat suunnilleen yhtäaikaisesti. Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liotetut liivatteet ja sitruuna-aromi.

hedelmavaahtokarkit-vaihe-3 hedelmavaahtokarkit-vaihe-4

Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä 15 minuuttia vatkaimen keskinopeudella, jotta seos jäähtyy ja muuttuu kuohkeaksi.

hedelmavaahtokarkit-vaihe-5 hedelmavaahtokarkit-vaihe-6

Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin seitsemän tuntia. Ripottele leivinpaperin päälle tomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä ja kierittele palat joka puolelta tomusokerissa, jotta pinta ei jää tahmaiseksi.

hedelmavaahtokarkit-vaihe2 hedelmavaahtokarkit-vaihe2-2
hedelmavaahtokarkit-vaihe2-3 hedelmavaahtokarkit-vaihe2-4

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Työnnä vaahtokarkin keskelle grillitikku tylppä pää edellä. Kasta vaahtokarkin pää suklaasulassa, pyyhi ylimääräinen suklaa astian reunaan. Ripottele pinnalle nonparelleja. Laita tarjolle sokerilla täytettyyn astiaan.

hedelmavaahtokarkit-vaihe-11 hedelmavaahtokarkit-vaihe-2-2