Suomalaisissa metsissä viihtyvä ketunleipä eli käenkaali on villiyrtti, jossa maistan lapsuuden. Silloin oli jännittävää napata suuhunpantavaa suoraan luonnosta. Vaikka luonnonantimien hyödyntäminen on aina kannatettavaa, on iso arvo jo yksin sillä, että lähtee metsään yrttejä poimimaan. Isoja määriä ketunleipiä ei kuitenkaan kannata sen sisältämän oksaalihapon vuoksi nauttia ja kaveriksi on syytä valita maitotuotteita. Siksi ketunleipä sopiikin hyvin mausteeksi kotitekoiseen tuorejuustoon.

Suomalaisuus on muutoinkin teemana tässä reseptissä, jossa esittelen uuden, leivontaankin hyvin soveltuvan siemenen, hampun. Hampunsiemenet ovat kätevä tapa lisätä ruokavalioon monipuolisesti kasvikunnan proteiinia ja tärkeitä rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa. Niissä on runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3, -6 ja -9-rasvahappoja sekä erittäin harvinaista gammalinoleenihappoa (GLA). Hampunsiementen salaisuudesta proteiinin ihanteellisena lähteenä kertoo se, että ne sisältävät kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Niinpä ne ovatkin erittäin arvokkaita erityisesti kasvissyöjille. Kokonaisten kuorimattomien siementen idättäminen (liotus) lisää entisestään niiden ravitsemuksellista arvoa.

Hampunsiemenet ovat pieniä harmaan vihreitä siemeniä, jotka muistuttavat ulkonäöltään hieman seesaminsiemeniä tai pieniä linssejä. Maultaan ne ovat mietoja ja sopivat niin leivontaan, ruoanlaittoon, puuroihin kuin smoothieisiin antamaan makua ja kermaisuutta. Siemeniä myydään kuorineen, kuorittuina, rouheena ja öljynä. Ilahduttavaa on, että näitä superterveellisiä ja ravinteikkaita siemeniä saa kotimaisena. Suomalainen hamppu on puhdasta ja tuoretta voimaruokaa!

Hampunsiemenet säilyvät huoneenlämmössä pitkään, kunhan säilytystila on kuiva, auringolta suojattu ja mielellään viileä. Hamppurouheelle ja -öljylle oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Ruoka- ja terveyskaupoissa myytävät hampunsiemenet eivät luonnollisestikaan sisällä minkäänlaisia päihdyttäviä ainesosia. Tästä pitää jo tiukka elintarvikevalvonta huolen!

Ota ensikosketus hamppuun vaikka tämän koukuttavan näkkärireseptin kautta. 🙂