Tämän piirakan synnystä on kiittäminen työpaikkaruokalamme herkullista gruusialaista kaalivuokaa, joka on monista ihanista kasvisruoista yksi minun ja monen muun suosikki. Kyseinen kaalivuoka innoitti löytöretkeilyyn kaalireseptien parissa ja lopputuloksena syntyi tämä piirasresepti. Koska kaaliruokien valmistus ei ole itselleni entuudestaan tuttua, tuli tässäkin oppia kantapään kautta. Yksi oppi oli se, miten paljon kaali ”imee” itseensä suolaa ja mausteita eli runsas maustaminen on harkittu teko. Makuraadin kanssa tätä maisteltiin ja piiraan ainesosien lopullista koostumusta hiottiin. Lopputulos lunasti maukkaudessaan esikuvansa asettamat odotukset. Suosittelen kokeilemaan!
Piirasvuoaksi voi valita tavallisen 24 cm kokoisen vuoan, jolloin täytteestä tulee paksuhko ja taikinareunat kannattaa nostaa vuoan yläreunaan saakka. Myös vähän isompi piirasvuoka tulee kyseeseen.
Vinkki 1, jauhelihaversio: Lisää täytteeseen 300 g kypsennettyä jauhelihaa. Tee jauhelihaversio normaalia isompaan piirakka- tai uunivuokaan.
Vinkki 2, sovella tästä ruokaresepti: Tee täyte piirakkaohjeen mukaan. Kaada voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä ohjeen mukaan. Tarjoile sellaisenaan tai perunoiden/pastan lisukkeena.
Mausteinen kaalipiirakka
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
500 g keräkaalia (tässä valkokaalia)
1 ½ dl vettä
1 iso sipuli
1 maustekurkku
2 valkosipulinkynttä
2 prk (á 70 g) tomaattipyrettä
120 g smetanaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
2 tl omenaviinietikkaa
2 tl meiramia
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
Pinnalle:
1 ½ dl emmental-juustoraastetta
Voitele piirakkavuoka. Sekoita jauhoihin suola. Paloittele voi joukkoon ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä kevyesti painellen vuoan pohjalle ja reunoille.
Suikaloi keräkaali. Laita suikaleet kattilaan veden kanssa ja kuumenna liedellä, kunnes vesi kiehuu. Hauduta 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Hienonna sipuli ja lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.
Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi.
Sekoita kurkkukuutiot kaali-sipuliseokseen. Lisää joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja kaikki loput täyteainekset. Kaada täyte vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.
suvikettu: kiva kuulla! Minun on tehnyt mieli kokeilla tätä jauhelihaversiona, kuten kokeilijakokelas oli tehnyt. Nyt sain uutta pontta suunnitelman toteuttamiseen! 🙂
Sen kummemmin ylistämättä, tämä oli mielestäni hyvää. Makuasioista ei voi kiistellä. Teen tätä toistekin. On vaihtelua iän ikuiselle kinkkupiirakalle, joka tosin on hyvää sekin.
Tein tarkasti reseptin mukaan. Perheemme piti piirakkaa huonona. Menee roskiin. Mistähän ylistävät kommentit ovat peräisin. Sen kyllä arvaa?
Todella herkullista! Täytettä tuli jauhelihan kanssa niin paljon, että peruspiirakkavuuan kaveriksi tein vielä toisen annoksen pohjaa ja jaoin sen kahteen pieneen foliovuokaan. Nämä pienet piirakat laitoin pakkaseen odottamaan ”yllätysvieraita”.
Tein piirakkaa tänään kaksinkertaisen annoksen ja laitoin myös jauhelihaa mukaan ja tuli taivaallista. Mikä ihana mausteinenn maku!
Vanillacherryjen keittiössä
Jälleen mahtavia tuoksuja uunista! Tein pohjan sämpyläjauhoihin, ja on kyllä hyvää! 🙂
Tämän teen. Kaalin ystäväksi kannattaa totutella, sillä se on varsinainen superruoka. Tein muunnelmaa tällaisesta piirakasta, kun piti tuhota lehtikaalisatoa. silputin sitä valkokaalin joukkoon ja hauduttelin. Ei ollut juustoa eikä kermaa, mutta oli hieman pekonia. Näinkin vajavaisilla täytteillä piiras oli nopeasti aamupala ja kiireinen päivällinenkin. Ei tarvinnut kumppanikseen kuin kupin teetä. Maittavampi ja ruokaisampi kuin voileipä, juusto ja leike.
Tämä oli tosi hyvää. 🙂 Jauhelihan kanssa laatikkoa alan nyt toisen kerran tekemään. Ja voitto tuli myös siinä, että mieheni joka ei kuulemma välitä kaalista kehui ruoan taivaalliseksi 😉
Tein laatikkona ja jauhelihan kera, hyvää tuli 🙂 Kivaa vaihtelua perinteiseen kaalilaatikkoon.
Todella hyvää oli, pitkään jo tuskastelin mitä teen kaapissa olevalle kaalinpalalle. Tuumasin tekovaiheessa että mahtuuko se täyte vuokaan, meni juuri ja juuri. Ihan pelkkä kaaliversio ilman lihaa oli kyseessä.
HARRASTELIJA:
Kyllä tämä piirakka kuuluu aika läheisesti samaan sarjaan kaalilaatikon kanssa. Oma päätelmäsi, pakastamisesta se ei ole millänsäkään, sopii tähänkin. Muuten, jos tarjoilupäivänä kiire pakkaa päälle, voi piirakan valmistaa uuniinmenoa odottamaan jääkaappiin jo edellispäivänä. Kypsennys sitten tarjoilupäivänä.
Jos pakastat paistetun piirakan, nosta se sulamaan edellispäivänä ja lämmitä miedohkolla lämmöllä vastapaistetun tuntuiseksi. Pakastin ei makua syö. 🙂
TUULIKKI:
Jauhelihaversio on tosiaan mainio 🙂 ja aivan mahtava, jos on mietittävänä ruokaisempi suolainen. Se käy silloin kevyestä ateriasta. Lisäksi raikas salaatti tms. Vinkissä 2 löytyy vielä ruokaisempia vaihtoehtoja.
HAUMAJ:
Niin kannattaa. Terveyspommista kun on kyse. 🙂
MARMELADI:
Kyllä tämä piirakka tietysti jakaa mielipiteitä aivan kuin itse kaali. Mutta sinähän otitkin tietoisen riskin. 🙂 Mutta ei koskaan tiedä, vaikka olisit saanut jonkun vastustajista kääntämään kelkkansa kaalen terveelliseen suuntaan. 🙂
Mahtaako sopia pakastettavaksi? Lienevätköhän maut tallella sulatuksen jälkeen? Uunissa kuulemma kannattaa sitten kyllä tarjoilla… Mietin sillä, että kaalikeitto ei pakastamisesta välitä, mutta kaalilaatikko ei ole millänsäkkään.
Tämä oli HYVÄÄ! tein tuon jauhelihaversion.
Namia oli! Kaali on kyllä harvoin kätettty raaka-aine, mutta täytyy alkaa käyttää useammin:)
Jännnästi ohje jakoi porukan kohtia – joko siitä tykättiin kovasti (asteikolla pakko otta ihan lisää) tai sitten ei niinkään. Itse kuuluin lopputulosta maistetuani valitettavasti jälkimmäiseen ryhmään. Palani kyllä loppuun söin, ilman muuta, mutta lisää ei tullut otettua.
Tämä on minulla uunissa juuri kypsymässä 🙂 Aloin tekemään sitä ex tempore,kun meillä sattui olemaan kaalta, mutta harmittavasti maustekurkkua ei ollut :/ Toivottavasti nyt ei aivan mene ”pilalle” ilman sitä….
Tätä on pakko kokeilla! Kiitos taas miljoonasti parhaasta ruokablogista ikinä!!!!!
Näyttää muuten tuo lusikan heijastus niinkuin olisit alasti ;D
Taidan yllättää vieraat tällä viikonloppuna. En tosin etukäteen tiedä heidän suhteestaan kaaliin, mutta ottanen riskin… Plussaa siitä, että samalla kertaa saa kasvisvaihtoehdon pöytään!
En osaa näitä merkkejä, piti laittaa 😀
Aivan ihanaa! Tein laatikkoversiona ja toimi erittäin hyvin. Kiitos sulle kun jaat näitä ihanuuksia. Olet niin mahdottoman tuottelias. Mistä ihmeestä ammennat tämän kaiken energian? Minä haluan kanssa sitä!! :o)
Testasin viikonloppuna ja tykkäsin kovasti. Jopa anoppi tykkäs;) Mun kaalit oli joteki niin vetisiä että ei kyllä tarvinnut vettä lisätä. Päinvastoin valuttelin niitä kuivemmaks ennenkuin sekotin niihin muut aieet. Mitenkähän tää toimis hapankaalista? se olis jo valmiiks ”kypsää”
Kiitos taas jälleen kerran aivan ihanasta ohjeesta, hyvää tuli! 🙂
Nyt on piirakka uunissa, hyvältä ainakin näyttää, toivottavasti myös maistuu! 🙂 Itse olen suuri kaalen ystävä, mutta mies ei oiken ole koskaan innostunut, joten ajattelin että jos nyt tällä saisin houkuteltua ukonkin kaaliruokien piiriin! 😀
Tätä on ehdottomasti kokeiltava, kuulostaa herkulliselta! 🙂
Aivan ihanaa tuli laatikkoversiona! Miehen mielestä olin tehnyt lasagnea, kun jauhelihaakin oli seassa ja täytyy kyllä myöntää että ei se kaali siinä niin kovin paljon maistunut. Ja minä tykkään myös kaalikääryleistä, tein saman tien niitäkin, kun melkoinen kaalinpää tuliostettua!
Aivan ihanaa tuli laatikkoversiona! Miehen mielestä olin tehnyt lasagnea, kun jauhelihaakin oli seassa ja täytyy kyllä myöntää että ei se kaali siinä niin kovin paljon maistunut. Ja minä tykkään myös kaalikääryleistä, tein saman tien niitäkin, kun melkoinen kaalinpää ostettua!
Täytettä tuli paljon! Maku aivan mahtava! Tosin mä en malttanut olla sorkkaamatta lusikkaani soppaan ja pitihän mun lisätä dijonia pari lusikallista…TOIMII!!!
Suosittelen!
Kaalit hautuu kattilassa…jäädään odottelemaan tulosta.
Kiitos ihanasta reseptistä. Eilen tein ja oli todella hyvää!Vähän jännittää, että mitä lapset (1v4kk ja 3v 9kk) tykkäävät jämistä lounaalla 🙂
Olet todellinen inspiraationlähde minulle. Kiitos, että jaksat bloggailla ihania reseptejä! Mukavaa syksynjatkoa!
Vau, kaalipiirakka voisi olla yllättävän hyvää!
Minä kokeilin eilen tätä vuoka versiona. Lapset anelivat, etten säilytä reseptiä, enkä enää tee sitä. Omasta mielestäni se oli aivan hyvää.
Lapseni on tottuneet maustettuun ruokaan ja kaalilaatikko kahden viikon takaa maistui molemmille. Tiedä häntä mikä ei miellyttänyt…
Kuulostaa aivan ihanalta tämä kaalipiirakka. Itse olen tehnyt venäläisiä kaalipaistoksia, jotka tulevat voitaikinaan. Aivan älyttömän hyviä nekin:P
Heeeei, tätä pitää kyllä kokeilla…
GREAT!THANKS
Kiitos kommenteistanne! Suosittelen muuten ennakkoluulottomasti niillekin, jotka eivät välitä esimerkiksi kaalikääryleistä. Itsekään en tykkää erityisesti kyseisestä ruoasta, mutta kaalipiirakka on toista maata.
Kiitos tästä ohjeesta! Mies usein pyytää Gruusialaista kaalivuokaa ruoaksi (ilmeisesti heilläkin työpaikkaruokalan tarjonnassa) mutta minulla ei ole aiemmin ollut mitään hajua mitä moinen mahtaa kaalin lisäksi sisältää. Täytynee testata tuota ruokavinkkiä. 🙂
Aivan ihana resepti! Kaali on yks mun lempikasviksista, joten tätä pitää kyllä joku päivä kokeilla. Ei vaan ehkä tänään, koska ajateltiin syödä kaalilaatikkoa 😀
Haa, luulin että gruusialainen kaalivuoka on vain joku meidän työpaikkaruokalan outous 🙂 Täällä se on lähinnä vitsi, vaikkakin minun mielestäni yksi maukkaimmista kaaliruuista, mitä tiedän.
niin tuli minullekin tämä ohje, kun tilauksesta. meillä kun on vielä työporukkaa Ukrainasta j ensi viikolla miehen synttärit, niin viedettään taas juhlia ja tämä on mainio tarjottava. Pitää ehdottomasti testata.
Tämä tuli kuin tilauksesta!! suuri kiitos. Pääseekiin parin viikon päästä kokeiluun 🙂
mukavalta kuulostaa tuo ohje! Ihanan mausteista varmaankin. Kaali kun on omalla tavallaan hyvää niin puolukka-kaaliraastesalaatissa kuin erilaisissa pataruuissa ja piirakoissa. Ainoastaan kaalikääryleet saa minun inhoreaktion nousemaan..
Enpä olekaan koskaan kokeillut tehdä kaalista piirakkaa, mutta tämä kuullostaa kyllä niin herkulliselta että voisipa kokeilla! 🙂
Kuulostaa hyvältä. Kaalin ystävänä tätä pitää testata!
Ei tuo mausteiden määrä minusta vaikuta mitenkään erityisen isolta. Kaali tosiaan imee reilusti makuja.
On kyllä herkullisen näköinen.Nyt tuli nälkä! Kiitos taas ohjeesta!
Kaalin ystävänä voin vain todeta että tätä on pakko testata! Mutta kokeile joskus tehdä haudutettua punakaalia, se on aivan loistavaa ankan kera. Ja muistelen lapsena syöneeni jouluna punakaalimuhennosta, joka vei kielen mennessään.