empanadat2

Empanadat ovat lähtöisin Espanjasta ja ne ovat sittemmin levinneet laajalti espanjankielisiin maihin. Empanada kätkee sisälleen erilaisia täytteitä merenelävistä chorizo-makkaraan ja muuhun lihaan. Täytteessä voi olla mukana esimerkiksi tomaattia, sipulia, valkosipulia ja kananmunaa. Paikallisia variaatioita riittää loputtomiin, tässä yksi sellainen. Tämä ohje korvaa aiemmin sivustolla esiintyneen empanadaohjeen.

Vinkki: Kellertäviä maissijauhoja saa mm. isoista ruokakaupoista, ekokaupoista ja irtopähkinöitä myyvistä liikkeistä. Niiden tilalla voi käyttää muitakin jauhoja.

 

Mausteiset jauhelihapasteijat

Täyte:
1 muna
1 sipuli
125 g jauhelihaa
1 iso valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
¼ tl maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
2 tl pizzamaustetta
1 chili
60 g smetanaa
1 ½ dl paahdettua sipulirouhetta

Taikina:
75 g voita tai margariinia
3 dl ruokakermaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
3 dl maissijauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 pieni muna

Voiteluun:

1 muna


Keitä kananmuna kovaksi. Hienonna sipuli. Kypsennä jauheliha pannulla ja lisää loppupuolella mukaan sipulisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi. Sekoita joukkoon mausteet.

Leikkaa chili ja muna pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhelihaseokseen. Sekoita lopuksi joukkoon smetana ja paahdettu sipuli.

Sulata voi. Sekoita voisulaan ruokakerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon voi-kermaseos ja muna. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Ota levystä ympyröitä isolla muotilla (11 cm).

Laita taikinaympyrän toiselle puoliskolle täytettä. Nosta toinen puoli päälle ja painele reuna kiinni sormenpäällä.

Nosta pasteijat pellille leivinpaperin päälle pystyyn niin, että pyöreä reuna on ylöspäin. Voitele pasteijat munalla. Paista 225 asteessa noin 13 minuuttia.