ellen-kaaretorttu

ellen-kaaretorttu-3

Ellen Svinhufvudin kakku on yksi rakastetuimpia klassikoitamme, joka viettelee marengin, mantelin ja kahvin yhdistelmällä. Omassa lapsuudessani tämä kakku oli harvinaisuus, jota oli tarjolla vain arvokkaissa ja isoissa juhlissa. Silloinkin kakku oli tilattu konditoriasta. Ellenin kakun kiehtova makumaailma puhutteli minua myös uutta kirjaa leipoessani – sieltä löytyy Ellen Svinhufvudin pikkuleivät.

Kääretorttureseptiä varten päätin kokeilla kovien marenkipohjalevyjen sijaan marengin valmistamista pehmeässä, käärittävässä muodossa. En ole koskaan aiemmin tehnyt marenkia tällä tavalla, mutta levy kääriytyi vaivattomasti. Kun mantelilastut ripotteli marenkivaahdon pinnalle ennen paistamista, ne paahtuivat itsestään kauniin ruskeiksi. Samalla niistä muodostui Ellenin kakulle tyypillinen pinta, eikä tuon kummoisempia koristeluita tarvittu.

Perinteinen Ellenin täyte on kahvin makuinen, voinen kreemi. Kreemin sijaan tein täytteen kermasta ja makeasta tuorejuustosta, jonka toki maustoin kahvilla. Maku oli tunnistettavasti ”Ellen”, mutta hieman kevyempänä versiona.

Marenkileivonnaisten haasteellisuus on siinä, että ne ovat rapeimmillaan tarjoilupäivänä. Siksi tämä juhlatorttu kannattaa nostaa pöytään mahdollisimman pian valmistamisen jälkeen.

Pohja:
5 valkuaista
2 ½ dl sokeria
1 ps (80 g, 2 dl) Meira mantelijauhetta
1 dl maissitärkkelystä
1 ½ dl Meira mantelilastuja

Täyte:
2 ½ dl vispikermaa
1 ½ rkl sokeria
1 ½ rkl vettä
1 ½ rkl pikakahvijauhetta
100 g vaniljatuorejuustoa
1 dl Meira mantelijauhetta


Vuoraa pelti (32 x 38 cm) leivinpaperilla. Sivele leivinpaperille kevyesti öljyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri pieni määrä kerrallaan. Yhdistä mantelijauhe ja maissitärkkelys. Lisää valkuaisvaahdon joukkoon.

ellen-kaaretorttu-vaihe ellen-kaaretorttu-vaihe-2

Levitä valkuaisvaahto leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut.

ellen-kaaretorttu-vaihe-3 ellen-kaaretorttu-vaihe-4

Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa leivinpaperin päälle ja irrota paperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan.

ellen-kaaretorttu-vaihe-6 ellen-kaaretorttu-vaihe-7

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja liuota joukkoon kahvijauhe. Yhdistä tuorejuuston kanssa. Sekoita kahvi-tuorejuusto kermavaahdon joukkoon. Lisää mantelijauhe.

ellen-kaaretorttu-vaihe-8 ellen-kaaretorttu-vaihe-9

Levitä täyte marenkipohjan päälle. Kääri lyhyemmästä sivusta alkaen rullaksi. Tarjoile mahdollisimman pian.

ellen-kaaretorttu-vaihe-10 ellen-kaaretorttu-vaihe-11

Yhteistyössä Meira

meira-logo