09.05.2018   4 kommenttia Kategoria: Klassikot,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Ellen-kakku


Ellen Svinhufvudin kakku ei ole blogissa uusi tuttavuus, mutta jotain uutta halusin kuitenkin reseptiin tuoda. Näkyvin ero on kakun pyöreä muoto. Pieniä pyöreitä levyjä on helpompi mahduttaa uunipellille ja niistä tulee päällekkäin ladottuna trendikkään korkea kakku. Rapeiden mantelilevyjen ja kahvikreemin yhdistelmä on yhtä lumoava kuin aina ennenkin.

Nimimerkki Blinimestari havaitsi, että aiemmasta kakustani puuttuivat klassiseen Ellen-kakkuun kuuluvat marsipaanikoristeet. Nyt unohdus on korjattu. Tämä viimeistely kannattaa todella tehdä, sillä se ei vaadi pitkää aherrusta. Vihreä nauha ja vaaleanpunainen ruusu ovat yhdessä ihanan keväisiä ja raikkaita!

Vinkki:

  • Kakun voi valmistaa koristeluita myöten jääkaappiin jo 1-2 päivää ennen juhlia. Voit myös pakastaa kakun heti kasaamisen jälkeen.
  • Ellen-kakku on pohjan, täytteen ja kuorrutteen osalta gluteeniton. Varmista kuitenkin marsipaanin gluteenittomuus, sillä jotkin marsipaanit voivat sisältää vehnätärkkelyssiirappia.


Marenkipohjat:

6 huoneenlämpöistä valkuaista
3 ½ dl tomusokeria
2 ps (à 80 g) Meira mantelijauhetta

Kreemitäyte:
½ dl vettä
1 rkl Kulta Katriina pikakahvijauhetta
½ dl sokeria
250 g vaniljavanukasta
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl tomusokeria
1 ps (80 g) Meira mantelijauhetta

Pinnalle:
1 ½ ps (à 50 g) Meira mantelilastuja
n. 50 g vihreää marsipaania
n. 50 g vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria


Piirrä lyiykynällä kahteen leivinpaperiin yhteensä 8 pientä ympyrää (halkaisija 15-16 cm). Ympyrät voivat olla lähellä toisiaan, sillä marenkivaahto ei leviä uunissa.

Käännä leivinpaperi lyijypuoli alaspäin pellin päälle. Aseta alle toinen leivinpaperi, jotta ympyröiden rajat erottuvat paremmin. Sivele pintaan kevyesti öljyä.

Erottele valkuaiset kulhoon. Lisää tomusokeri. Vaahdota noin 20 minuutin ajan. Sekoita joukkoon mantelijauhe vähitellen vatkaimella rauhallisesti sekoittaen.

Levitä marenkivaahto leivinpapereille ympyröiksi. Nosta pellit 125-asteiseen uuniin 60-75 minuutiksi, kunnes marenkilevyt ovat kuivahtaneet pohjaa myöten. Kiertoilmatoimintoa ei tarvita, mutta vaihda välillä peltien paikkaa. Marenkilevyt jäävät litteiksi. Anna levyjen jäähtyä ennen irrottamista.

Valmistele tässä vaiheessa koristeluun tulevat mantelilastut. Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen pikakahvijauhe ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Yhdistä vaniljavanukas ja kahvi vatkaimella sekoittaen.

Vatkaa pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe. Sekoita joukkoon kahviseos pieni määrä kerrallaan rauhallisesti vatkaten.

Levitä kreemitäyte marenkipohjien päälle. Säästä jonkin verran täytettä reunoille.

Nosta levyt päällekkäin tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lopulla kreemillä.

Koristele samantien painelemalla mantelilastuja kreemin pintaan, sillä lastut tarttuvat parhaiten kreemin ollessa vielä notkeaa. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kauli ruusua varten vaaleanpunainen marsipaani ohueksi levyksi. Leikkaa levy suikaleiksi. Ohenna suikaleen toista sivureunaa (= terälehtien kärki) kaulimella. Kieritä rullalle ja jatka lisäämällä ympärille lisää suikaleita, kunnes ruusu on halutun kokoinen. Leikkaa kanta lyhyemmäksi veitsellä.

Kauli vihreästä marsipaanista pitkä levy. Leikkaa taikinapyörällä suikaleiksi. Asettele suikaleet ristiin kakun päälle. Muotoile neljästä pätkästä ruusuke kakun keskelle ja aseta päälle ruusu. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
36 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin lokakuun arvonta



Lokakuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää poro-lautasliinoja, salted caramel -makutomusokeria ja puolipallo-silikonivuoan.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit