03.04.2018   4 kommenttia Kategoria: Muffinssit,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Donitsimuffinssit


Tämä leivonnainen on yhdistelty kahdesta amerikkalaisesta herkusta: muhkeista kuppikakuista ja värikkäästi kuorrutetuista donitseista. Donitseilla on herkuteltu Yhdysvalloissa 1800-luvun alusta saakka. New Yorkiin ne tulivat hollantilaisten uudisasukkaiden mukana, joskin rinkulamainen muoto syntyi vasta myöhemmin. Yksi tarina kertoo, että donitsin muodon keksi amerikkalainen Hanson Gregory työskennellessään kauppalaivalla. Hän oli tyytymätön keskeltä huonosti paistuneeseen taikinaan ja teki tästä syystä keskelle reiän.

Kuppikakut eli kotoisammin muffinssit paistetaan nykyään paperisissa vuoissa, mutta nimi kuvastaa niiden varhaista valmistustapaa. Amerikassa 1700-luvun lopulla paistettiin pieniä kakkusia keraamisissa pikkuvuoissa tai kupeissa. Kakkumaisuutta leivonnaiselle antaa näyttävä koristelu.

Vinkit:

  • Jos käytät kuorrutteessa nestemäistä väriä, täytyy tomusokerin määrää lisätä.
  • Muffinssit voi kuorruttaa myös pienen pakastuspussin avulla, jolloin pussin kulmaan leikataan pieni aukko.
  • Paistamisessa on suositeltavaa käyttää muffinssipeltiä. Näin paperivuoat pysyvät muodossaan ja muffinssit kohoavat muhkeiksi.

14 kappaletta

Taikina:
2 ½ dl täysmaitoa
100 g voita
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa

Kuorrute:
240 g tomusokeria
n. 2 ½ rkl vettä
pinkkiä pastaväriä

Pinnalle:
nonparelleja, strösseliä tai koristerakeita


Mittaa maito ja voi kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita vähitellen taikinaan.

Annostele taikina muffinssivuokiin lähes vuoan yläreunaan saakka.

Paista 200 asteessa noin 18 minuuttia. Anna jäähtyä. Kaiverra muffinssien keskelle 1 cm syvä kolo lusikan varsiosan kärjellä tai muulla sopivalla välineellä.

Yhdistä kuorruteainekset keskenään. Kuorrutteessa parikin tippaa muuttaa rakennetta, joten veden määrä on arvioitava kuorrutteen rakennetta tunnustellen. Kuorrutteen täytyy levittyä tasaisesti, mutta se ei saa valua muffinssin päältä pois. Laita kuorrute pieneen pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (2-4 mm). Pursota muffinssin päälle ensin rajat ja täytä sitten kuorrutteella. Ripottele samantien päälle nonparelleja.

Valmistusaika: 75 min

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Donitsit

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
17 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat