Dalgona-kahvi on matkannut parissa kuukaudessa internetin välityksellä kahvifriikkien huulille ympäri maailmaa. Pöhinästä on pitänyt huolen TikTok ja YouTube, joiden videoilla on vatkattu kahvivaahtoa ennennäkemättömän ahkerasti. Oikeasti Dalgona on toffeemakeinen, jonka mukaan eteläkorealainen näyttelijä Jung Il-woo nimesi tämän vaahdotetun kahvijuoman. Valmistin dalgona-kahvia viime viikolla Instagramin tarinassa ja se poikki niin paljon kysymyksiä, että päätin julkaista ohjeen blogissa.

Kyseessä on pikakahvijauheesta, sokerista ja vedestä vatkattu vaahto, joka tarjoillaan kylmän tai kuuman maidon päällä. Tämän jälkeen juoma sekoitetaan, jolloin syntyy ilmava, pirtelömäinen maitokahvi. Sekoitus on erittäin tärkeä vaihe, joka toisinaan unohdetaan ohjeistaa. Pelkkä kahvivaahto on liian vahvan makuista (suorastaan kitkerää) syötäväksi sellaisenaan, mutta riittävä maidon määrä ja sekoitus pitävät huolen makujen tasapainosta. Juoma säilyy kuohkeana sekoituksen jälkeenkin! Vaahtoa kertyy yhä juoman pinnalle ja jää lopuksi myös lasin pohjalle lusikoitavaksi. Maidoksi käyvät luonnollisesti myös kasvipohjaiset vaihtoehdot.

Vaahtoutuvuus syntyy nimenomaan pikakahvista. Käytän siitä nimitystä murukahvi, koska se koostuu muutaman millin kokoisista hipuista. Maustetut kahvijuomajauheet ovat eri asia. Kaikki murukahvitkaan eivät kuitenkaan vaahtoudu samalla tavalla. Itse kokeilin kahta eri merkkiä. Kulta Katriina vaahtoutui hyvin, Nescafe Kulta vain heikosti. Vaahdon muodostus alkaa lähes samantien ja vatkaus vie korkeintaan pari minuuttia. Vaahdosta tulee hyvin paksua, jopa marenkimaisen tönkköä. Jos näin ei tapahdu, suosittelen kokeilemaan toista merkkiä.