Julkaisen tämän kakun ohjeen nyt päivitysten kera uudelleen (ensimmäinen julkaisu elokuussa 2008). Tämä on yksi marenkikakkujen suosikeistani ja monta vuotta mielessäni on muhinut ajatus ohjeen päivittämisestä. Isoja muutoksia tähän ei tarvinnut tehdä, mutta aiempi kakku oli kooltaan hieman hankala (pieni mutta korkea ja siksi hankalasti leikattava). Lisäksi ohjeen laatimisen aikaan en vielä ollut keksinyt vaniljakreemijauheen käyttöä täytteiden jähmettämisessä. Nyt tuolla pienellä lisällä kakusta tuli huomattavasti stabiilimpi.
Kakun innoittajana oli äitini eli Kinuskiemon bravuuri; jälkiruoka, jonka elementit ovat rapea marenki, raikkaat mansikat ja vaniljainen kermavaahto, jossa rouskuu Daim-murska. Eipä siis tarvinnut kuin napata menestyksen avaimet tuosta äitini unelmajälkkäristä. Lopputulos on niin taivaallinen, että parhaimmillaan viisi ihmistä on tuhonnut koko ihanuuden. Normaalissa kahvittelutilanteessa, jossa muutakin makeaa on tarjolla, kakku kyllä riittää yli kymmenelle hengelle (tämä koeistettiin viimeksi juhannuksena).
Marenkipohjat voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi, viikkojakin etukäteen. Kakun täyttäminen on syytä sen sijaan jättää vasta viime tippaan, jotta marenki säilyy rapeana. Koottuna kakku säilyy huonosti jääkaapissa, joten jos kakkua jää yli, se kannattaa laittaa heti pakastimeen.
12 hengelle
Pohja:
marenkipohja
Täyte:
½ dl perunajauhoja
¼ dl sokeria
3 dl maitoa
2 keltuaista
3 ½ dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
½ dl vaniljakreemijauhetta
3 isoa (á 56 g) Daim-patukkaa
500-600 g mansikoita
Valmista marenkipohjan ohjeella 3 kpl marenkilevyjä.
Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää joukkoon maito ja keltuaiset. Sekoita tasaiseksi. Lämmitä liedellä sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa muutaman kerran. Jäähdytä.
Mittaa kulhoon kerma ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon kiisseli ja vaniljakreemijauhe. Leikkaa Daim-patukat rouheeksi ja lisää täytteeseen.
Leikkaa mansikat siivuiksi. Säästä muutama kokonainen mansikka kakun päälle.
Laita ensimmäinen marenkipohjalevy tarjoilulautaselle. Levitä päälle kolmannes täytteestä ja mansikoita. Tee seuraavat kaksi kerrosta samaan tapaan. Koristele kokonaisilla mansikoilla, tuoreilla mansikanlehdillä ja/tai sokerimassasta tehdyillä kukkasilla.
Salijy: kermaa tuli ohjeeseen 1 dl lisää eli ei suinkaan tuplaantunut. Sokerin määrän puolitin, koska vaniljakreemijauheesta tuli sen verran makeutta. Näillä tiedoilla voit siis palata takaisin vanhaan versioon, mikäli koit sen paremmaksi. 🙂
PIkkusen tullut kermaa lisää tuohon verrattuna aiempaan… 🙂 Muistaakseni ihan tuplaantunut. Muita aineksia ei oo vissiin ihan tuplattu. Vanhalla versiolla tuli hyvää, eikä tarvittu kreemiä, kun teki vähän paksumman kiisselin. Tätä on kuitenki tehty kaupan pohjilla nyt jo kolme kertaa. En ole sekoittanut daimia täytteeseen vaan olen ripotellut sinne kiisselin päälle ennen mansikoiden lisäämistä. Daim on siitä inha, että se vetistyy nopeasti…
Tiikerikakku86: uskoisin, että voit suoraan korvata paksulla vaniljavanukkaalla (ei siis kastikkeella, joka on ohuempaa). Silloin ei mitään muutoksia tarvittaisi ohjeeseen. Liivatetta en lähtisi lisäämään, mieluummin pieni määrä enemmän vaniljakreemijauhetta. Kreemijauheen määrän voit arvioida sitten tehdessä, kun näet miten jämäkkää täytteestä tulee.
Heippa, olen vähän laiska leipuri, niin mietin että olisiko tuon kiisselin ja vaniljakreemin voinut korvata kaupan valmiilla vaniljakiisselillä ja käyttää kovettajana 1-2 liivatelehteä? Paljonko tässä tapauksessa kiisseliä tarvittaisiin?
kermis
holtii:kyllä olen aika varma, että onnistuisi, mutta eihän niillä kuitenkaan ikinä tule ihan saman makuista, mutta onnistuisi kyllä. niistä en sitten tiedä,että kannatttaako niitä pakastaa.
On kyllä herkullisen näköinen kakku! 😀 Onnistuisikohan valmiilla marenkipohjilla, jos laiskistuttaa? 😉
Kommenttina vielä sama, minkä mainitsin reseptin johdannossa. Päivitin reseptiä paistamalla kolme marenkipohjalevyä eri uunipeltien päällä. Lisäksi tein pieniä päivityksiä täytteeseen. Vaniljakreemijauheen ansiosta täyte pysyy nyt tukevammin kakun sisällä.
HUITSULI:
Kiva, kiitos vinkistä! 🙂 Nyt on mustikka-aika sopivasti edessä, joten ei kun metsään! (Toivottavasti ei halla ole ehtinyt siellä vierailla.)
On muuten todella hyvää mustikoilla 😛
Muokkasin ohjetta sen verran, että lisäsin tuon vaniljakreemijauheen. Taidan tehdä tätä tänä kesänä pitkästä aikaa uudelleen, päivitän samalla reseptin ja kuvat.
jekaki: johdannossa mainitsin, että meillä kakun tuhosi 5 henkilöä. Itse tekisin tuolle määrälle varmaan pellin kokoisen kakun… Ei ainakaan loppuisi kesken. Vaniljakreemijauheen määrää en osaa sanoa kokeilematta, mutta laita sen verran, että täyte jämäköityy.
Moi! Monellekko vieraalle kakku riittää? Ajattelin väsätä kakun poikani sukusynttäreille… aikuisia tulee olemaan noin 13 ja lapsia kahdeksan. Marenki pohjat on nyt uunissa, mutta mietin riittääkö? tarjolle tulee myös suklaa hyveisiä (vaahtokarkki/pähkinä/valko,tumma ja maitosuklaata sekaisin), sekä vesimeloonihirviö jonka suusta tulee paljon mansikoita, mustikoita, omenoita jne… sekä sitten vielä suolasta tarjottavaa paria lajia. Toivottavasti kerkiätte vastaamaan pian, kun tarvis sitten tehdä toiset pohjat huomenna jos tarve vaatii. Mulla on kaapissa vaniljakreemijauhetta, Mikä olisi sopiva määrä täytteeseen jämäkkyyttä tuomaan?
Tässä reseptissä täyte on tosiaan niin löysää, että on vaikea saada pysymään kakun sisällä, vaikka kuinka jättäisi reunoille tilaa. Samoin minäkin jouduin lisäämään maitoa kiisseliä tehdessä. Mutta maku oli hyvä ja sehän on pääasia :).
Piece Of Helsinki
Minäkin tein tämän Äitienpäiväksi kun on gluteeniton, kuva löytyy galleriasta 😉 Marenkia tuli helposti neljä levyä (joista sitten yksi jäi seuraavalle päivälle), Daim-mousseakin jäi yli varmaan noin kolme desiä (hyvänä seurana ylijääneelle marenkilevylle) ja mansikoita sain kulumaan vain noin 300 g vaikka koitin hyvin reilusti niitä latoa. Olivat tosin iiiisoja mansikoita ulkomailta, tuoreita.
Tietysti uunin kokokin varmasti vaikuttaa marenkien kokoon, sillä itsellä uunin sisäosa on alle 40 cm leveä. Mutta siis pohjat olivat varmasti yli 16 cm kanttiiltaan, ja reilut 1,5 cm paksuja. Lieneekö säästä johtunut, mutta paistoin pohjia reilut kolme tuntia kiertoilmauunissa, ja silti tuntuivat jäävän liian kosteiksi koska alkoivat halkeilla pahasti jäähtyessään. Tosin ensimmäiset halkeamat tulivat jo uunissa. Olisiko tähän jotain hyviä vinkkejä?
Kaikki mitä yli jäi tuli helposti syötyä seuraavana päivänä, eikä pahemmin haitannut että yön yli oli jääkaapissa se mitä yli oli jäänyt. Huomasin senkin, että heti kakun koottua pohjia oli todella vaikea leikata, mutta muutaman tunnin kuluttua veitsi meni helposti päältä pohjaan yhdellä painamalla. Itse siis meinaan ensi kerralla koota kakun ainakin tuntia etukäteen.
Kinuskikeiju ja Sannibal: Löysähköä täyte taisi olla, sikäli kuin pystyn niin kauhean kauas muistamaan ja kuvasta vakoilemaan. Täytteitä voi muuten aina jämäköittää vaniljakreemijauheella (asia, jota en tämän reseptin kirjoittamisen aikaan tiennyt).
Tein tämän kakun tänään äitienpäiväkakuksi. Marenkipohjat leivoin keskiviikkona, kiisselin tein eilen ja laitoin jäähtymään. Kokosin kakun juuri ennen tarjoilua. Täyte oli tosi löysää, mutta maku oli todella hyvä! Kiitos tästä reseptistä, tätä teen kyllä toistekin 🙂
Minulle kävi samalla tavalla kuin Karlalle kiisselin kanssa. Kuuluuko kiisselistä tosiaan tulla hyvin jämäkkää vai menikö jokin pieleen…? 🙂
Kinuskikeiju: tuossa johdannossa sanon, että viisi syöjää tuhosi koko kakun. Kakkua jää ehkä vähän yli, mutta en tiedä kannattaako sen vuoksi alkaa pienentää ohjetta. Harmillisesti en ole merkinnyt Daimin kokoa, nykyään kyllä laittaisin sen tarkemmin ylös. Isoa olen varmaankin käyttäytänyt. Voit muotoilla pohjan myös kahdeksi levyksi. Yhden levyn koko on isompi, jolloin ei haittaa, vaikka pohjia tulee yksi vähemmän.
Hups, ohjeessa lukikin pohjien koosta… 😀
Se unohtui vielä kysästä, että voisiko tämän kakun tehdä kinuski-marenkikakun muotoon? Silloin marengin paistoaika lyhenisi. Vai tuleeko täytettä tällä ohjeella liikaa sitten yhteen väliin (siis jos marenkipohjia on kaksi pitkulanmallista kuten esim. kinuski-marenkikakussa)?
Tarkoittaako ohjeen kolme Daim-patukkaa kolmea kokonaista (missä kaksi yhdessä, eli kuutta pienempää palaa..) vai kolmea palaa eli 1,5 Daimia? Uskoisin, että ensimmäistä vaihtoehtoa, mutta parempi kysyä kuin katua 😉
Osaatko arvioida kuinka suurelle väelle kakusta riittää? Meitä on neljä syöjää. Kakkua ei tarvis jäädä yli, kun tahtoo kostua jääkaapissa ja marenki menettää rapeuden. Pakastinkin taitaa olla täynnä!
Oli tosi hyvää ja ei kovin vaikea tekoinen. Kyllä maistui! 🙂
taidampa tehdä helmin kaverin nean synttäreille!
Oijoi, tämä on sellainen mikä on oikeasti ihan pakko tehdä! <3
Näyttää tosi hyvältä täytyy kokeilla!
Nyt alkoi tehdä tätä kakkua mieli :> Ehkä voisin siskon juhliin joskus tehdä, kun niin kovasti pitää daimista ja mansikoista.. 😉
Kiitos herkullisesta reseptistä! Mulla kiisselistä tuli tosi jämäkkää ja väriltään ihan keltaista (kuten paksu vaniljakiisseli). Kun sen sekoitti (jäähtyneenä) vatkattuun kuohukermaan, kerma näytti juoksettuvan ja täytteestä tuli väriltään mössömäisen keltaista (=ei kovin kaunista). Maku oli kuitenkin hyvä… Mitäköhän tässä meni pieleen? En myös onnistunut sulattamaan Daimeja pursotettavaksi kakun päälle, vaan ne menivät ihan koviksi könteiksi 🙁
EMMI HAAPALAINEN:
Oikea arvaus. Kannattaa tehdä vain makeannälkään! 🙂
Eikös marenki ole aika sokerista ka sitä myöten kakkukin
Niin hyvän näköne että herranlettas. 😀
Näyttää ja kuulostaa ihanalta… Nam! Alan nyt tekemään ja katsotaan millasta tulee… Varmastikkin hyvää 🙂
Kiitoksia vinkistä, sannal.
Se tosiaankin on ärsyttävää jos on tekemässä marenkia ja pikkasen lipsahtaa sekaan keltuaista. Varmasti kokeilen – ei siitä haittaakaan voi olla 🙂
AIVAN IHANAN KUULOINEN JA NÄKÖINEN OHJE; VARMASTI KOKEILEN! 🙂 😛
SANNAL:
Tuohan on vinkki parhaasta päästä! Monestikin joutuu silmiään siristämään, ettei vain siinä valkuaisnesteessä olisi hitunen kellertävää? No, ei kun suolaripaus sekaan. Kiitos vinkistä! 🙂
Kun teen marenkia, laitan vatkattavien valkuaisten sekaan ihan pikkiriikkisen suolaa. Silloin ei ole niin justiinsa, joutuuko keltuaista inasen joukkoon vai ei – ja kova vaahto syntyy ihan tajuttoman nopeasti.
Pakko päästä kokeilemaan tätä, koska näyttää niiiiiin hyvältä 🙂
Siis daim-marenkikakku…:)
Marenki on ihanaa, Daim on ihanaa, niin miks ei marenkidaimkakku ois ihanaa?!
JAZMINADRA:
Marenkipohjat säilyvät pitkään. Säilytys kuivassa, huoneenlämmössä.
Marenkilevyjen väliin tulevat täytteet, kuten kermavaahto ja mansikat, kannattaa laittaa mahdollisimman lähellä tarjoiluhetkeä. Valitettavasti marenki alkaa odotellessa kostua ja menettää rapeuttaan.
Hei,
ajattelin tehdä tuontapaisen kakun ylioppilasjuhliin. Kuinka kauan nuo marenkipohjat säilyvät hyvinä ja onko sulla mitään ohjeita miten niitä kannattaa säilyttää jos säilyttää vähän pidemmän aikaa?
Ja kai kakku pysyy hyvänä jos sen kasaa aamupäivällä ja iltapäivällä syödään? (en muuten tee tuollaista samanlaista täytettä vaan laitan väliin vaan kermavaahtoa ja mansikoita)
Kiitos paljon taas avusta ja nopeasta vastauksesta Kinuskiemo! Tarvikkeet siis mukaan ja kasaus paikan päällä!
VEIKKOLI:
Kun on noin kauniista ja herkullisesta kakusta kyse, ei kannata ottaa riskiä ja kuljettaa valmiiksi koottua kakkua puolenkaan tunnin matkaa. Esim. mansikat saattavat kuljetuksen aikana lähteä kakun välistä ”vaeltamaan”. Marenkilevyt kestävät kyllä kuljetuksen. Mansikat rasiassa ja valmis täyte kulhossa voisivat matkustaa kylmälaukussa, jossa kylmäkallet ehkä takaisivat kylmänä pysymisen. Perillä kakun kokoaminen sujuu nopeasti, äitisi ei ehdi huomata mitään. 🙂
Kuinka nopeasti kakku täytyy syödä kasaamisen jälkeen? Haluaisin tehdä äidilleni äitienpäiväksi tällaisen,mutta jos teen kakun aamulla se joutuisi olemaan ainakin puoli tuntia kuljetuksessa. Vai voinko tehdä täytteen valmiiksi kulhoon ja kuljettaa erillään äidilleni ja siellä kasata koko komeuden? Luuletko että täyte säilyy hyvänä? On kyllä niin ihanan näköinen kakku,nam!
Marengista ei tule paistossa niin tumma jos uunissa asteita on vähemmän ja aikaa vähän enemmän. Esim. 120 C ja 1,5 h, tai 150 C ja 1 tunti.
Edellisellä kerralla kun tein laitoin keltuaiset cesar-kastikkeeseen! Hyvä vinkki näin kesällä…
nyt ostin marengit Porista Annan marengista…laiska kun olen, mutta täytteenä kermavaahtoa ja mansikoita!
½h oli valmiina jääkaapissa, sen kesti!
Moikka,
28.kohdan täytteen löysyys… mulla ainakin kävi hassusti koska en odottanut että kiisseli on kylmää. Jäähdytin kyllä (kesä ja kuuma siis ja jäähdytin pöydällä…), mutta…. Seuraavalla kerralla jääkaapin kautta ja loistava lopputulos:)
Ihana kakku!!!
Sari
Sini: pelkkä pinta ei välttämättä kerro, onko marenki valmista. Joskus olen itse tehnyt sen virheen, että olen kuvitellut marengin olevan valmista pinnan perusteella, mutta sitten kun sitä on nostanut leivinpaperin päältä, se on ollutkin pohjasta pehmeää. Jos kuitenkin paistoit ohjeessa mainitun ajan ja marenki oli varmasti läpikotaisin kuivaa, kehotan ensi kerralla kiikuttamaan johonkin viileämpään paikkaan (vaikka jääkaappi, jos ei ole muita vaihtoehtoja). Ainakaan en tähän hätään keksi muita teorioita sulamiselle.
Heippa! 🙂
Päätin tehdä tätä kakkua läksiäisiini, mutta marenki ei jostain syystä pysy millään kovana. Kun otin uunista, pinta oli selkeän kova (kopautin pari kertaa syömäpuikolla, ja hyvin kesti), mutta kun annoin marenkien olla huoneenlämmössä vahtimatta muutaman tunnin, ne olivat aivan sulia.
Asun Australiassa, ja kämpässämme on hyvin lämmintä. Voisiko huoneenlämpö olla liian korkea marengeille?
En ymmärrä, mitä olisin voinut tehdä väärin!
Njam! Tuo olisi aivan ihana herkku kesä päivän viettoon terassilla! 🙂
Katriina: itse laittaisin mukaan hieman karpaloita tai puolukoita, jotta kakusta ei tule liian makea. Mutta nuo piparit ovat tosi hyvä idea!
Hei!
Näin kahden pienen vaativan kanssa ei kokeilukeittiöön ole mahdollisuuksia, joten kysyn ja kokeilen löydänkö idealleni kannatusta sinulta/muilta joilla pysyy lusikka kädessä. Voisikohan näin joulun kunniaksi täytteen marjat/hedelmät korvata murskatuilla pipareilla? Ja pinnalle isompia paloja? Vai lörpsähtääkö mössöksi… 😉