
Cocktail-lajitelma kuuluu meillä usein juhlapöydän suolaiseen osastoon. Lajitelmasta jokainen löytää omat suosikkinsa ja pienen kokonsa ansiosta niitä jaksaa maistaa useita makuja. Katkarapua lukuun ottamatta tahnat voi tehdä edellisiltana jääkaappiin valmiiksi. Nämä reseptit on suhteutettu siten, että jokaisesta tulee suunnilleen sama määrä suupaloja (n. 25 - 35 kpl/laji).
Cocktail-palat
Lohitäyte:
150 g lämminsavulohta (perattuna)
1 dl tilliä
6 cm:n pala purjoa
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 tl sinappia
1 tl hunajaa
Leipäpohjat:
n. 15 siivua saaristolaisvuokaleipää
Koristeluun:
ruohosipulia ja/tai sitruunansiivuja
Hienonna lämminsavulohi, tilli ja purjo. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä tarvittaessa reunoja ja pyöreä pääty pois. Leikkaa leipäsiivut kahteen osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi ruohosipulisilpulla tai sitruunansiivulla.
Porotäyte:
100 g kylmäsavuporosiivuja
½ punasipulia
1 dl persiljaa
125 g piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
200 g ranskankermaa
Leipäpohjat:
n. 15 siivua ruisvuokaleipää
Koristeluun:
persiljaa tai hillosipuleita
Leikkaa poro pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja persilja. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä reunat pois ja leikkaa ne kahteen osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi pienellä persiljaruusukkeella tai hillosipulilla.
Katkaraputäyte ("Toast Skagen"):
225 g katkarapuja
1 ½ dl tilliä
¾ dl smetanaa
¾ dl majoneesia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
¼ tl suolaa
valkopippuria
2 tl sitruunamehua
Leipäpohjat:
n. 15 siivua vehnäpaahtoleipää
Koristeluun:
tilliä tai katkarapuja
Sulata, valuta ja paloittele jäiset katkaravut. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa paahtoleivistä pyöreä pääty pois. Paahda leipäviipaleet. Leikkaa ne sitten kahteen osaan. Levitä päälle täytettä ja koristele esimerkiksi pienellä tillinoksalla tai yhdellä katkaravulla.
Tonnikalatäyte:
1 prk (200 g) tonnikalapaloja öljyssä
½ pienehköä sipulia
½ dl majoneesia
Leipäpohjat:
n. 8 siivua ruisvuokaleipää
Koristeluun:
ruohosipulia
Valuta tonnikalasta öljy ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä reunat pois ja leikkaa ne neljään osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi ruohosipulinvarsilla.
Minnasie: lämminsavulohen voi korvata loimulohella, joskin savulohessa on toki hieman eri maku. 🙂
Voiko tähän laittaa tuota lidlin loimulohifileetä? http://www.lidl.fi/fi/4202.htm?action=showDetail&id=23640
Fanmar:Xtran ja Becelin kevytmajoneesit ovat munattomia. Maku ei ihan oikeaa vastaa, mutta menee varmasti muiden aineiden joukossa. Lisäksi Plamilin majoneesit ovat munattomia. Näitä saa ainakin Punnitse ja säästä -liikkeestä ja vastaavista kaupoista.
Kiitos vinkeistä! Kysyisin vielä, voiko tuota majoneesia korvata jollakin muulla, kun yhdellä juhlijoista on kananmuna-allergia?
FANMAR:
Vaikka kaikki tuskin ottavat jokaista leipälajia, niin luultavasti itse tekisin kutakin 20 kappaletta. Saattaisin jopa tehdä 25 kappaletta. Joku laji voi olla erityisen suosittu, joten mieluummin enemmän kuin ihan tarkka määrä. Jos joukossa on sellaisia, jotka eivät syö makeaa ollenkaan, silloin suolainen varmaan maistuu. Jos leipiä jää, niin ne säilyvät jääkaapissa ja niitä oma perhe syö seuraavana päivänä herkkupaloina.
Onnea Pienen juhlaan! 🙂
Suunnittelen cocktail-ruudukkoa ristiäisten suolaiseksi tarjottavaksi. Meitä on yhteensä noin 20 henkilöä. Lisäksi tulee makeita herkkuja, täytekakkua, juustokakkua, kahvikakkua, ja pikkuleipää. Minkä verran näitä coctail-paloja pitäisi tehdä, että riittäisivät suolaisina tarjottavina?
tuo tonnikala täyte sopii mainiosti myös kolmioleipiin 😉 joskus töihin tehnyt niitä evääksi 😀
JUULIA:
Oikein hyvin sovellettu! 🙂
Kuten huomasitkin, lohi ei ollenkaan pane pahakseen piparjuuren seurasta. Ongelmatilanteessa ei siis auta panikoitua, vaan seisahtua kriittisellä silmällä tutkimaan jääkaapin sisältöä. Usein esim. maitotuotteet ovat korvattavissa jollain lähituotteella. Selvästikin 50 kilometrin kauppamatka on auttanut kehittymään esimerkillisen kekseliääksi soveltajaksi! 🙂
JUNET:
Moniin sitruunaleivonnaisiin lisätään mehun lisäksi hyvin pestyn sitruunan kuoriraastetta raikastamaan makua. Ei kuorta kuitenkaan popsimaan kannata ruveta! 🙂
Noiden pienten lohileipien koristeena olevat sitruunanlohkot voi siirtää lautasen reunalle tai sitä ennen haukata suuhunsa hedelmälihan. Jos se onnistuu!
Hei! Syksyn tullen pientä juhlaa!! Vinkki: Jäi ostamatta tarpeeksi ranskankermaa.. Käytin toisen puolikkaan ylijääneestä piparjuurituorejuustosta lohitäytteeseen ja mielettömän hyvän makuinen tuli!! Eli soveltaen, soveltaen. Kauppaan on 50 km matkaa joten yhtä ranskankermapurkkia en lähtenyt hakemaan.
Tyhmä kysymys: Voiko sitruunan kuorta syödä, vai onko sitruunakoristeet tarkoitus ottaa sivuun ennen kuin nuo lohipalat syö? (Joka on ehkä vähän hankalaa..)
pikku-äiti: kiitos viestistäsi! Lohitäyte ei ole mitenkään erityisen vahvan makuista eli rohkeasti voi laittaa!
Sari: aurinkoinen kiitos sinulle!
Hei kinuskikissa!
tein näitä paloja kummipojan lakkiaisiin ja kovasti niistä tykättiin! tonnikalatäytteen korvasin tsatsikitäytteellä, sekin sinun resepti. porotäytteestä sai vähälaktoosisen version, kun korvasi cantadou-piparjuurituorejuuston maustamattomalla hyla-tuorejuustolla ja piparjuuritahnalla.Vaalean leivän paahtaminen edell-pv.nä oli myös hyvä idea, eivät kostuneet liian pehmeiksi!
viikonloppuna ajattelin kokeilla katkaraputäytettä tuulihattujen täytteenä:)
Kiitos hyvistä resepteistäsi ja ihanasta Blogista!
mietin tässä juuri tuon lohitäytteen muuntamista creppien täytteeksi pystiffien erkkariin tarjottavaksi.. onkohan se kuinka vahvan makuista? annoskokoa miettiessä (:
ANNA:lle minultakin noottia.. eipä noiden reseptien muuntelu gluteenittomaksi + munattomaksi vaikeaa ole ja kyllähän keliaakikon pitäisi tietää mitä ei voi syödä ja osata se korvata vastaavalla gluteiinittomalla tuotteilla (meidänkin prismassa on kokonainen hylly varattu gluteiinittomille tuotteille). Ja tuohon muunnokseenhan ei tarvitse olla ammattilainen, jotta osaisi (;
Kiitos palautteesta sonia!
Henna: kyllä käy kylmäsavulohikin. 🙂
Kävisköhän kylmäsavulohi yhtä lailla tuossa lohitäytteessä käytettäväksi…? Itse en ainakaan heti keksi miksei, mutta ajattelin vielä varmistella 😉
Kiitos aivan ihanista resepteistäsi! Ystäväni tarjoili näitä omissa juhlissaan, ja itse myös tein näitä, tosin malttamattomana oikaisin, ja laitoin lohitäytteen kippoon, josta sitten dippailtiin leipiin. Ja maistuivat niin hyviltä!
Kiitos Johanna! 🙂
Ihanan näköistä :). Tuohon skagen täytteeseen lisään itse yleensä vielä mätiä, mikäli pitää sen mausta niin kannattaa kokeilla, sopii kuin nenä päähän. Sinulla on kaikenkaikkiaan mahtavat sivut, aina piristää näiden selailu, hyvää loppuvuotta ja jatka samaan malliin meidän muiden iloksi 🙂
anna: tähän auttaisi, jos omasta lähipiiristä löytyisi edellä mainittuja ruokarajoitteita, tulisi helpommin kiinnitettyä huomiota tällaisiinkin tarjoiluihin.
onpas herkullisen näköisiä suolapaloja=P Taitavat päätyä synttäritarjoiluihin… gluteeniton ja gluteeniton+munaton reseptejä kaipailisin, sellaisia herkullisia jotka maistuisivat ihan kaikille myös ei gluteenittomille…
kato ku en heti huomannutkaan et sehän mainitaan jo siinä 😉 hyvä minä!!!
kysyisin mitä leipää olet käyttänyt näissä coctailpaloissa? ajattelin kokeilla tonnikala ja lohipaloja….
Kiitos Kati! 🙂
Voi jestas kuinka paljon ihanuuksia tänne onkaan tullut sitten viime käyntini.. :O
Ei voi kun huokailla ja ihailla kättesi töitä,sä rokkaat!:)
suklaatyttö: kiva, että löytyi ideoita rippitarjoiluihin. 🙂
Ihanan näköisiä suupaloja, näitä on ehdottomasti kokeiltava! 🙂 Kesällä on omat rippijuhlatkin tiedossa, nämä olisi oivaa tarjottavaa ehkäpä.. 😉
Noora 🙂
Mari: eipä kestä! 🙂 Tsemppiä ristiäisjärkkäilyihin!
No huh huh! Nyt tuli ristiäisiin kerralla lisää suolasia 😀 Ihanaa!!! Kiitos.
Arvaapas kuka täällä taas kuolailee näille kuville… 😉 Kävisin varmaan vähän väliä napsimassa tuosta jotain, jos olisi tuo herkkuvati tarpeeksi lähellä 😀
Villityttö: näistä vain tuo lohitahna on sellaista, joka voisi soveltua pursotteluun. Muut ovat rakenteeltaan karkeampia. Mutta toki näistä voisi tehdä tehosekoittimessa hienonjakoisemmat mössöt.
Sanna: kiva, että tuli tarpeeseen! 🙂
Ihanan näköisiä coctail-paloja. Ja ohje tuli kuin tilauksesta, sillä etsiskelin juuri ideoita mitä suolaista pikkupurtavaa tekisin viikonlopun tyttöjen iltaan. Taidan kokeilla näitä 🙂
Aiwan ihanan näköisiä coctail-paloja, näitä pitää kokeilla heti tilaisuuden tullen!! Onko täytteet niin pehmeitä että niitä pystyisi mahdollisesti pursottamaan isolla (kukka?-) tyllalla?
Tikkis: omiin ja vieraiden suuhun menevät. 🙂 Tavallisempia leivonnaisia (esim. piirakat) tulee tehtyä omaan käyttöön. Kakkujen kanssa pyrin optimoimaan niin, että on muitakin syöjiä. Vieraita käy pari kertaa kuussa. Ehkä tätä blogia katsellessa vaan syntyy tunne, että meillä leivottaisiin koko ajan, kun tänne on kertynyt niin paljon materiaalia näiden puolentoista vuoden aikana. Tosiasiassa ehdin leipoa ehkä vain kerran tai pari viikossa. Juhliin tietenkin tulee rypistettyä kerralla enemmän, mutta blogissa ne jakautuvat pidemmälle aikavälille, jolloin taas tulee vaikutelma, että meillä olisi joka päivä herkkuja tarjolla. Oliko tarpeeksi tyhjentävä selonteko? 🙂
Voi apua mitä herkkuja! (: Nyt on ihan pakko kysyä kun olen pitkään pohtinut…elikkä siis kenen masuihin nämä kaikki herkut uppoavat? Käykö teillä usein vieraita, vietkö usein itse näitä vierasille mukaan? Oman perheen mahat ei varmaan riitä kaikkia näitä herkkuja syömään…johan siinä pääsisi varmaan painokin nousemaan? 😀
Kiitos Matleena!
Bella: Hieno aihevalinta äikän tehtävään! 🙂 Toki saat ottaa täältä aineistoa, kiitos kysymästä. Enkä tietenkään pahastu, jos mainitset lähteen – ehkä joku muukin innostuu seuraamaan perässä. 🙂 Jaa-a, aika vaikea kysymys ehdottaa kakkua kun vaihtoehtoja on niin hirveästi enkä oikein tiedä, minkä tyyppinen kakku sinua itseäsi kiinnostaisi ja mitä osaat entuudestaan. Valitse maut ainakin sen mukaan, mistä ystäväsi tykkäävät.
Hilma: tiedostin puutteen kyllä näitä tehdessäni ja päätinkin tehdä jossain vaiheessa vastapainoksi samanlaisen ruudukon kasvisversiona.
Tosi ihanan näköisiä,mutta eipä tälläinen kaltaiseni kasvissyöjä kyllä omaa suosikkiaan tuosta valikoimasta löydä.
Hei kinuskikissa! Tykkään kovasti sivuistasi ja sinun (ja sivujesi) ansiosta olen itsekin ruvennut leipomaan kakkuja. Meillä on koulussa eräs äidinkielen kotitehtävä jossa pitää keksiä uutisaihe siitä mistä tykkää. Ja olen ajatellut tehdä leipomisesta. Saanko käyttää aiheessani jotakin sinun reseptiä jos muunnan sitä hieman? Olisin hyvin onnellinen jos saisin! Olen myös ajatellut tehdä koulujen loppumisen kunniaksi jonkun kakun, josta annan ystävilleni paloja. Oisiko sinulla hyviä vinkkejä, millaisen kakun voisin tehdä?
Kiitos sinulle näistä ihanista sivuistasi, joita käyn aina ihailemassa. Aiemmin en ole tainnut mitään ohjettasi kokeilla, mutta nyt lauantaiksi tein taivaallisen espressokakun. Ja oli kyllä nimensä väärti! <3