Cocktail-lajitelma kuuluu meillä usein juhlapöydän suolaiseen osastoon. Lajitelmasta jokainen löytää omat suosikkinsa ja pienen kokonsa ansiosta niitä jaksaa maistaa useita makuja. Katkarapua lukuun ottamatta tahnat voi tehdä edellisiltana jääkaappiin valmiiksi. Nämä reseptit on suhteutettu siten, että jokaisesta tulee suunnilleen sama määrä suupaloja (n. 25 – 35 kpl/laji).
Cocktail-palat
Lohitäyte:
150 g lämminsavulohta (perattuna)
1 dl tilliä
6 cm:n pala purjoa
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 tl sinappia
1 tl hunajaa
Leipäpohjat:
n. 15 siivua saaristolaisvuokaleipää
Koristeluun:
ruohosipulia ja/tai sitruunansiivuja
Hienonna lämminsavulohi, tilli ja purjo. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä tarvittaessa reunoja ja pyöreä pääty pois. Leikkaa leipäsiivut kahteen osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi ruohosipulisilpulla tai sitruunansiivulla.
Porotäyte:
100 g kylmäsavuporosiivuja
½ punasipulia
1 dl persiljaa
125 g piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
200 g ranskankermaa
Leipäpohjat:
n. 15 siivua ruisvuokaleipää
Koristeluun:
persiljaa tai hillosipuleita
Leikkaa poro pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja persilja. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä reunat pois ja leikkaa ne kahteen osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi pienellä persiljaruusukkeella tai hillosipulilla.
Katkaraputäyte (”Toast Skagen”):
225 g katkarapuja
1 ½ dl tilliä
¾ dl smetanaa
¾ dl majoneesia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
¼ tl suolaa
valkopippuria
2 tl sitruunamehua
Leipäpohjat:
n. 15 siivua vehnäpaahtoleipää
Koristeluun:
tilliä tai katkarapuja
Sulata, valuta ja paloittele jäiset katkaravut. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa paahtoleivistä pyöreä pääty pois. Paahda leipäviipaleet. Leikkaa ne sitten kahteen osaan. Levitä päälle täytettä ja koristele esimerkiksi pienellä tillinoksalla tai yhdellä katkaravulla.
Tonnikalatäyte:
1 prk (200 g) tonnikalapaloja öljyssä
½ pienehköä sipulia
½ dl majoneesia
Leipäpohjat:
n. 8 siivua ruisvuokaleipää
Koristeluun:
ruohosipulia
Valuta tonnikalasta öljy ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa leivistä reunat pois ja leikkaa ne neljään osaan. Laita nokare tahnaa jokaiselle leivälle ja koristele esimerkiksi ruohosipulinvarsilla.