27.02.2015   11 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Raakaleivonnaiset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Chia-suklaakakku


chia-suklaakakku

Jonkin aikaa sitten päätin tehdä tuttavuutta uuden raaka-aineen kanssa – kyse oli chia-siemenistä. Innostuin chiasta, koska näin sen uudenlaisena vaihtoehtona vegaanisen hyydykekakun valmistamisessa. Raakakakut toki ovat vegaanisia, mutta niissä hyydyttäminen perustuu usein melko tuhteihin raaka-aineisiin. Raakakakut hyydytetään kaakaovoilla ja kookosöljyllä, mikä tekee kakuista aikamoisia energiapommeja. Lisäksi raakakakut perustuvat lähes poikkeuksetta manteleiden ja pähkinöiden käyttöön, mikä on ongelmallista pähkinäallergikoille. Raakakakut eivät siis ole kaikkien ulottuvilla.

Luin chian nestettä sitovasta ominaisuudesta ja käytöstä kakkujen hyydyttämisessä. Hienoa – tämä antaisi mahdollisuuden keventää kakun energiapitoisuutta ja täydentää ravintoarvoja uudella tavalla. Pähkinät ja mantelit nähdään usein raakakakkujen pohjassa keksin korvikkeena. Jos niiden käyttö ei ole mahdollista, voi tilalle ottaa auringonkukansiemenet. Tehtävää täydentää kookosjauho, joka sitoo voimakkaasti nestettä.

Pähkinättömän chia-kakun kehittely ei kuitenkaan ollut helppo tehtävä. Tarkoissa laskuissa en pysynyt enää perässä, mutta tuskin liioittelen, jos sanon tämän olleen 10. versio reseptistä. Välillä mietin, olenko ahnehtimassa liian isoa palaa. Siinä sivussa tuli kuitenkin opittua yhtä sun toista. Esimerkiksi se, että mulperinmarjat eivät sovellu kakkupohjaan hienonnettuna. Tuskin tulen koskaan unohtamaan sitä kammottavaa pilaantunutta makua, joka marjoista levisi koko kakkuun jääkaapissa säilyttämisen aikana. Mikä tämän erikoisen reaktion sai aikaan, jäi mysteeriksi. Hetken ehdin syyttää auringonkukansiemeniä, koska testasin niitä samassa kakussa, mutta todellinen syyllinen löytyi myöhemmissä kokeiluissa.

Hain myös pitkään oikeaa tasapainoa chia-siementen määrän kanssa. Lopulta päädyin käyttämään täytteessä jonkin verran kookosöljyä, jotta täyte ei olisi pelkkää chiaa, mutta pysyisi kuitenkin tukevasti kasassa. Myös kookoskerma luullakseni auttaa hieman jähmettymisessä. Ultrakevyttä tämä ei tietenkään edelleenkään ole, mutta perus raakakakkua kevyempää. Resepti antaa myös mahdollisuuden muokkaamiselle: chia-siementen lisääminen vähentäisi entisestään kookosöljyn tarvetta. Kookosöljyn terveellisyydestä esiintyy vastakkaisia näkemyksiä ja ainakin itse kannatan kohtuukäyttöä.

Toinen seikka, johon käytin kokeilukertoja, oli kysymys siitä, kannattaako chia-siemenet hienontaa. Tässä kohtaa päädyin kieltävälle kannalle. Jos siemenet hienonsi muiden ainesten joukossa, ne hävisivät lähes kokonaan kakun rakenteesta, mutta niin hävisi hyytymistekijäkin. Jauhemaisessa olomuodossa chia-siemeniä tarvittaisiin siis huomattavasti isompi määrä. Esimerkiksi tähän kakkuun ei riittänyt 1,5 desilitraa. EU:n saantisuositus chialle on 1 rkl (15 g) per päivä, mikä kannattaa pitää mielessä, jos ihastuu muutoinkin hyödyntämään tätä supersiementä ruokavaliossaan.

Halusin käyttää täytteesssä soijajogurttia, koska pidän sen mausta ja se myös makeuttaa ja keventää täytettä. En tiedä, täyttääkö soijajogurtti valmistusprosessinsa osalta raakaruoan edellytyksiä, mutta sen olemassaolo ei kuitenkaan vähennä muiden aineiden arvoa. Jos on ehdoton raakaravinnon suhteen, jogurtin voi korvata käyttämällä hieman enemmän kookoskermaa ja täydentämällä aineksia vaikka hedelmäsoseella.

Vinkki: Kakku ei sisällä gluteenia, pähkinää tai maitotuotteita. Se on myös vegaaninen. Soija-allergikko voi korvata jogurtin kaurajogurtilla (mikäli ei tarvitse välttää gluteenia).

Chia-kakku

Pohja:
2 dl auringonkukansiemeniä (tai pähkinöitä/manteleita)
1 dl kookosjauhoja
2 rkl raakakaakaojauhetta
½ dl vettä
2 rkl agavesiirappia
2 rkl kookosöljyä

Täyte:

3 dl kookoskermaa
3 dl vaniljan makuista soijajogurttia
1 ½ dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookosöljyä
1 dl agavesiirappia
1 dl chia-siemeniä

Pinnalle:

raakakaakaojauhetta
kuivattuja mansikoita


Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa nekin leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Hienonna auringonkukansiemenet tehosekoittimella. Yhdistä kookosjauhojen ja raakakaakaojauheen kanssa. Sekoita joukkoon vesi, agavesiirappi ja kookosöljy. Painele seos vuoan pohjalle.

chia-suklaakakku-vaihe-3

Mittaa kaikki täyteainekset chia-siemeniä lukuun ottamatta tehosekoittimeen (myös sähkövatkain käy ainesten sekoittamiseen). Pyöräytä ainekset sekaisin. Lisää lopuksi chia-siemenet nuolijalla tai lusikalla sekoittaen.

chia-suklaakakku-vaihe chia-suklaakakku-vaihe-2

Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele kuivatuilla mansikoilla.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan talviarvontaVuoden ensimmäinen arvonta käynnissä! Viileää talviteemaa voi luoda esimerkiksi lumihiutalemuoteilla ja talvisilla minimuffinssivuoilla. Lisäksi paketissa pieni söpöläinen: vaaleanpunainen retro-irtopohjavuoka.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat