Paahdettuja bataattileipiä on näkynyt sosiaalisen median kuvavirrassa pitkin vuotta. Uunissa tai leivänpaahtimessa kypsennettyjä bataattiviipaleita voi käyttää leivän asemasta. Bataattileivälle kasataan täytteitä, niistä voi koota jopa hampurilaisen. Aihe liittyy oikeastaan samaan, mistä kirjoitin sadonkorjuusämpylöiden kohdalla. On mielenkiintoista löytää uusia tapoja hyödyntää juureksia ja saada niistä lisää boostia ruokaympyrään.
Olin kerran aiemmin kokeillut paahtaa bataattia leivänpaahtimessa. Silloin en ollut lopputulokseen tyytyväinen, koska viipale jäi liian kovaksi. Tällä kertaa säädin paahtimen tehon täysille ja paahdoin viipaleet kaksi kertaa peräkkäin. Nyt rakenne oli mielestäni optimaalinen. Viipaleiden on oltava pehmeitä hampaille, mutta riittävän tukevia, jotta syöminen onnistuu täytteen valumatta.
Bataatti ja katkarapu on ehkä yllättävä, mutta hämmästyttävän toimiva makupari. Toast Skagen -täytteessäni on reilusti makua ja bataatti täydentää sitä. Lisäksi bataatti on kauniin väristä ja sopii hyvin syksyiseen juhlaan. Minä tarjoilin leivät kylminä eli olin valmistanut ne jääkaappiin valmiiksi. Paahtamista ja täyttämistä ei siis tarvitse tehdä juuri ennen tarjoilua, kuten perinteisen Toast Skagenin kanssa on suositeltavaa. Ennakointi onnistuu hyvin.
soja: saat täytteen varmasti riittämään isompaankin kappalemäärään, jos laitat katkarapuja tuon 200 g ja hieman säännöstelet täytteen määrää. Jos muutakin suolaista tarjolla, niin 2 kpl / syöjä riittänee?