Banoffee on alun perin englantilainen jälkiruoka ja todellinen herkkujen herkku! Banaanit, toffee ja kermavaahto vievät isommankin makeannälän mennessään. Minulle tämä piirakka herättää muistoja blogin alkuajoilta, jolloin banoffee teki läpimurtonsa suomalaiskeittiöihin. Leivontablogien käynnistämä trendi opetti meille uuden raaka-aineen, kondensoidun maidon, käytön. Noihin aikoihin sitä ei vielä ollut saatavana valmiiksi keitettynä. Onneksi tänä päivänä kotileipurin elämä on helpottunut ja toffeeta saa valmiina purkista. Alkuperäinen innoittaja jäi minulta lopulta julkaisematta ja siirryin suoraan piirakan suomalaisempaan muunnelmaan, jonka nimesin puoloffeeksi (puolukka + toffee). Nyt on korkea aika julkaista klassikko-ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Kinuskikumppani
Banoffee
30.1.2020



Avainsanat
Ainesosat
Kategoriat
Erityisruokavaliot
Ainekset
Pohja
250 g digestivekeksejä
100 g voita
Täyte
1 tlk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä
3 banaania (+ sitruunamehua)
1 iso prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
kaakaojauhetta
Kumppanit
Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja lisää joukkoon keksimurska. Painele seos piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja parin sentin verran reunalle. Pienempikin vuoka käy – tällöin keksireunasta voi tehdä korkeamman. Voit myös käyttää irtopohjaista piirakkavuokaa, jolloin reunaan kannattaa sipaista öljyä ja vuorata pohja leivinpaperilla irrottamisen helpottamiseksi.
Anna pohjan kovettua jääkaapissa. Jos käytit irtopohjavuokaa, pohjan voi kovettumisen jälkeen irrottaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.
Levitä pohjan päälle karamellisoitu maitotiiviste.
Leikkaa banaanit viipaleiksi (1:cm kokoiset viipaleet -> 3 banaania, halutessasi ”vähemmän banaanisen” leikkaa ohuempia). Aseta banaaniviipaleet toffeen päälle. Jos piirakkaa ei tarjoilla heti, sipaise viipaleiden pintaan sitruunamehua estääksesi niiden tummuminen.
Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on iso ruusutylla (15 mm). Pursota piirakan poikki aaltomaista kuviota pitämällä tyllan kapeampi kärki ylöspäin. Jätä reunaan parin senttimetrin vapaa kaistale. Siivilöi päälle kaakaojauhetta ja tee reunaa myötäilevä pursotus lopulla kermavaahdolla.
Kokeile myös näitä
Kinuskikissan verkkokauppa
Kommentit (6)
Lupus: sitruunamehu tosiaan hillitsee tummumista. Banaanien tummuminen tapahtuu lähinnä pinnasta, joten tuolla kermavaahdon alla varmasti on täysin tarjoilukelpoista seuraavana päivänä.
Kuinka pitkäksia aikaa sitruunamehu estää tummumisen? Jos teen tänään ja tarjoilen vuorokauden päästä, välissä on jääkaapissa?
Taru: Karamellisoitu maitotiiviste tarkoittaa kondensoitua maitoa joka on valmiiksi kinuskiksi tehtyä. Sitä löytyy tavallista ruokakaupoista mm. Prisma, Cittari tai vaikka S – market.
Löydät sen samasta hyllyrivistä muiden säilykkeiden kanssa. Siellä missä on tomaattimurskat, pavut,maissit yms. sitten tulee jo kookosmaidot tölkeissä niin alat olla lähellä.Näin ainakin täällä meilläpäin.
En muista tölkin tarkkaa hintaa mutta se ei kyllä montaa euroa maksa joten mistään kalliista herkusta ei ole kyse.
Siispä…. Herkuttelua kohden!!
Mistä tuota karamellisoitua maitotiivistettä oikein löytyy? Onko se kaupassa muiden leivonta tarvikkeiden seassa, ja onko se hirveän kallista?🤔 Ajattelin leipoa jotain helppoa ja hyvää, joten tämä iski! 😊
char10: voithan tehdä ihan perinteisen kinuskikuorrutteen väliin sokerista ja kermasta:
https://www.kinuskikissa.fi/kinuski
Tai sitten keittää ne tölkit kiehuvassa vedessä kinuskiksi, kuten tässä ohjeessa:
Olisiko sulla vinkkiä, miten voin saada banoffeeseen karamellin makua, sillä asun ulkomailla ja täältä saa valitettavasti vain tavallista kondensoitua maitoa. Herkullisen näköinen resepti!
Kinuskigalleria (1)
Tärppilista
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Suosituimmat reseptit
Chocolate Chip Cookies
5352 tassutusta
Maailman paras mutakakku
2611 tassutusta
Mokkapalat
2340 tassutusta
Brookies
1555 tassutusta
Britakakku
1368 tassutusta