Kinuskit maailmalla -juttusarjassa tutustuttiin syksyllä Shushannaan, joka halusi jakaa paikallisen lempireseptinsä kanssamme. Kyseessä on banaanileipä, jonka luokittelisin nimestään huolimatta enemmän kakuksi kuin leiväksi. Tein reseptiin sulkeisiin muutamia omia merkintöjä. Shushannan kehotuksesta lisäsin mukaan myös kanelin ja kardemumman, sillä ne antoivat kakulle kivasti mausteisuutta. Oma leipäni taisi olla hieman liian kauan uunissa (tunti), sillä rakenne oli hieman kuivakka. Maku oli kuitenkin herkullinen! Hankalin osa leipomista on oikeastaan esivalmistelu eli banaanien kypsyttäminen, koska se edellyttää ennakointia. Minulla banaanit olivat viikon huoneenlämmössä, kunnes väri oli lupaavan mustanpuhuva. Alla vielä Shushannan johdanto aiheeseen.

Banaanileipä on ollut suosittu amerikkalaisten keskuudessa jo 1930-luvulta lähtien. Banaanileipään voi helposti lisätä oman makunsa mukaan pähkinöitä, suklaahippuja, maapähkinävoita tai kuivattuja hedelmiä. Tärkein ominaisuus banaanileivässä on kuitenkin ylikypsät ja pehmeät banaanit. Mitä pehmeämpi banaani, sitä makeampi! Itse olen lisännyt tähän reseptiin oman makuni mukaan kanelia ja osan sokerista korvaan fariinisokerilla. Joskus laitan myös kardemummaa mausteeksi. Täällä olen käyttänyt kevytpiimää, sillä muita en ole löytänytkään. Banaanileipä on saanut paljon kehuja Suomesta saapuneilta vierailta. Hämmästys on ollut suuri, kun leipää tarjotessa olen laittanut lautaselle lusikan sijasta haarukan. Amerikkalaisethan syövät kakkunsa haarukalla!

Shushanna