Auringonkukansiemen-sämpylät
Taikina:
50 g hiivaa
5 dl rasvatonta maitoa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
5 dl vehnäjauhoja
6 – 7 dl täysjyvävehnäjauhoja
Pinnalle:
1 muna
auringonkukansiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, öljy ja auringonkukansiemenet.
Sekoita joukkoon jauhoja noin desilitra kerrallaan. Jatka sekoittamista kädellä vaivaamalla, kun taikina muuttuu paksummaksi.
Anna kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 45 minuuttia.
Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko. Jaa yhtä suuriin osiin ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla vielä 20 – 30 minuuttia.
Voitele munalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä.
Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.