03.04.2008   25 kommenttia Kategoria: Kevät,  Leivokset,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Appelsiinileivokset


appelsiinileivokset.JPG

Tämän reseptin omistan Eriqoulle, sillä häneltä tuli näiden Minttusuklaaleivosten yhteydessä idea appelsiinimuunnelmasta. Käytin siis täytteeseen piparminttuaromin sijaan appelsiininkuorta ja sitruuna-aromia. Pohjan tein murotaikinasta. Jotenkin se tuntui sopivan näihin paremmin ja sitä paitsi en halunnut näistä liian samanlaisia kuin esikuvistaan. Varmasti suklaapohjastakin tulisi maukas, mutta silloin pohja kannattaa tehdä puolet pienempänä. Määrällisesti näitä tuli siis pienemmän pohjataikinan takia puolet vähemmän kuin minttuleivoksia.

Koristelun toteutus avautunee parhaiten alempana olevien vaihekuvien kautta. Leivosten suklaakuorrutus on ideaalinen tähän koristelutekniikkaan. Kuorrutus jähmettyy riittävän hitaasti koristelun suorittamiseen. Valkosuklaa kannattaa kuitenkin sulattaa jo valmiiksi, sillä liikaa aikaa ei ole hukattavaksi.

Mielestäni nämä olivat yhtä aikaa raikkaita ja täyteläisiä, jos saa taas omia reseptejään vähän puffata. 😉

n. 15 kpl

Sitrus-suklaaleivokset

Pohja:
murotaikina

Kostutus:
¼ dl maitoa

Täyte:
1 appelsiinin kuori
75 g voita tai margariinia
2 ½ dl tomusokeria
1 ½ – 2 tl sitruuna-aromia (oman maun mukaan)
keltaista ja punaista tai oranssia elintarvikeväriä

Kuorrutus:
50 g voita tai margariinia
yht. 75 g suklaata (noin puolet tummaa ja puolet maitosuklaata)

Koristelu:

n. 4 palaa valkosuklaata
keltaista ja punaista tai oranssia elintarvikeväriä


Valmista pohja murotaikinaohjeen mukaisesti. Levitä taikina leivinpaperin päälle n. 15 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Jäähdytä paistamisen jälkeen. Kostuta maidolla.

appelsiinileivokset_vaihe1.JPG

Raasta appelsiininkuori. Sulata voi/margariini kattilassa. Jäähdytä, mutta älä anna kovettua. Sekoita joukkoon tomusokeri. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista. Mausta appelsiininkuorella ja sitruuna-aromilla. Värjää oranssiksi. Levitä täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

appelsiinileivokset_vaihe2.JPG

Jos toteutat valkosuklaaraidoituksen, seuraa kohtaa 2). Jos jätät koristelun tekemättä, seuraa kohtaa 1).

1) Mittaa kattilaan voi/margariini ja suklaa. Lämmitä vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut rasvan joukkoon. Levitä täytteen päälle. Tasoita lastalla sileäksi. (Vinkki: tasoitettuasi kuorrutteen ravista peltiä hieman – tämä auttaa lastanvetojen häivyttämisessä.)

appelsiinileivokset_vaihe3.JPG

2) Mittaa voi/margariini ja suklaa valmiiksi kattilaan ja laita toiseen kattilaan vesi kiehumaan. Sulata veden kiehuessa valkosuklaa mikrossa ja värjää se täytteen kanssa saman sävyiseksi. Laita valkosuklaa pursotuspussiin (esim. 2 mm kirjoituatylla) ja sulje pussinsulkijalla pussin suu niin, ettei suklaa pääse valumaan ulos. Estääksesi suklaata jähmettymästä täytä iso vesilasi kuumalla vedellä ja laita pussi vesihauteeseen odottamaan. Valmista sitten kuorrutus lämmittämällä suklaata ja margariinia vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut rasvan joukkoon. Levitä täytteen päälle ja tasoita lastalla. Aloita heti valkosuklaalla koristelu. Pursota pinnalle ristikkoa tai samansuuntaisia raitoja. Vedä sitten veitsellä kevyesti suklaaraitojen yli viivoja.

appelsiinileivokset_vaihe4.JPG appelsiinileivokset_vaihe5.JPG

appelsiinileivokset_vaihe6.JPG appelsiinileivokset_vaihe7.JPG

Kun suklaa on jähmettynyt, leikkaa levystä neliön muotoisia leivoksia. Huom: suklaakerros halkailee leikkausvaiheessa helpommin aivan jääkaappikylmänä. Anna siis olla hetki huoneenlämmössä.

Leivokset sopivat hyvin myös pakastettaviksi!

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
6 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat