Harva voi vastustaa uunissa pehmeäksi paistunutta juustokakkua. Tässä versiossa täytettä maustaa appelsiini. Puolukat ja piparkakut vievät makumaailman jouluun. Kakun voi ja se kannattaakin valmistaa edellisenä päivänä, mikä tuo helpotusta juhlapäivän aikatauluun. Maku vain paranee odotellessaan pöytään pääsyä ja rakennekin ehtii yön aikana asettua. Piparitalkoiden kauneimmat yksilöt kannattaa laittaa syrjään ja käyttää joulukakun koristeina.
Puolukoilla kuorrutettu juustokakku
Pohja:
250 g piparkakkuja (tarvittaessa gluteenittomia)
100 g voita tai margariinia
Täyte:
600 g appelsiinituorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
¾ dl perunajauhoja
4 munaa
100 g puolukoita
Pinnalle paiston jälkeen:
100 g puolukoita
tomusokeria
Koristeluun:
piparkakkutaikina
pikeeri
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Peitä myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku on helpompi irrottaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.
Murskaa piparit tehosekoittimella. Sulata voi. Sekoita piparimurska voisulaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.
Notkista tuorejuusto vatkaimella. Sekoita joukkoon ranskankerma ja ruokosokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja lisää tuorejuustoseokseen. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma ja sekoita tasaiseksi. Lisää seos täytteeseen. Vatkaa lopuksi joukkoon munat yksitellen.
Kaada täyte vuokaan. Ripottele pinnalle puolukat.
Paista 175 asteessa noin tunti. Vuoan alle kannattaa laittaa alumiinifolio, sillä rasvaa saattaa tihkua vuoan raoista paistamisen aikana. Peitä kakun pinta foliolla, kun se on saanut vaaleanruskean sävyn. Anna kakun jäähtyä vuoassa.
Säilytä kakku jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakku tarjoillaan kylmänä.
Levitä kakun pinnalle puolukoita ja työnnä pipareita niiden sekaan. Ripottele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Oi kiitos ihana mari-johanna! Olipa mukavaa kuulla, että maittoi näin hyvin. 😊
mari-johanna
Maha puolillaan hyvää jouluruokaa on nyt hyvä tulla kehumaan täyden kympin jälkiruoka kakkua kahvipöydästämme! 🙂
Koko seurueemme oli sitä mieltä, että kakku oli maukas ja raikas ei liian makea eikä liian juustoinen.
Joskus juustokakku todella voi myös maistua ”liikaa” juustolle totesimme, mutta nyt maku oli aivan ihana! 🙂
Ja mikä parasta, vielä jäi pienet palat tällekin päivälle…. 🙂
aikkux: joo, miksei! 😊
Tähän varmaan voisi sopia kinuskikastiketta päälle? hmm :p
nalamuru ja mokka: selkeytin ohjetta tuon osalta ja laitoin otsikkoon ”pinnalle paiston jälkeen”. 🙂
nalamuru
Mokka: Uuni vaiheessa laitetaan tuo 100g ja sitten pinnalle tulee ennen tarjoilua myös tuo 100g puolukoita. Tämä kinuskikissan ohje oli aikanaan talo & koti lehden joulu liitteessä ja silloin leivon tämän ja myönnän minäkin erehtyneeni reseptin suhteen sen verran etten tajunnut tarjoiluvaiheessa noita puolukoita päälle lisätä ja hyvin se maistui kyllä niinkin.
Kysymys puolukoista: Laitetaanko koko 100g ennen paistamista ja sitten vielä muutama koristeeksi ennen tarjoilua, vai miksi ohjeessa mainitaan puolukoiden laitto pinnalle kahteen kertaan? Viikonloppuna ajattelin tämän tehdä:)
sojan kotikeittiö
tosi hyvä idea cinnamon79, kiva kun kävit kertomassa!
Tein kakun ja tosi herkkua oli. Muokkasin ohjetta sen verran, että tein pohjan kaulimalla 250 g valmista piparkakkutaikinaa ohueksi levyksi ja laitoin vuoan pohjalle ja reunoille. Hyvin paistui pehmeäksi piparipohjaksi, eikä tarvinnut ylimääräistä rasvaa laittaa. Suosittelen 🙂
Hannuli 🙂
Hannan koekeittiö
Täyte on muuten hyvää, tuota voisin tehdä normaalina juustokakkuna. Ja kun teen tätä uudestaan, niin pidän kakun uunissa ainakin vartin pidempään.
Hannuli: harmi juttu, että täyte oli jäänyt löysäksi. Tunnin pitäisi riittää, mutta uuneissa on eroja. Tämä on hankala arvioitava, kun ei voi kakkupohjan tapaan tikulla testaamalla todeta kypsyyttä. 🙂 Ensi kerralla sitten vielä vähän pidempään!
Hannan koekeittiö
Hei! Tein tätä eilen illalla, ja äsken sitten maistelin. Täyte on jäänyt löysäksi, vaikka kakku oli uunissa tunnin verran, ilmeisesti pitää olla pidempään. Piparkakuissakin kävi jotenkin hassusti, koska piparkakkupohja on todella kovaa, lähes pitää terävällä veitsellä leikata. Mutta muutoin kakku on herkullista! Piparit, appelsiini ja puolukat täydentävät hyvin toisiaan 🙂