09.04.2014   21 kommenttia Kategoria: Kesä,  Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

ABC-leivokset


agricola-leivos

Tämän reseptin tein alun perin Suomen Pipliaseuran järjestämään reseptikilpailuun, jonka tavoitteena oli saada oma leivos suomen kirjakielen isälle, Mikael Agricolalle. Vaikka Kinuskikissan resepti ei kilpailua voittanutkaan, haluan silti säilyttää ohjeen blogissani. Virallista Agricola-leivoksen titteliä en voi reseptistä käyttää, mutta nimesin leivokset Agricolaan liittyvällä tavalla.

Sananen Agricolan elämäntyöstä on paikallaan, sillä sen merkitys innosti minut mukaan kilpailuun. Agricola kehitti suomen kirjakielen perusteet 1500-luvulla luomalla sanastoa pitkälti korvakuulolta ja tarvittaessa sanoja itse keksien. 60 % hänen kehittämästään sanastosta on käytössä yhä tänäkin päivänä! Agricola kirjoitti ensimmäiset suomenkieliset kirjat, joista tunnetuin on aapinen Abckiria. Tästä poimitun runon löydät reseptin lopusta.

Reseptini suunnittelutyön lähtökohtana oli seuraavat tavoitteet ja ratkaisut:

1) Reseptin tulisi sisältää jokin uusi makuidea, joka kuvastaisi Mikael Agricolan ainutlaatuisuutta. Valitsin mauksi paahdetun valkosuklaan. Uunissa paahtuessaan valkosuklaa saa fantastisen, karamellimaisen ominaismaun. Pohdin pitkään, kuinka saisin sen muunnettua pursotettavaan muotoon. Lopulta ratkaisu löytyi sulattamalla paahdettu suklaarouhe kermaan ja jäähdyttämällä seos kylmäksi ennen vaahdotusta.

2) Halusin leivoksen rakenteeseen uudenlaista jujua. Leivoksen ulkoasun pitäisi olla jollain lailla totutusta poikkeava. Alusta pitäen visioin leivokseen elegantin ohuet taikinakerrokset. Päädyin toteuttamaan tämän valjastamalla pikkuleivät pohjakerroksiksi. Pikkuleipien myötä leivoksen nauttimiselle avautuu kaksi vaihtoehtoa: Jos leivokset tarjoilee muutaman tunnin sisällä täyttämisestä, ne voi syödä sormin kerros kerrallaan, ikään kuin kuorrutettuina pikkuleipinä. Toinen vaihtoehto on antaa leivosten levätä yön yli jääkaapissa, jolloin keksikerrokset pehmentyvät ja leivos muuttuu lusikalla syötäväksi.

3) Leivoksen tulisi symbolisoida suomalaisuutta. Siksi halusin käyttää puhtaita kotimaisia raaka-aineita: raikkaita marjoja löytyy sekä piilosta leivoksen sisältä että koristeina sen päältä.

4) Teeman tahdoin mukaan myös leivoksen ulkoasuun. Koristeiden aakkoset muistuttavat Agricolan julkaisemasta Abckiriasta, joka oli ensimmäinen suomenkielinen kirja.

Leivokset paahdetusta valkosuklaasta

12 kappaletta

Keksipohjat:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

185 g valkosuklaata
3 ½ dl kuohukermaa
(2 tl vaniljakreemijauhetta)
vadelmia ja mustikoita

Koristeet:
tummaa suklaata
valkosuklaata
tuoreita marjoja
sitruunamelissaa


Leivosten valmistaminen kannattaa aloittaa täytteestä. Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 175 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes suklaapalaset ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi.

agricola-leivos-vaihe agricola-leivos-vaihe-2

Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Lämmitä lieden keskiteholla rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.

agricola-leivos-vaihe-5 agricola-leivos-vaihe-6

Kaada valkosuklaakerma kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin.

Tee seuraavaksi keksipohjat. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

agricola-leivos-vaihe-3

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi. Levyn on hyvä olla ohut, noin 2 mm. Ota levystä muotilla (halkaisija 6 cm) ympyröitä. Laita ympyrät pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.

agricola-leivos-vaihe-4 agricola-leivos-vaihe-7

Kun valkosuklaakerma on täysin kylmää, vatkaa se vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe ei ole välttämätön, mutta se auttaa pursotusta pysymään muodossaan.

agricola-leivos-vaihe-10

Laita valkosuklaakermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota renkaita keksien päälle. Aseta renkaiden keskelle pieniä vadelmia ja mustikoita. Paina kaksi keksiä päällekkäin, joista toisessa vadelma, toisessa mustikka. Pursota kolmannen keksin päälle kermavaahtoruusuke ja laita se leivoksen ylimmäiseksi kerrokseksi. Nosta leivokset jääkaappiin. Jos haluat tarjoilla leivokset lusikoitavassa muodossa, anna niiden tekeytyä jääkaapissa yön yli.

agricola-leivos-vaihe-11 agricola-leivos-vaihe-12

Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan aukko. Peitä leikkuulauta leivinpaperilla ja pursota suklaakiekkoja leivinpaperin päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Sulata valkosuklaa samaan tapaan. Pursota kiekkojen päälle kirjaimia joko pakastus- tai pursotuspussia käyttäen. Nosta vielä hetkeksi jääkaappiin.

agricola-leivos-vaihe-8 agricola-leivos-vaihe-9

Koristele leivokset tuoreilla marjoilla, sitruunamelissalla ja suklaakiekoilla.

»Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori.
Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen.
Laki / se Sielun Hirmutta / mutt Cristus sen taas lodhutta.
Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este.
Nijte muista Elemes aina / nin Jesus sinun Armons laina.

Opi nyt vanha ja nuori / joilla ompi sydän tuore
Jumalan käskyt ja mielen / jotta taidat suomen kielen.
Laki se sielun hirmuttaa / mut Kristus sen taas lohduttaa.
Lue siis, hyvä lapsi, tästä / alkuoppi ilman estettä.
Niitä muista elämässä aina / niin Jeesus sinulle armonsa lainaa.»

Avainsanat:
Paahdettu valkosuklaa

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
Ei vielä tassutuksia
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat