Syksy on tuonut tullessaan odotettuja tuoteuutuuksia kasvisruokien kokkaamista opettelevalle sekasyöjälle. Erityisen tykästynyt olen härkäpavuista valmistettuun Härkikseen. Yksi iso erävoitto oli, kun lapset ottivat ensimaistamisella omakseen härkäpapupihvini. Päätinkin, että lokakuussa valmistan joka viikko jonkin uuden kasvisruoan.

Tämä innostus näkyy leivonnassakin ja halusin tehdä Härkiksestä kasvispiirakan, joka on myös helposti muokattavissa vegaaniseksi. Testasin myös vegaaniversion, eikä makueroa oikeastaan ollut kuin fetajuuston osalta. Bute Island -merkkinen kreikkalaistyylinen fetan korvike oli tuoreena esikuvansa oloista. Uunissa se kuitenkin suli tavallisen juuston tavoin, tosin väri oli lähes valkoinen ja hieman läpikuultava. Ehkä kokeilisin uunissa paistettavan piirakan päälle jotain toista kasvispohjaista ”juustoa”.