Mielessäni ollut ajatus Vanilja-mustikkapiirakan puolukkaversiosta kypsyi puolukkakierteeksi. Tällä kertaa valmistin kiisselin aidosta vaniljatangosta. Arvokkaan vaniljatangon tilalla voi toki käyttää vaniljasokeriakin. Se lisätään kiisseliin vasta rahkavalmisteen sekoittamisen jälkeen. Huomaathan, että piirakka kohoaa uunissa melko paljon, joten valitse vähintään 4 cm korkea vuoka.
Sain lukijalta vähän aikaa sitten haasteen kehitellä puolukkaresepti tietyistä annetuista aineista. Taustalla oli ”Suloisenmakean puolukkapiiraan” nimellä kulkeneen reseptin metsästys. Lukija oli ostanut piiraan myyjäisistä ja mukana tuli luettelo aineista, jotka olivat: vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, kardemumma, margariini, kananmuna, ranskankerma, vaniljarahkavalmiste, puolukka, vanilliinisokeri ja maito. Puolivahingossa puolukkaspiraalissa tuli käytettyä lähes kaikkia noista aineista, vaikka aivan etsittyä reseptiä tämä ei ehkä vastaakaan. Jos joku kuitenkin sattuisi löytämään kuvausta vastaavan reseptin arkistoistaan, sen voisi mielellään naputella kommenttina tai sähköpostitse.
Vanilja-puolukkapiirakka
Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
Täyte:
¾ dl perunajauhoja
4 rkl sokeria
5 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko (tai 2 tl vaniljasokeria)
200 g vaniljarahkaa
1 kananmuna
Päälle:
6 dl puolukoita
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 26 cm, korkeus n. 4 cm) pohjalle ja reunoille.
Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää joukkoon vähän kerrassaan maitoa. Lisää vispilällä sekoittaen keltuainen. Halkaise vaniljatanko ja tiputa puolikkaat kattilaan. Kuumenna kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila pois liedeltä. Nappaa vaniljatangon puolikkaat kiisselistä. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Lisää kananmuna vispilällä hyvin sekoittaen. Säästä halutessasi osa kiisselistä piirakan pinnalle. Levitä loput pohjan päälle.
Sekoita puolukoihin sokeri ja perunajauhot. Levitä puolukat vaniljatäytteen päälle.
Pinnan kuviointi: laita säästämäsi vaniljatäyte pakastuspussiin ja leikkaa kulma auki. Valuta täytettä puolukoiden päälle spiraaliksi tai muuten kuvioiden.
Paista 200 asteessa 45 – 50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun pohjan reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilemista.
soja: kiva juttu! 🙂