06.10.2008   14 kommenttia Kategoria: Koristeet,  Syksy
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton

Ruskalehdet


ruskalehdetruskalehdet1ruskalehdet2ruskalehdet3ruskalehdet4ruskalehdet5

Ruska hehkuu parhaillaan upeinta loistoaan. Tämän värikirjon innoittamana lähdin syksyisten koristeiden tekoon. Samalla sain tilaisuuden testata näitä lehtimuotteja.

Vasemmassa yläkulmassa näkyvän silikonimuotin käyttöä esittelen tässä toisessa ohjeessa. Tällä kertaa tein koristeet muita lehtimuotteja ja lehtisuonimattoa hyödyntäen. Viimeksi mainittu on hyödyllinen apuväline, kun muotissa itsessään ei ole ejektoria, joka painaisi kuvion lehden pintaan. Kesäaikaan lehtisuonimattoja voi toki napata aitoina versioina suoraan luonnosta ja käyttää samaan tapaan kuin tässä on neuvottu. Varmista, etteivät lehdet ole myrkyllisiä!

Muottien kanssa toimiessa kannattaa varautua siihen, että marsipaania alkaa vähitellen tarttua muotin sisäreunoille. Useamman kappaleen jälkeen kuvio ei ole enää yhtä terävä tai sen irrottaminen muotista vaikeutuu. Tämän olen todennut kautta koristeluhistoriani muotista riippumatta. Marsipaanijäämiä voi rapsutella terävällä veitsenkärjellä pois tai ehkä helpompana vaihtoehtona on pestä ja kuivata koko muotti. Jos muotissa on kovin paljon yksityiskohtia, tapahtuu tarttuminen nopeammin. Kahden vaahteranlehden ja kolmen tammenlehden sarjat (erityisesti pienimmät koot) koin tässä mielessä haastaviksi. Kuvassa näkyvää saniaisenlehteä en saanut valitettavasti irtoamaan muotista edes ensimmäisellä kerralla. Saniaismuotti voisikin soveltua paremmin esimerkiksi saniaisen ääriviivojen painamiseen marsipaanilevyyn (kuviota voisi vaikkapa korostaa maalaamalla sisäosan toisella värillä).

Muottien alla näkyvä silikoninen leivonta-alusta sai myös tulikasteensa. Olin jo pitkään harmitellut isokokoisen silikonialustani epäkäytännöllisyyttä pienempien koristeiden teossa (iso alusta on hankala tiskata ja kuivattaa) ja jopa harkinnut ostavani uuden ja leikkaavani sen kahtia. Nyt ei tarvinnut; Confettiin oli tullut silikonialustoja kolmea eri kokoa, joista tämä on pienin. Isoin koko on toki paras silloin, kun kaulitaan marsipaania kakun päälle.


Tarvitset:
erivärisiä marsipaaneja
(pastavärejä)
kaulimen
tomusokeria
lehtimuotteja ja silikonimuotteja
lehtisuonimattoja
leivinpaperia


Ruskalehtien tekovaiheet

Värjää marsipaania erilaisiin ruskan sävyihin. Tässä on käytetty vihreää, keltaista ja punaista pastaväriä saaden aikaan viisi sävyä. Kutakin sävyä on ison lihapullan kokoinen pala.

Paina palat yhdeksi möykyksi.

Leivo pallosta pitkula ja kieritä pitkulaa akselinsa ympäri värien sekoittumiseksi.

Kun värit vaikuttavat sopivasti toisiinsa sekoittuneilta, muotoile marsipaanista pallo ja kauli se levyksi. Jätä levy hieman paksummaksi (n. 2 - 3 mm), jos käytät lehtisuonimattoa. Lehtisuonimattoa käyttäessäsi joudut kaulimaan marsipaania vielä lisää.


Aseta lehtisuonimatto marsipaanilevyn päälle koholla oleva puoli marsipaanin pintaa vasten. Kauli maton päältä niin, että kuvio painuu marsipaaniin.


Yhdistele lehtisuonimattoja ja muotteja oman maun mukaan. Muotin ja maton koon ja muodon ei tarvitse olla täysin yks yhteen. Aseta muotti kuvion päälle ja paina kunnolla silikonimattoon saakka.

Irrota lehti muotista marsipaanityökalua apuna käyttäen.


Kuivata joko tasaista alustaa vasten tai rypytetyn leivinpaperin päällä käpristyneeseen muotoon. Sirottele leivinpaperin päälle ensin hieman tomusokeria, jotta lehdet eivät kuivuessaan tartu siihen kiinni.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat