KinuskikissaYhteisö
Kinuskikissa

Reseptihaku

Kategoria
Erityisruokavalio
Lisää hakutekijöitä

Uusimmat reseptit

   
  
 

Kinuskikissan tervehdys

    

Kinuskiuutiset

  
 
 

Kinuskigallerian uusimmat kuvat

  

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Sienikakkupohja

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Sienikakkupohja

9.10.2008

Mainostaessani taannoisessa kuukauden vinkissä kääretorttupohjan pehmeyttä, tuli blogikommentteina ideoita muistakin hyvistä täytekakkupohjista. Yksi niistä oli tämä sienikakku. Sienikakku-nimitys perustuu pohjan kuohkeaan rakenteeseen. Surffatessani pitkin poikin netissä parhaimmalta vaikuttavaa reseptiä etsien tulin toteamaan, että sienikakkureseptit saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yhteinen nimittäjä on ainoastaan se, että muna-sokerivaahtoon lisätään vettä. Se, mikä on muiden aineiden suhde, onko lisättävä vesi kylmää vai kuumaa ja kuinka paljon vaahtoa tämän jälkeen vatkataan (vai vatkataanko lainkaan) vaihteli suuresti. Vakuutuin etsintöjen jälkeen lopulta tästä reseptistä ja totta se on: siitä tuli rakenteeltaan selvästi erilainen kuin tavallisesta sokerikakkupohjasta. Alla vasemmalla kuva sienikakkupohjasta ja oikealla sokerikakkupohjasta. Sienikakkupohja on jotenkin ”hötöisempi” kuin sokerikakkupohja, vaikka tämä ei pienistä kuvista niin hyvin erotukaan.

Vesi lisätään kiehuvana niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Vaahto ei lässähdä, mutta lisääminen kannattaa tehdä hyvin pienissä erissä. Huomasin, että jauhojen sekoitusvaiheessa vaahto laski enemmän kuin tavallista sokerikakkupohjaa tehdessä. Siitä huolimatta pohja jaksoi kohota uunissa niin, että 4 munan sienikakun voisi ajatella vastaavaan ainakin 5 munan sokerikakkua. Uunissa sienikakku kohosi keskeltä enemmän kuin reunoista – tämäkin poikkeava ilmiö sokerikakkupohjaan nähden. Kohonneen osan voi tasata veitsellä ja paloitella vaikka täyttämisvaiheessa kakun väliin.

Tässä ainesten suhteet laskettuna 4:n, 5:n ja 6:n munan kakkuihin ja ehdotukset sopivan kokoisista vuoista.

Vuoan halkaisija: n. 24 cm

3 dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
1-2 tl leivinjauhetta
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 26 cm

3 ¾ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2 tl leivinjauhetta
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 28 cm

4 ½ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2-3 tl leivinjauhetta
6 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
3 dl sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä

Paistaminen: 200 astetta uunin alatasolla 30-40 minuttia.

Voitele ja korppujauhota valmistamasi pohjataikinan koosta riippuen n. 24-28 cm suuruinen vuoka.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Mikäli haluat tumman pohjan, lisää joukkoon kaakaojauhe (korvaten saman verran vehnäjauhoista).

Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vaahdotusta aloittaessasi vesi kiehumaan (mittaa kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, koska todennäköisesti vesi kiehuu ennen kuin vaahto on valmista ja osa vedestä ehtii haihtua pois). Muna-sokerivaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä (15-20) erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla.

Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-40 minuuttia pohjan koosta ja uunista riippuen. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 1 kappale 141

Kategoriat

Kakkupohjat

Erityisruokavaliot

MaidotonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(10)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (141)

Kinuskikissa31.5.2019 10:15

Barbro: itse käytän kiertoilmaa vain paistaessani useita pohjia yhtä aikaa eli hyvin harvoin. Varmasti kuitenkin onnistut. Yleensä suositus kai on, että kiertoilmalla lämpötila voi olla hieman alhaisempi. Paistoaika riippuu siitä, miten ison pohjan teet. Sanoisin, että 30 minuuttia on minimi (lisää ohjeen paistoaikaan vähän skaalaa, oli aika tiukasti ilmoitettu puoli tuntia). Tarkkaa paistoaikaa ei voi koskaan luvata, sillä uunien tehot vaihtelevat suuresti.

Johanna: pohja voi lässähtää useista syistä: uunin availu, liian vähäinen vaahdotus, liian lyhyt paistoaika… Itse olen huomannut, että toiset vuoat ”lässäyttävät” helpommin. Eli vaikeaa antaa yksiselitteistä vastausta.

Barbro Wikstedt28.5.2019 20:11

Hei. Onnistuuko paistaminen kiertoilmauunissa? Jos voi, mikähän on suositeltava lämpötila ja aika (26 cm vuoka)?

Johanna Herrala24.5.2019 21:32

Mitähän teen väärin kun pohja lässähtä kun otan uunista? Paistan kullä pidempään kuin ohjeessa mutta voiko syynä olla syynä liian vähäinen munien ja sojerien vatkaus? Vatkaan kyllä sen verran että jää vaahdosta jälki pintaan ja uunissa kohoaa ihan tosi paljon. Jauhoina mulla kyllä oli myllyn paras gluteeniton…

Kinuskikissa10.10.2018 22:39

Piia: en ole kokeillut – korkeintaan voi vaikuttaa siihen, ettei rakenteesta tule ihan optimaalista. Aina voi toki käyttää tätä perus levykakkupohjaa: https://www.kinuskikissa.fi/kaaretorttupohja

Piia Öling8.10.2018 11:24

Oletko kokeillut onnistuuko sienikakkupohja miten pellillä?
Pitäis saada suorakaiteen muotoinen kakku ja tähön hätään en kerkeä moista kakkuvuokaa istamaan 🙂

Kinuskikissa10.7.2018 10:54

norde: voit pakastaa! 😊

maris9.7.2018 20:13

norde: minä en ole tätä kakkupohjaa tehnyt, joten pakastamisestakaan ei omakohtaista kokemusta ole. Uskaltaisin kuitenkin pakastaa. En usko, että pohja siitä pahastuu. 🙂

norde9.7.2018 14:24

Onko kukaan kokeillut pakastaa pohjaa? Pysyykö sienimäisen kuohkeana myös pakastuksen jälkeen?

Kinuskikissa9.12.2016 15:51

Tuudu: oijoi, kävipä siinä ikävästi. 🙁 Pidän peukkuja!

Tuude9.12.2016 10:39

Tuli mahtavan kuohkea taikina ja 10min uunissa niin lässähti koko komeus. En keksi oikein mitään muuta kuin että vesi jäähtyi liikaa pienissä erissä laitettaessa tai munat olivat huonoja. Onneksi on pari tuntia aikaa leipoa uusi. :/

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Sienikakkupohja

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Sienikakkupohja

9.10.2008

Mainostaessani taannoisessa kuukauden vinkissä kääretorttupohjan pehmeyttä, tuli blogikommentteina ideoita muistakin hyvistä täytekakkupohjista. Yksi niistä oli tämä sienikakku. Sienikakku-nimitys perustuu pohjan kuohkeaan rakenteeseen. Surffatessani pitkin poikin netissä parhaimmalta vaikuttavaa reseptiä etsien tulin toteamaan, että sienikakkureseptit saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yhteinen nimittäjä on ainoastaan se, että muna-sokerivaahtoon lisätään vettä. Se, mikä on muiden aineiden suhde, onko lisättävä vesi kylmää vai kuumaa ja kuinka paljon vaahtoa tämän jälkeen vatkataan (vai vatkataanko lainkaan) vaihteli suuresti. Vakuutuin etsintöjen jälkeen lopulta tästä reseptistä ja totta se on: siitä tuli rakenteeltaan selvästi erilainen kuin tavallisesta sokerikakkupohjasta. Alla vasemmalla kuva sienikakkupohjasta ja oikealla sokerikakkupohjasta. Sienikakkupohja on jotenkin ”hötöisempi” kuin sokerikakkupohja, vaikka tämä ei pienistä kuvista niin hyvin erotukaan.

Vesi lisätään kiehuvana niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Vaahto ei lässähdä, mutta lisääminen kannattaa tehdä hyvin pienissä erissä. Huomasin, että jauhojen sekoitusvaiheessa vaahto laski enemmän kuin tavallista sokerikakkupohjaa tehdessä. Siitä huolimatta pohja jaksoi kohota uunissa niin, että 4 munan sienikakun voisi ajatella vastaavaan ainakin 5 munan sokerikakkua. Uunissa sienikakku kohosi keskeltä enemmän kuin reunoista – tämäkin poikkeava ilmiö sokerikakkupohjaan nähden. Kohonneen osan voi tasata veitsellä ja paloitella vaikka täyttämisvaiheessa kakun väliin.

Tässä ainesten suhteet laskettuna 4:n, 5:n ja 6:n munan kakkuihin ja ehdotukset sopivan kokoisista vuoista.

Vuoan halkaisija: n. 24 cm

3 dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
1-2 tl leivinjauhetta
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 26 cm

3 ¾ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2 tl leivinjauhetta
5 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

***

Vuoan halkaisija: n. 28 cm

4 ½ dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ¾ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
2-3 tl leivinjauhetta
6 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
3 dl sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä

Paistaminen: 200 astetta uunin alatasolla 30-40 minuttia.

Voitele ja korppujauhota valmistamasi pohjataikinan koosta riippuen n. 24-28 cm suuruinen vuoka.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Mikäli haluat tumman pohjan, lisää joukkoon kaakaojauhe (korvaten saman verran vehnäjauhoista).

Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vaahdotusta aloittaessasi vesi kiehumaan (mittaa kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, koska todennäköisesti vesi kiehuu ennen kuin vaahto on valmista ja osa vedestä ehtii haihtua pois). Muna-sokerivaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä (15-20) erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla.

Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-40 minuuttia pohjan koosta ja uunista riippuen. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 1 kappale 141

Kategoriat

Kakkupohjat

Erityisruokavaliot

MaidotonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(10)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (141)

Kinuskikissa31.5.2019 10:15

Barbro: itse käytän kiertoilmaa vain paistaessani useita pohjia yhtä aikaa eli hyvin harvoin. Varmasti kuitenkin onnistut. Yleensä suositus kai on, että kiertoilmalla lämpötila voi olla hieman alhaisempi. Paistoaika riippuu siitä, miten ison pohjan teet. Sanoisin, että 30 minuuttia on minimi (lisää ohjeen paistoaikaan vähän skaalaa, oli aika tiukasti ilmoitettu puoli tuntia). Tarkkaa paistoaikaa ei voi koskaan luvata, sillä uunien tehot vaihtelevat suuresti.

Johanna: pohja voi lässähtää useista syistä: uunin availu, liian vähäinen vaahdotus, liian lyhyt paistoaika… Itse olen huomannut, että toiset vuoat ”lässäyttävät” helpommin. Eli vaikeaa antaa yksiselitteistä vastausta.

Barbro Wikstedt28.5.2019 20:11

Hei. Onnistuuko paistaminen kiertoilmauunissa? Jos voi, mikähän on suositeltava lämpötila ja aika (26 cm vuoka)?

Johanna Herrala24.5.2019 21:32

Mitähän teen väärin kun pohja lässähtä kun otan uunista? Paistan kullä pidempään kuin ohjeessa mutta voiko syynä olla syynä liian vähäinen munien ja sojerien vatkaus? Vatkaan kyllä sen verran että jää vaahdosta jälki pintaan ja uunissa kohoaa ihan tosi paljon. Jauhoina mulla kyllä oli myllyn paras gluteeniton…

Kinuskikissa10.10.2018 22:39

Piia: en ole kokeillut – korkeintaan voi vaikuttaa siihen, ettei rakenteesta tule ihan optimaalista. Aina voi toki käyttää tätä perus levykakkupohjaa: https://www.kinuskikissa.fi/kaaretorttupohja

Piia Öling8.10.2018 11:24

Oletko kokeillut onnistuuko sienikakkupohja miten pellillä?
Pitäis saada suorakaiteen muotoinen kakku ja tähön hätään en kerkeä moista kakkuvuokaa istamaan 🙂

Kinuskikissa10.7.2018 10:54

norde: voit pakastaa! 😊

maris9.7.2018 20:13

norde: minä en ole tätä kakkupohjaa tehnyt, joten pakastamisestakaan ei omakohtaista kokemusta ole. Uskaltaisin kuitenkin pakastaa. En usko, että pohja siitä pahastuu. 🙂

norde9.7.2018 14:24

Onko kukaan kokeillut pakastaa pohjaa? Pysyykö sienimäisen kuohkeana myös pakastuksen jälkeen?

Kinuskikissa9.12.2016 15:51

Tuudu: oijoi, kävipä siinä ikävästi. 🙁 Pidän peukkuja!

Tuude9.12.2016 10:39

Tuli mahtavan kuohkea taikina ja 10min uunissa niin lässähti koko komeus. En keksi oikein mitään muuta kuin että vesi jäähtyi liikaa pienissä erissä laitettaessa tai munat olivat huonoja. Onneksi on pari tuntia aikaa leipoa uusi. :/

Kinuskigalleria (0)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa