15.09.2009   63 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Puolukkaspiraali


puolukkapiiras

Mielessäni ollut ajatus Vanilja-mustikkapiirakan puolukkaversiosta kypsyi puolukkakierteeksi. Tällä kertaa valmistin kiisselin aidosta vaniljatangosta. Arvokkaan vaniljatangon tilalla voi toki käyttää vaniljasokeriakin. Se lisätään kiisseliin vasta rahkavalmisteen sekoittamisen jälkeen. Huomaathan, että piirakka kohoaa uunissa melko paljon, joten valitse vähintään 4 cm korkea vuoka.

Sain lukijalta vähän aikaa sitten haasteen kehitellä puolukkaresepti tietyistä annetuista aineista. Taustalla oli ”Suloisenmakean puolukkapiiraan” nimellä kulkeneen reseptin metsästys. Lukija oli ostanut piiraan myyjäisistä ja mukana tuli luettelo aineista, jotka olivat: vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, kardemumma, margariini, kananmuna, ranskankerma, vaniljarahkavalmiste, puolukka, vanilliinisokeri ja maito. Puolivahingossa puolukkaspiraalissa tuli käytettyä lähes kaikkia noista aineista, vaikka aivan etsittyä reseptiä tämä ei ehkä vastaakaan. Jos joku kuitenkin sattuisi löytämään kuvausta vastaavan reseptin arkistoistaan, sen voisi mielellään naputella kommenttina tai sähköpostitse.

Vanilja-puolukkapiirakka

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte:
¾ dl perunajauhoja
4 rkl sokeria
5 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko (tai 2 tl vaniljasokeria)
200 g vaniljarahkaa
1 kananmuna

Päälle:
6 dl puolukoita
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 26 cm, korkeus n. 4 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää joukkoon vähän kerrassaan maitoa. Lisää vispilällä sekoittaen keltuainen. Halkaise vaniljatanko ja tiputa puolikkaat kattilaan. Kuumenna kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila pois liedeltä. Nappaa vaniljatangon puolikkaat kiisselistä. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Lisää kananmuna vispilällä hyvin sekoittaen. Säästä halutessasi osa kiisselistä piirakan pinnalle. Levitä loput pohjan päälle.

Sekoita puolukoihin sokeri ja perunajauhot. Levitä puolukat vaniljatäytteen päälle.

Pinnan kuviointi: laita säästämäsi vaniljatäyte pakastuspussiin ja leikkaa kulma auki. Valuta täytettä puolukoiden päälle spiraaliksi tai muuten kuvioiden.

Paista 200 asteessa 45 – 50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun pohjan reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilemista.

puolukkapiiras_1 puolukkapiiras_2
puolukkapiiras_3 puolukkapiiras_4

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat